TV

I sommar ska det sparkas boll och då måste man ju ha en lite större skärm så man kan kolla på foppol i goda vänners lag. En TV! Självklart ska den vara dold när den inte används så jag fick bygga ett specialfäste så att TVn går att fälla in bakom luckan ovanför kaminen.

Tag en del TV-fäste från Kjell och del en vridplatta från Theofils. Addera vinkelslip, svets, klurande, gängning och skruvar. 

Så får du ett fäste med vilket man kan vrida upp TVn så att den får plats bakom luckan.

Och som går att fälla ut och vinkla ner mot soffan.

Voila!

Rörigt i fören

Hittills har vi varit tvugna att hänga ut en slang genom fönsterventilen i förpiken när vi skulle fylla på vatten. För att råda bot på det stöket sattes hålsågen i fördäck.

Hålen fylldes sen med rör. Ett rostfritt för vattenanpåfyllning, ett för avluftning av vattentanken och två för länspumpar.

Påfyllningsröret får husera utanför förvaringskistan och de andra rören får det varmt och mysigt inomhus.

Nu är det betydligt lättare att fylla på vatten! Framförallt eftersom det är varmt och man slipper släpa in och tina vattanslangarna varje gång man ska fylla…

Rökrör isolerat

Kaminens rökrör går ju rakt igenom installationsutrymmet där elskåpet sitter. Då kan det vara bra att se till så att det inte blir för varmt där inne.

Rökröret isolerades först med 80 mm stenull genom brandtätningskragen.

Sen ytterligare 80 mm stenull utanpå.

Sen drog jag aluminiumtejp runt allt för att slippa ha massa synlig isolering som dammar.

Nu återstår att provelda i kaminen med stängd dörr och en termometer vid elcentralen för att säkerställa att det inte blir för varmt. Dock är jag inte så sugen på att elda nu när det är 30 grader här inne i växthuset ändå. Bara att kapa lite björkris och köra bastukväll!

Kaminplåt

Kaminen i däckshuset installerades för några år sen men installatinsutrymmet som är bakom den har hittills bara dolts av ett vackert skynke. Dags att ändra på det.

Micke hjälper till med lite metallslöjd och här provmonteras plåtarna bakom själva kaminen.

Ovanför kaminen ska det bli en lucka så att man kan komma åt elcentral och annat som är där bakom.

När det gäller gångjärn så stod valet mellan något dolt eller något som sticker ut. Det blev det senare och jag hittade en gångjärnshalva som är till lämmen på en släpvagn som ser lite kul ut. Det blev dock till att svetsa ihop andra halvan själv.

Nu återstår lite slip och puts innan allt ska provmonteras för att sen plockas ner å målas.

Sovrummet invigt

Nu har vi äntligen flyttat in i sovrummet! Det enda som inte är klart är krokar i taket för att hänga upp fönsterventilernas bombluckor. Och så är inte tackluckorna på plats än, men det får vänta till lite stabilare väder.

Golvet oljat

Nu har jag hårdvaxoljat golvet i förpiken. Då det inte är så stor yta så slipade jag för hand med excenterslipen till korn 120 och sen polerade jag in oljan med en vit scotch-brite. Efter typ ett dygn la jag ytterligare ett lager på samma sätt.

Isen och tystnaden bryts

Här om dan dånade det förbi en bogserbåt och bröt isen i kanalen.

Då passar det bra att även bryta tystnaden här på Stor-Eriks mode- och livsstilsblogg. Min status som influencer har decimerats betydligt de senaste månaderna så det måste det bli ändring på.

Anledningen till tystnaden är att jag har varit föräldraledig med Tea sen i september. Men nu är hon en stor tös och har börjat knata iväg till förskolan om mornarna så nu kan jag få nåt gjort på båten igen.

Ventilerna i förpiken har fått nya tätningslister och fina skruvar. Vi körde gråmålade K6S med tjock bricka för att få ett lite mer nitaktigt utseende än om man hade använt sexkantsskruv.

Nästa steg: Hårdvaxolja golvet. Stay tuned…