Tak- och väggbeklädnad i maskinrummet

Det börjar närma sig att sätta innertaket i maskinrummet och frågan är ju hur man gör det bäst. Nuvarande tanke är enligt bilden nedan.

maskinrumstak

Det översta gråa är däcket med däcksbalkarna. Gulgrönt är brandisolering. Det sitter idag svetsade skruvar på varannan balk och med CC ca. 700. Alltså är det ca 1000×700 mellan skruvarna. Planen är att sätta plåtreglar 35×45 som jag har liggandes längs maskinrummet och sen popnitar man fast plåt i reglarna. I skruvarna är det sen tänkt att man ska kunna skruva fast kabelstegar och fästen m.m.

Bör man ha perforerad plåt för ljuddämpningens skull? Bör man fylla utrymmet bakom plåtarna med stenull så att de inte fladdrar för mycket? Aluminiumplåt ~ 2 mm eller galvad stålplåt?

 

4 svar på ”Tak- och väggbeklädnad i maskinrummet

  1. Ligger taket mot utomhus någonstans så lär du vilja ha isolering däremellan. annars blir det ruskigt varmt/kallt inne i maskinrummet.
    Den båt jag känner till hade ingenting i taket. Det var hörselkåpor på deluxe om man gick ner, vanliga hörselkåpor räckte inte, man blev för slut i öronen. (tre styck 12 l scania raka sexor) Det lät väldigt mycket i närliggande rum, och de var rätt kallt därnere så man värmde motorernas oljetråg en stund innan man startade (bussar startar ju ändå, men det är väl lite schysst mot motorn och minskar startströmmen) Däremot har du ju tankar därnere som inte ska bli kalla…
    Jag har ingen 30 m båt, men jag skulle nog ha tagit ren plåt och isolering, då blir brandskyddet så bra som möjligt, ljudet stoppas en aning, man får lite värmeisolering när det är 30 grader utomhus (40-50 grader på däck/taket). Hålad plåt ger väl lite mindre brandisolering (?osäker) och minskar ljudnivån under gång en skvätt, men du kommer inte köra lika mycket med båten som en regelrätt yrkesfordon ;)

    det är mina 2 ören i vart fall. Förövrigt blev installation av spisen däruppe sjukt snygg !

    • Brandisoleringen täcker ju hela taket så plåten ska inte ligga mot stålet nånstans. Den är ju även klassad i sig för brandskyddet (A60) så bara takbeklädnaden är icke brännbar så är det lugnt.

      Jag lutar åt slät plåt nu…

  2. Hej!
    Jag hadde fyllt upp med isolering för att få ett så varmt golv som möjligt i salongen. Spar på pengarna och köp slät galvplåt 0,7-0,8 i stället för aluminium. Det är mycke enklare att montera plåten med självägande plåtskruv än att nita.

    Styrhytten blir skitsnygg!!

    Anders (Argo)

Lämna ett svar