Glas i takfönstret

Jag snackade tidigare om att använda polykarbonatglas till det främre takfönstret men det blev riktigt härdat glas istället. Stockholms Glasmästeri på Rörstrandsgatan lyckades skaka fram doror till helt ok pris!

Rutorna i 6 mm härdat glas fästes mot fönstret med svart butylsnöre och sen fogades mellanrummet med svart Tec7.

Jag använder alltid finaste ankpaté för att släta ut mina mjukfogar för bästa resultat!

Dörrhållare

Kistorna utanför dörren på fördäck har fått två lager vit färg. Och dörrhållare!

Genom åren har dörrarna stått och fladdrat i vinden, haft stötdämpare av silvertejp och hållts uppe med diverse gummisnoddar och snören. Nu är det slut på det och det är den största förbättringen som har skett på länge på Stor-Erik.

Dörrhållarna är köpta på Toplicht efter tips från Mikael på Atle.

Vitt kring ventilerna

Jag fortsätter att pyssla utomhus så länge vädret tillåter. Ventilerna som sattes in för några år sen fick bara två lager epoxigrundfärg. Det kändes som att det var på tiden att fixa det så det var bara att hoppa i klätterselen.

I bilden nedan är det grundmålat med Simarine 40. Vi har haft problem med vidhäftning mellan färglagren framförallt mot gammal grundfärg så numera kör jag alltid häftgrund om det är mer än något år sedan grundfärgen målades.

Och så här ser det ut efter ett lager Sigmarine 49. Klar förbättring! Jag kanske nöjer mig med ett lager så länge då det snart är dags att ta och måla om hela skorven ändå.

Utvändigt underhåll

Efter sommaruppehållet var det dags för Stor-Erik att åka på utflykt igen. Filmarna var inte klara så vi fick ligga på annan ort i en vecka till.

Sist vi var ute och åkte blev jag förskräckt av hur Stor-Erik såg ut utvändigt. Skitig och rostig har han blivit sen han fick ny färg 2012. Inte konstigt då vi aldrig har tvättat friborden och utsidan på överbyggnaden.

När vi låg förtöjda mot BB så passade jag på att tvätta av fören från bryggan. Ordentlig skillnad efter lite högtryckstvättande!

Resten av båten fick jag tvätta från en räddningsstege hängandes i religen. Det gick helt OK när jag satt i en klättersele som jag krokade fast i stegen.

Så här ser hela BB sida ut efter en omgång med tvätten. Nästa steg blir att måla kring ventilerna och måla över rostränder vid spygatterna för att snygga till skorven ytterligare.

Plastglas

Här är en försmak på hur det kommer att se ut med båda fönstrena på plats.

Efter ett samtal med en glasmästare verkar det inte riktigt gjörbart att använda 6 mm härdat glas som jag hade tänkt i det främre fönstret. Då alla glastårtbitar är unika skulle det kosta uppåt 2500 kr per bit bara arbete att skära ut dem.

Nuvarande tanke är att få innerglasen i 4 mm energiglas tillskurna av en glasmästare (kan göras för hand med glasskärare då det inte är härdat) och sen använda plastglas i ytterglaset. Ytterglaset vill man av krossatglasisängenärintesåtrevligttekniska skäl ha härdat eller på annat sätt ”okrossbart”.

Klar ytbelagd polykarbonat får det nog bli (Lexan, Makrolon etc). Då kan jag själv använda kopierstål i fräsen och enkelt kopiera de mallar jag tillverkat.

Nya tag med takfönstret

Takfönstrena till fördäck lackades förra sommaren. Sen blev det vinter och inte riktigt väder för att mecka utomhus så det projektet blev lagt på is. Men nu har fan lacken härdat ordentligt så det är dags att sätta igång igen!

Jag limmade i treglaskasetter i det stora fönstret för någon månad sen. Kasetterna tejpades mot botten med butylsnöre, sen bottningslist i PE och slutligen en tillslätad Tec-7-fog på ovansidan.

När det gäller det främre halvcirkulära fönstret så har jag inte beställt glasen än tyvärr. Men idag tillverkade jag i alla fall mallar som jag ska skicka till glasmästaren för att få några tårtbitsformade härdade bitar. Det här fönstret är nog det snedaste på hela fartyget. Cirklar möter konor som möter plana glas och allt måste va lagom snett för att passa på den svetsade ramen.

Jag lär ju inte hinna få några glas innan augusti tror jag så nu blir det nog paus igen. Men jag måste fan få dit fönstrena innan vintern så om det inte har dykt upp nån uppdatering när det lackar mot jul får ni ringa och klaga på mig.

Kasta loss

Tut tut tut! Full back i maskin!

Med raska matroser och Bobo vid rodret kan man vara trygg på färden. Tyvärr är det inte Stor-Eriks maskin som står för framdriften utan det är Triton som sitter surrad i aktern.

Stor-Erik har fått äran att vara med på en filminspelning men scenografen var inte nöjd med Söder Mälarstrand i bakgrunden så vi fick flytta hemmet till annan ort.

Under färden blev alla ombord väääldigt sugna på att fixa maskininstallationen så att vi kan ut och åka. Det är dock en hel del kvar på den biten men vi får väl se framöver om vi kan lägga lite krut där.

Så här härligt är det att ligga i en lugn vik en vindstilla försommarkväll!

Frisk luft

När toaletten byggdes för 3-4 år sen så hann jag inte med att tänka på ventilation. Jag visste att det behövdes, men det skjöts upp på framtiden av olika anledningar. Nu är framtiden kommen och sent omsider är det dags att ta tag i det.

Ett 100 mm-hål togs upp i övre hörnet av frontskottet.

Medelst titthålskirurgi kunde jag få upp en elslang bakom panelen så att jag slipper fula utanpåliggande kablar och en kanalfräkt kopplades in. Den går både på brytaren och luftfuktighet.

Nu återstår att ta fram suturen för att sy igen titthålet och sen lite kosmetisk kirurgi kring det hela.

För övrigt har det dykt upp ett mystiskt paket på fördäck. Glas! Mer om det senare. I den här takten blir väl senare oktober 2019 kanske.

Varde ljus!

Nu har det äntligen hänt något som är värt att visa upp här på Stor-Erik.

”Bombluckorna” till fönsterventilerna i förpiken har varit stängda sen de monterades eftersom jag inte har haft några krokar eller liknande i taket att hålla dem upp med. Dags att ändra på det.

Först fick jag damma av CNC-fräsen och karva lite mässing.

Sen modifierade jag ledstångshållare i mässing genom att sticka av dem och svarva ner diametern på hattmuttern.

Slutligen var det bara att kombinera delarna med en liten rundel i ek så hade jag finfina luckhållare!

Bara att montera i taket och njuta av solskenet.

Takfönster

Senaste dagarna har jag försökt jobba lite på takfönstrena till förpiken. Det främre halvcirkulära fönstret har fått spröjs och är snart klart för lack och glas. 

Dock pockar sommarlovet på dörren så fönstret lär ju inte hamna på plats förrän i höst misstänker jag.