Mera CAD

Sitter hemma och pular lite med CAD-modellen. Det är många saker som måste bestämmas och just nu håller jag på att försöka få till avgas/skorstenssystemen. Huvudmaskin, hjälpmaskin, värmepanna och kamin måste ha varsin pipa och sen ska det ju in lite luft också.

Stefal Gylleby tipsade mig om ett gratis program från Autodesk som heter123D Catch och som gör 3D-modeller utifrån foton. Helt klart intressant! Det ska prövas och förhoppningsvis kan man genom att fota olika delar för sig få till en ganska exakt modell av hela skutan. Stor-Erik ska upp på slipen nästa vecka så då blir det tillfälle att fota hela skrovet ett hundratal gånger så att man kan få ut en bra modell av det.

3 svar på ”Mera CAD

  1. Jag har förstått att ljussättningen är väldigt viktig för att 123d catch ska funka. Har gjort två försök hemma, en handske och en teddybjörn (jag tänkte att det vore bra att se hur det funkar med lite enklare modeller innan man riggar upp för fotografering av en hel båt), och inget av det funkade förmodligen på grund av dåligt ljus. Blixten kan man glömma eftersom den ger olika ljusförhållande i varje bild och det ljus jag hade att tillgå i lägenheten räckte inte. Ett tips är att kolla de instruktionsvideos som finns på Autodesks sida. Kan ju vara bra att vara väl förberedd när båten står där på slipen. Jag tror också att ett båtskrov har för få referensgeometrier för att det ska funka rakt av, så jag tänkte dra kontrasterande tejp kors och tvärs över skrovet…..

  2. Detdär tror jag kan bli djäkligt bra.
    Håller på att forska om motorrörsdimmensionerna men har inte fått tag på folk jag tänkte fråga.

Lämna ett svar