Värmesystem

Nu har jag äntligen tagit mig tid att rita ner det tänkta värmesystemet i datorn. Man är ju inte precis expert på det här men nåt liknande detta har jag tänkt:

Stor-Erik värmesystem

 

Acktankarna bör se ut så här inuti:

verticell inuti

Är det någon som har tips på förbättringar? Har jag tänkt galet nånstans?

 

6 svar på ”Värmesystem

  1. Hej Stor Erik!
    Apropå Värmesystemet .Det kanske skulle vara fördelaktigt om systemet skulle vara slutet, ,så att man inte använder sjövatten i radiatorsystemet (risk för rost och onödigt slam) samt att det är uppblandat lite med Kylarvätska (motverkar rostbildning b.la..
    Ej klorblandatvatten då eventuella kopplingar ( aluminium) korroderar enormt. Använd bara Rostfria rör i systemet.
    För övrigt bara Rostfria röro kopplingar i vatten system.

    En annan sak man kan tänka på är att ha alla vattensystem ”schrodade” det vill säga att där rör går igenom känsliga ställen är rören Dubbla förr att undvika vattenskador ,Väggar ets.
    Varmt o Gosigt skall det vara. Glöm inte fukt avisare.
    Må väl!

  2. Tjeena! Har byggt om flera acctanksystem som är parallelkopplade till seriekopplat istället svårt att få lika mycket vatten i båda tankarna, vatten tar lättaste vägen.
    Jag har alltid tappvarmvattnet i första tanken vid seriekoppling för att snabbare få varmvatten, och när man har en bra laddomat så blir i och urladdning mycket bra och då ligger tappvarmvattnet sist i ledet och får den sista värmen vid urladdning.
    Vid eldning ifrån spis in i översta på första tanken sen ut på nedre till nästa tank och in på övre igen ut ifrån sista tank på nedre och retur till panna! Mellan tankarna blir det ett diagonalrör vidnseriekoppling

    • OK, intressant. Jag har aldrig sett en sån koppling på alla de exempel man kan hitta på nätet. Hur blir det med skikningen i tankarna? Den måste väl bli minimal i alla fall i den fösta tanken?

      Å andra sidan får man ju kanske en varmare och en kallare tank vilket kanske fungerar ungefär som skitning?

      Har du mer info eller litteratur kring detta?

  3. Hej,
    Jag följer med stort intresse din blogg och hoppas att du kommer att nå ditt mål. När det gäller ditt värmesystem så hoppas jag att du inte glömmer expansionstank på tappvattensidan.
    Jag har själv byggt upp ett litet värmesystem i vår 40 fots stålmotorbåt. Om du är intresserad kan du få en liten beskrivning på hur jag byggt upp det. Skicka ett mail till mig så skickar jag en liten beskrivning.
    Mvh
    /Uffe på m/y Clipton

  4. Det saknas möjlighet att dumpa värme via havsvatten kyld värmeväxlare eller liknande när huvudmaskinen har värmt upp ack tankarna.

    • Alltså huvudmaskin kyls normalt av sjövattned. Vill man kan man även pumpa kylvattnet genom acktanken och värma en eller vice versa. På så sätt kan man även dumpa överskottsvärme från kaminerna ut i havet genom motorn.

Lämna ett svar