Innerglas

Nu börjar det bli kallt så det var dags att få innerglasen på takfönstret på plats.

Det är inte så lätt att se på bilden men på insidan av fönstret sitter det 4 mm energiglas som kläms fast med eklister.

Och så här vackert blev det på plats! Till våren ska däcket målas också.

Och så här ser utsikten ut nere ifrån sängen.

Takfönster

Senaste dagarna har jag försökt jobba lite på takfönstrena till förpiken. Det främre halvcirkulära fönstret har fått spröjs och är snart klart för lack och glas. 

Dock pockar sommarlovet på dörren så fönstret lär ju inte hamna på plats förrän i höst misstänker jag.

Sovrummet invigt

Nu har vi äntligen flyttat in i sovrummet! Det enda som inte är klart är krokar i taket för att hänga upp fönsterventilernas bombluckor. Och så är inte tackluckorna på plats än, men det får vänta till lite stabilare väder.

Golvet oljat

Nu har jag hårdvaxoljat golvet i förpiken. Då det inte är så stor yta så slipade jag för hand med excenterslipen till korn 120 och sen polerade jag in oljan med en vit scotch-brite. Efter typ ett dygn la jag ytterligare ett lager på samma sätt.

Lufthål

I förpiken sitter radiatorerna inbyggda som i resten av båten. De behöver ju lite luft för att kunna andas så skivorna som sitter ovanpå sofforna har fått lite lufthål som täckts med perforerad plåt.

Så här ser det ut när allt är monterat och klart.

Skralt med uppdateringar

Det har varit skralt med uppdateringar här och det beror på att det inte händer så mycket. Det i sin tur beror på att jag nu är föräldraledig med Tea och Anna har börjat jobba igen. Korta stunder har jag lyckats göra lite småsaker i alla fall.

Kompassrosen är ilimmad.

Lampor är monterade på skotten.

Sofforna har fått dynor sydda av Nathalie på Guldfåtöljen.

Sänglampan har kommit på plats.

Det återstår bara ett par arbetsdagar innan vi kan flytta in men med det här tempot kommer det nog ske först till jul. Den som väntar på nåt gott!

Kompassros och takfönster

Anna har gått tillbaks till jobbet och jag är föräldraledig nu så det är därför det har varit lite dåligt med uppdateringar. Men någon minut per dag hinner jag jobba i alla fall.

En kompassros ska läggas in i golvet i förpiken. Storfräsen åkte fram för första gången på några år och cirkeljiggen kom till användning.

Man kan konstatera att Tec-7 fäster bra på spånplatta. Jag drog loss en hel del av spånet när jag bröt loss golvet så det är nu spacklat och måste härda ett dygn innan jag kan limma i rosen.

På fördäck har Henke på Södermalms Båtbyggeri börjat snickra på ett takfönster (skylight) i ek. Den stora luckan är nästan färdig för glas men den främre halvcirkulära historian kräver lite tankeverksamhet innan den kan börja byggas.

Ventiler på plats och golvet slipat

Vincent var och hälsade på igår och högg i lite.

Ventilmonteringsverkstad.

Sen var det bara att hänga dem på plats. Det saknas ännu lite skruvar och krokar i taket att hänga upp bombluckorna på.

Det tog ju bara en förmiddag att få till ventilerna så då fick vi hugga in på golvet på eftermiddan. Då golvet inte är så stort körde vi med bandslip och excenterslip. Tyvärr missade jag lite med nåtningen så det måste läggas i lite här och där. Men snart kan golvet hårdvaxoljas.

Målning klar och golv på g

Marko från MLT Måleri har varit här och målat i förpiken medan vi har varit på semester. Så här fint blir det då!

Nu är det golvläggning som gäller. Likadant nåtat ekgolv som i styrhytten

Färskvattentankarna ligger ju under golvet i förpiken. För att det inte ska vara alltför jobbigt att komma åt dem för rengöring och service så har jag monterat gasfjädrar som hjälper till att lyfta luckan. Med en total vikt på ca 230 kg och fjädrarnas fästpunkt ganska nära gångjärnen fick det bli kraftiga doningar. 2 st fjädrar på 2500 N kirrar biffen.

Småfix

Bobo är sommarledig från dagis och vi försöker kombinera semester med byggande på båten. Det blir mer bad och rutschkana än skruvdragare, men lite har vi hunnit i alla fall.

Toaletten har fått sig ett lås med en skylt så att ängsliga besökare slipper påhälsning. Jag fick leka låssmed och kombinera mekanismen från ett toelettlås från Nacka byggnadsvård med den antika låskistan som sitter i dörren.

Har man en ledig stund kan man spackla lite på taklisterna. Men det krävs många små lediga stunder för att det ska bli klart.

Jag slänger in en bonusbild på en skajlajt som finns på fyrskeppet Finngrundet som ligger vid Vasamuseet. Bra inspiration inför kommande skajlajtbygge på Stor-Erik!

Sänghimmel och sängfot

Henke från Södermalms Båtbyggeri är här och hjälper till att böja ekpinnar.

En eklist på 15×70 mm kröker han lätt efter lite övertalning i ångbastun.

Här putsas det på hörn och man kan se en snajsig serveringsbricka i ek som ska husera fingroggen.

Eller om man vänder brickan uppochner kan den hamna i taket under mastfoten. Kristallkronan(kulan?) har hittat hem oxå.

Megrundsmicke ligger inte heller på latsidan. Här klär han in fotändan på sängen med karosseripanel från Panel och list.

Så fint det blir!

Undertecknad har nog oxå lyckats åstadkomma något tror jag, men det brukar inte fastna på bild. Men man kanske får ta del av äran för helheten när det väl blir klart. Nu närmar det sig. (:

Soffbygge

Bygget av garderobsväggen är i stort sett klart och vi har börjat med sofforna längs skrovsidorna istället. De gömmer radiatorer och är ett bra ställe att sitta och klä på sig på om man av nån anledning inte kan stå upp.

Ärligt talat så har man väl inte jättemycket behov av fyra meter soffa i sovrummet men nåt var vi tvungna att bygga längs sidorna. Ett skrivbord kanske nån hade velat ha men vi sitter hellre uppe där man ser omvärlden om vi ska sitta och jobba.

Garderobsväggen tar form

Nu har en skjutdörr kommit på plats i förpiken och garderoberna som ska täcka hela akterskottet är på väg upp.

På den här dåliga bilden kan man se hur det är tänkt. Skjutdörren går in bakom garderoben till höger i bild. Bakom resten är det uppreglat med 45:or så det finns plats att dra elsnören och slangar och annat krafs. Bottnarna är lösdagbara så att man kommer åt att mata kölsvinet. På sidorna blir det till att platsbygga två ytterligare garderober med nån slags spezialluckor.

Skjutdörren sitter på ett beslag från Habo som heter K-60 Rollock 960. Sjukt överdimensionerat men vi valde att satsa på lite mer kvalität för känslans skull. När det gäller dörrbladet blev det en standard massiv allmogedörr som inte riktigt har den rätta sekelskifteskänslan. Men Micke stod och stampade med storsläggan i hand så det blev till att ta första bästa dörr för att komma vidare…

Stuvfack kring sängen

Nu har fokus flyttats ner under däck igen och arbetet går vidare i förpiken.

Foder har kommit på plats kring ventilerna, sänggaveln har fått en liten kröning och stuvfacken på var sida om sängen är så gott som klara.

 

Sängplatsen tar form

Jag har varit dålig på att uppdatera här men nere i grottan har transformationen mot slott fortsatt. Sängplatsens grund är nu klar med hyllor längs skrovsidorna och en liten skottsektion på var sida som ramar in altaret.

Takluckan, skajlajten, takfönstret eller vad man vill kalla det har fått karroseripanel på insidan. Sakta men säkert närmar vi oss ett beboeligt rum. 

Sängfösning

När det gäller inredning i förpiken börjar vi med sängen. Det är ju den centrala grejjen och resten av snickerierna måste förhålla sig till den.

Vi börjar med en sängstomme med förvaring från IKEA. Malm heter hen.

Sen ska det modifieras en smula. Som sann båtbyggare använder man ju då sitt ri! Ett verktyg som används varje dag här på sjön. Fotändan får en superelliptisk form och för att säkerställa en kontinuerlig andraderivata på kurvaturen kommer rit väl till pass.

Så här blev det till slut på insidan.

Utsidan ska kläs med ek är det tänkt.

Och så en liten bonusbild på en prototyp till fönsterfoder som Micke har sågat till.

Fullskalemodellerande

Det har hänt lite mer i förpiken. Tak och väggar är på plats och spacklade en omgång. Nu återstår att isolera golvet innan vi ska börja snickra inredning.

I helgen var familjeaktiviteten att bygga lite fullskalemodell för att få en känsla av hur det kan komma att bli.

Planen är att ha en 140-säng centrerad längst fram. Sängplatsen kommer inramas av ett litet skott på var sida och i taket ska det upp låtsasdäcksbalkar som döljer lite skarvar och ser fina ut.

Som tur var hade vi med oss kvalitetskontrollanten som dubbelkollade måtten.