Blott en enkel tätningslist…

… löser husets värmebrist!

Idag var det äntligen dags. Dagen med stort D. Dagen Stor-Erik har väntat på sedan förra sommaren då takfönstret åkte på plats. Dagen då tätningslister monterades i takfönstren så att Stor-Erik blev hermetiskt tillsluten!

Fina detaljer för de som får ståfräs av sådan info: Kuntze artikelnummer 503-1510. Cellband Special 15 x 10 mm. Självhäftande EPDM med slutna celler.

Innerglas

Nu börjar det bli kallt så det var dags att få innerglasen på takfönstret på plats.

Det är inte så lätt att se på bilden men på insidan av fönstret sitter det 4 mm energiglas som kläms fast med eklister.

Och så här vackert blev det på plats! Till våren ska däcket målas också.

Och så här ser utsikten ut nere ifrån sängen.

Glas i takfönstret

Jag snackade tidigare om att använda polykarbonatglas till det främre takfönstret men det blev riktigt härdat glas istället. Stockholms Glasmästeri på Rörstrandsgatan lyckades skaka fram doror till helt ok pris!

Rutorna i 6 mm härdat glas fästes mot fönstret med svart butylsnöre och sen fogades mellanrummet med svart Tec7.

Jag använder alltid finaste ankpaté för att släta ut mina mjukfogar för bästa resultat!

Plastglas

Här är en försmak på hur det kommer att se ut med båda fönstrena på plats.

Efter ett samtal med en glasmästare verkar det inte riktigt gjörbart att använda 6 mm härdat glas som jag hade tänkt i det främre fönstret. Då alla glastårtbitar är unika skulle det kosta uppåt 2500 kr per bit bara arbete att skära ut dem.

Nuvarande tanke är att få innerglasen i 4 mm energiglas tillskurna av en glasmästare (kan göras för hand med glasskärare då det inte är härdat) och sen använda plastglas i ytterglaset. Ytterglaset vill man av krossatglasisängenärintesåtrevligttekniska skäl ha härdat eller på annat sätt ”okrossbart”.

Klar ytbelagd polykarbonat får det nog bli (Lexan, Makrolon etc). Då kan jag själv använda kopierstål i fräsen och enkelt kopiera de mallar jag tillverkat.

Nya tag med takfönstret

Takfönstrena till fördäck lackades förra sommaren. Sen blev det vinter och inte riktigt väder för att mecka utomhus så det projektet blev lagt på is. Men nu har fan lacken härdat ordentligt så det är dags att sätta igång igen!

Jag limmade i treglaskasetter i det stora fönstret för någon månad sen. Kasetterna tejpades mot botten med butylsnöre, sen bottningslist i PE och slutligen en tillslätad Tec-7-fog på ovansidan.

När det gäller det främre halvcirkulära fönstret så har jag inte beställt glasen än tyvärr. Men idag tillverkade jag i alla fall mallar som jag ska skicka till glasmästaren för att få några tårtbitsformade härdade bitar. Det här fönstret är nog det snedaste på hela fartyget. Cirklar möter konor som möter plana glas och allt måste va lagom snett för att passa på den svetsade ramen.

Jag lär ju inte hinna få några glas innan augusti tror jag så nu blir det nog paus igen. Men jag måste fan få dit fönstrena innan vintern så om det inte har dykt upp nån uppdatering när det lackar mot jul får ni ringa och klaga på mig.

Takfönster

Senaste dagarna har jag försökt jobba lite på takfönstrena till förpiken. Det främre halvcirkulära fönstret har fått spröjs och är snart klart för lack och glas. 

Dock pockar sommarlovet på dörren så fönstret lär ju inte hamna på plats förrän i höst misstänker jag.

Kompassros och takfönster

Anna har gått tillbaks till jobbet och jag är föräldraledig nu så det är därför det har varit lite dåligt med uppdateringar. Men någon minut per dag hinner jag jobba i alla fall.

En kompassros ska läggas in i golvet i förpiken. Storfräsen åkte fram för första gången på några år och cirkeljiggen kom till användning.

Man kan konstatera att Tec-7 fäster bra på spånplatta. Jag drog loss en hel del av spånet när jag bröt loss golvet så det är nu spacklat och måste härda ett dygn innan jag kan limma i rosen.

På fördäck har Henke på Södermalms Båtbyggeri börjat snickra på ett takfönster (skylight) i ek. Den stora luckan är nästan färdig för glas men den främre halvcirkulära historian kräver lite tankeverksamhet innan den kan börja byggas.

Småfix

Bobo är sommarledig från dagis och vi försöker kombinera semester med byggande på båten. Det blir mer bad och rutschkana än skruvdragare, men lite har vi hunnit i alla fall.

Toaletten har fått sig ett lås med en skylt så att ängsliga besökare slipper påhälsning. Jag fick leka låssmed och kombinera mekanismen från ett toelettlås från Nacka byggnadsvård med den antika låskistan som sitter i dörren.

Har man en ledig stund kan man spackla lite på taklisterna. Men det krävs många små lediga stunder för att det ska bli klart.

Jag slänger in en bonusbild på en skajlajt som finns på fyrskeppet Finngrundet som ligger vid Vasamuseet. Bra inspiration inför kommande skajlajtbygge på Stor-Erik!

Sänghimmel och sängfot

Henke från Södermalms Båtbyggeri är här och hjälper till att böja ekpinnar.

En eklist på 15×70 mm kröker han lätt efter lite övertalning i ångbastun.

Här putsas det på hörn och man kan se en snajsig serveringsbricka i ek som ska husera fingroggen.

Eller om man vänder brickan uppochner kan den hamna i taket under mastfoten. Kristallkronan(kulan?) har hittat hem oxå.

Megrundsmicke ligger inte heller på latsidan. Här klär han in fotändan på sängen med karosseripanel från Panel och list.

Så fint det blir!

Undertecknad har nog oxå lyckats åstadkomma något tror jag, men det brukar inte fastna på bild. Men man kanske får ta del av äran för helheten när det väl blir klart. Nu närmar det sig. (:

Sängplatsen tar form

Jag har varit dålig på att uppdatera här men nere i grottan har transformationen mot slott fortsatt. Sängplatsens grund är nu klar med hyllor längs skrovsidorna och en liten skottsektion på var sida som ramar in altaret.

Takluckan, skajlajten, takfönstret eller vad man vill kalla det har fått karroseripanel på insidan. Sakta men säkert närmar vi oss ett beboeligt rum. 

Hål i däck

Nu sitter takfönsterkonstruktionen på sin plats!

Vi började med att svetsa fast några I-balkar på däck så att det inte skulle deformeras allt för mycket när vi kapar upp hålet.

Sen var det bara att sätta kapen i däcket. 95 % kapades med vinkelslip uppifrån medan isoleringen var kvar. Men det sista fick man ta nedifrån.

Stort och fint hål.

Här har takfönstret hamnat på plats och håller på att svetsas. 

Nu är det dags att montera tillbaks masten, återisolera hela förpiken och sen fortsätta bygget av inredningen. Bygget av fönsterluckorna får vänta till bättre väder…

Avmastning och påtändning

Det mesta av snön har smält och stommen till takfönstret är klar så då passar det ju bra att få det på plats. Vi plockade ner masten och ställde åbäket ungefär i sin tilltänkta position.

Nu återstår lite förberedelser och väntan på en dag utan snöstorm så vi kan svetsa fast doningarna.

På innefronten hände det idag något revolutionerande. Spottarna i taket går att tända, släck och dimma! De har varit på plats i över ett år men saknat dimmrar och strömbrytare. Äntligen kan man se vad man håller på med när man snubblar in med barnvagnar och bastarder i en enda röra.

Kung Bore bekämpas med svets

Vi trotsar Kung Bores försök att stoppa oss genom att värma oss på svetsens ljuva ljuslåga. Knepigt när handskarna fryser fast i stålet.

Men nu är det mesta av stålarbetet på takfönstret klart! Vi måste nog invänta lite bättre väder för att kunna skära hål i däck och montera skapelsen.

Ny matros mönstrar på

Det har varit lite tyst här senaste veckan och det beror på att en ny matros har mönstrat på! Här syns hon hjälpa morsan att inspektera Mickes jobb med takfönstret som börjar ta form.

God jul!

Skiss på takfönster

Fokus i förpiken just nu är att få allt smutsigt ståljobb klart så man kan börja på inredningen sen. Nästa steg blir då att ta upp ett takfönster som är tänkt att se ut typ så här:

Tanken är att delen bakom masten ska vara öppningsbar medan den runda delen framför masten blir fast. Vi tänkte prefabba hela ramen och mastfästet och sen kan man förhoppningsvis klara av hela installationen på en förhoppningsvis solig vinterdag.

Farsan var på plats när jag grundmålade ventilerna utvändigt och då blev det en liten film tillverkad. Fram med popkornen!