Vatten!

Igår var Vincent och Fladde på båten och det kopplades vatten hej friskt.

Pumpen sitter fastskruvad i golvet framför trycktanken. Slangen mellan pump och filter är tillfällig och ska bytas mot en riktig anslutningsslang. Lite droppläckage från filterpaketet, men det är inget svårt att ordna.

2014-10-02 10.01.56

Här kan man skymta hur vattenrören går. Efter filterpaketet delar sig kallvattnet nedåt vidare till resten av båten och uppåt till värmeslingan i acktanken. Det sitter ett ventilpaket med back-, avstängnings- och säkerhetsventil först, sen går vattnet genom slingan och slutligen till blandningsventilen med vit ratt. Därifrån följer varmvattnet samma väg som kallvattnet till resten av båten.2014-10-02 10.02.09

 

Anna, jag och Vincent firade med att diska i köket och köra en diskmaskin. Samt med vin, öl, mat, snus och samtal om livet.2014-10-01 20.55.02

4 svar på ”Vatten!

  1. Det måste ha varit en underbar känsla när vattnet kom i kranen! Att alla rördragningingar fungerar och hur mycket mer praktiskt det blir med rinnande vatten efter år av jobb. Med de tankar ni har för dricks- och gråvatten hur länge räknar ni med att tankarna räcker mellan tummen och pekfingret innan de behöver fyllas/tömmas.

    • Färskvatten har vi 3,2 kubik. Svenskar ligger på kanske 160 liter per dag så då räcker det ju 10 dagar på två pers. Men man gör nog av med betydligt mindre på båten så jag tror det räcker några veckor.

      Gråvattnet mellanlagras i tanken och pumpas sen ut i sjön. Så det är inget problem.

      Svartvattentanken är 3,5 kubik. Toaletterna gör av med 1,8/3 liter per spolning. Så 1000 gånger kan man gå på muggen innan tanken svämmar över och det bör ju räcka några månader.

  2. För att förtydliga så får man väl knappast bo i båt i Stockholm och skicka ut gråvattnet i Mälaren?
    Jag gissar att tankarna och dess kapacitet gäller under gång.
    I Sthlm borde det ju finnas fasta avlopp eller tömningsstationer för bo-fartyg?

    • Vad jag vet så är det tillåtet att släppa ut gråvatten från fritidsbåtar. Men definitivt inte svartvatten.

      De boplatser som finns i Stockholm har fast koppling till kommunalt VA.

Lämna ett svar