Pinjong och snurriga elsnören

Nu var det lääänge sen jag uppdaterade här. Det är som vanligt för att det inte har hänt så mycket på Stor-Erik. Annat jobb och en liten bastard har kommit emellan. Och så har jag och Vincent startat en konsultbyrå som heter Pinjong Produktutväxling AB.

Pinjong Produktutväxling AB

Men planen är att kicka igång arbetet på båten! Förvänta er dock ingen kavalkad av inlägg. Jag misstänker att sommarsemester och annat kommer bidra till mer avbrott i flödet.

Jag sitter och fnular på elsystemet. I dagsläget är båten kopplad till landström via en isolertransformator D400-Y230 och det ger då ett helt frlytande IT-system med 230 V mellan faserna. Lite norskt sådär.

Så här är det inkopplat för tillfället:

befintligt system 2016-06-20 huvudcentral

Isolertransformatorns kärna är förbunden med landjord och höljet med båtjord. Det finns en bygling mellan land- och båtjord som man kopplar i när fartyget är torrsatt.

Undercentral 1 är en tillfällig central med tvåpoliga säkringar och vanliga uttag. Denna betjänar allt under däck via ett virrvarr av förlängningssladdar. Det kändes lämpligt med en jordfelsbrytare på denna. Undercentral 2 är en ny, permanent central som sitter i däckshuset. Denna har tvåpoliga personskyddsautomater (kombinerad säkring och JFB) och då tyckte jag inte dess matning behövde en JFB i huvudcentralen. Elpatronen fick en JFB.

Så här är det kopplat i undercentral 2:

befintligt system 2016-06-20 undercentral 2

Och så här ser den ut IRL:

2016-06-20 20.31.05

Det har varit många turer kring hur jag ska bygga upp det permanenta elsystemet. Främst om jag ska välja ett IT-system (flytande) som idag eller om jag ska köra på ett TN-system (direktjordat) istället och det har jag ännu inte bestämt. Men nu är det här inlägget så långt så jag spar den karamellen till nästa gång. Så gå hem och läs på om skyddsjord, isolertransformatorer och läckströmsindikering så ni förstår vad jag dillar om!

2 svar på ”Pinjong och snurriga elsnören

  1. Isolertransformator har man väl främst för att undvika jordströmmar mellan din båtkort och andra föremål i vattnet som har en avvikande jord. Skillnaden mellan jordarnamn leder till materialvandring som kan förstöra din båt.

  2. Hej på er fixare! Ja några våldsamma jobb som behöver göras här för att få saker o ting att fungera är det inte jämfört med era är det bara en flapperventil i ena toaletten som läcker. Jag vill passapå o önska er en trevlig midsommar. Hälsningar Ronald o Lek från Thailand o Bangkok

Lämna ett svar