Mer ritningar

Jag kan lika gärna slänga upp de ritningar jag har i dagsläget.

 

Orginalritning?

 

Stabilitetsberäkningar gjorda på ett systerfartyg.

 

Uppmätning gjord 1998. Denna får jag inte att stämma med varken min fotoscanning eller orginalritningen.

 

Passningen av mitt caddade skrov och 3D-scanningen av båtens insida.

Linjeplan från DelftShip med deplacement ca 170 ton (djupgående 2,6 m).

3 svar på ”Mer ritningar

 1. Ritningen bogserbåten No25 visar ju väl hur djupt han ska ligga. Kölen lutar uppåt förut med 1 grad. På de flesta gamla foton av honom ligger han för lågt i aktern.

  Jag är imponerat av dina ritningar. Men du har väl riktiga appar.

 2. Nu börjar linjeritningen verkligen likna en bogserbåt från 1893. Den första varianten hade nog lite för mycket v-form för en bogserbåt. Jämför man med GA-ritningen till nybygge 26 så ser tvärskeppssektionen riktigt bra ut. Möjligen ska den vara lite “rundare” i botten.

  Fantastiskt vad man kan göra med datorer nu för tiden. Får väl pensionera suggor, rin och mallar även om det onekligen har sin tjusning med gammaldags hantverk.

 3. Ja på ritningen är den rundare i botten, men i verkligheten är den faktiskt nästan helt rak midskepps. Friborden går nästan helt vertikalt ner till böjen och därifrån går det i princip helt rakt ner till kölen. Det underlättade ju vid plåtbytet eftersom vi slapp bocka till plåten.

  Hur han ska ligga och hur det ser ut på bilder kanske man inte ska vara så noga med. Förr i tiden skilde det ju såklart enormt när man hade fulla tankar på 30 ton mot när han var tom.

  APPropå appar så funderar jag på att köpa professionella versionen av DelftShip för ~150 € så att man kan få ut lite mer stabilitetskurvor etc. Dock är jag osäker på vad man kan få ut och vad man måste stoppa in m.m. 1500 pix är iof inte så mycket för att testa… Får slänga iväg ett mail till dom och fråga hur saker funkar i fullversionen.

Kommentera