Om Stor-Erik

Stor-Erik är en före detta ångbogserbåt som byggdes vid Jönköpings mekaniska verkstad 1893. Han är ca 26 x 6,00 x 3,50 m stor och har hunnit med en hel del i sina dar. I nuläget är han bara ett tomt skrov men planen är att han inom några år ska återfå sin forna glans.

Mer information och historik finns att läsa om honom på http://www.tugboatlars.se/Storerik.htm

Vill man nå oss så är det bara att ringa Gunne på 070-7191318 eller maila på gunne.ekelin@gmail.com. Anna kan man maila på anna.m.bondesson@gmail.com.

 

12 svar på ”Om Stor-Erik

 1. Lycka till med projektet! Vi kommer att med intresse följa Era strävande att få detta
  ”flytetyg” att bli något som liknar en flytande bostad. Ni skall veta att vi håller på Er
  båda två och önskar Er allt gott på vägen med Ert livs ”projekt”.
  Ingegärd o Inge

 2. Hej,
  Jag snubblade över denna trevliga blogg mer eller mindre av en slump. Jag har inga egna minnen av Stor-Erik, men min fars styvfar var kapten ombord när det begav sig, och hemma i mitt barndomshem hänger fortfarande en tavla med behändiga morsemeddelanden som lär komma från Stor-Erik: ”Edra lanternor äro smutsiga eller behöfva putsas” t.ex.
  Lycka till, jag kommer att följa ert arbete här!
  Med vänlig hälsning,
  Björn

 3. Hej!
  Som vår son Björn skrivit har vi ett minne från Stor-Erik på väggen. Jag har tagit kort på den och vill gärna skicka det om jag får din mailadress. Jag har varit ombord på Stor-Erik och fått följa med på liten tur för sådär 43-44 år sedan. Eje, som alltså hade Stor-Eriks skeppare, Ragnar Nordlinder, till styvfar har naturligtvis varit med fler gånger. Jag minns bl a hur vackert trä det var ombord. Jag ska försöka leta reda på lite gamla fotografier att scanna in, om du är intresserad. Jätteroligt att följa arbetet!
  Margareta

 4. Oj Gunne! Ja du jag vet inte vad jag skall säga. Slagen med häpnad .Det där är verkligen något att Bita i . Påminner om mitt Jobb en gång i tiden vid storöversynerna på SAS som Flygtekniker i Översyns tjänst.
  Jag måste få se den i verkligheten.

 5. Upptäckte idag att ni sedan flera år jobbar med att göra i ordning den gamla timmerbogseraren Stor-Erik. Det är mycket glädjande. Enligt de uppgifter jag har var min mors fosterfar Karl Johan Öberg först ångbåtsförare och sedan ångbåtskapten på Stor-Erik när den hörde till Mo Ångsåg på Norrbyskär. Han var född 1884 och bör ha pensionerats 1951 (då 67 år). Sågen på Norrbyskär lades ned 1952. Öberg var ångbåtsförare 1907 när han gifte sig och finns dokumenterad som detta och ångbåtskapten in på 1940-talet. Känner ni till mer om fartygets historia, manskapslistor mm?

Lämna ett svar