Värmelogg online!

Jag började förra vintern med ett styr- och övervakningssystem till Stor-Eriks värmesystem men det blev aldrig klart nog att tas i bruk innan sommarsolen kom fram. Nu med den nya värmepumpen installerad var det hög tid att få till lite mätdata.

En Controllino (”Arduino-PLC”) loggar datan från massa DS18B20-givare, skickar dem via HTTP till ett PHP-script som i sin tur skickar vidare datan till ett Google-Script som trycker in datan i ett Google Sheet. Kalkylbladet genererar sen lite färgglada grafer som visar aktuell status.

Grafen nedan visar status för senaste dygnet och uppdateras kontinuerligt. Uppe i huvudmenyn finns numera en länk till en ny sida som visar diverse olika grafer för den intresserade kaminmannen.

Ny värmepump

Jag fick i våras tag på en bättre begagnad värmepump till rätt pris á 5000 riksdaler. En kinesmaskin som heter SDBW-60 och är på 6 kW får duga för några års test i alla fall. Valet av denna var främst för att den efter lite modifikation gick att få ner genom luckan till maskinrummet.

Här ser man inkoppling på baksidan med kulventilsfilter på ingångarna till värmeväxlarna och anslutningsslang till tubvärmeväxlaren till vänster som växlar värmen från sjövatten till köldbärarkretsen.

Så här ser det ut när det är tillfälligt monterat. Sjövatten in via ventilen med gul ratt till vänster. Poolpumpen med filter under gråvattentanken skickar sjövattnet till tubvärmeväxlaren till höger.

Just nu tuffar maskinen på med 37 grader in från radiatorreturen och ca 43 grader ut till acktankarna.

Nu ska jag koppla på lite mätprober här och var för att övervaka och logga temperaturen på alla olika flöden. Det gäller att hålla koll så att inte värmeväxlaren fryser till is när det blir lite kallare i vattnet…

Bort med bubblorna

Stor-Eriks värmesystem har så länge det funnits varit ett sammelsurium av temporära kopplingar och skarvsladdar. Detta främst för att det blev bråttom att få igång det innan inflytt och även för att det faktiskt funkar så pass bra att det aldrig har avsatts tid att bygga om det ordentligt.

Genom åren har vi aldrig helt lyckats bli av med luften i systemet. Problemet blir som störst när det blir så mycket luft i kaminen (som sitter högst upp i systemet) att den går i kokning. Säkerhetsventilen löser ut och Mälarvarvet täcks i ångbaserad Lützendimma. Som tur är har alltid kapten varit hemma när det hänt så att han har kunnat springa i panik upp och ner för lejdare, vrida på kranar, återfylla systemet med vatten, koppla in pumpar via skarvsladdar och på så sätt få ett HIIT-pass registrerat för extra lajks på Instagram.

En misstänkt bov i dramat är den automatiska avluftaren som satt i en högpunkt på kaminens tillopp. Tydligen kan dessa släppa IN luft i systemet när trycket sjunker om man har otur. Dessutom satt den på tilloppet fast den enligt installationsanvisningen ska sitta på returen.

Nu sitter dessa två luftklockor på plats bakom kaminen istället. Den vänstra sitter på kaminens retur och på avsticket till vänster sitter i nuläget en säkerhetsventil (1,5 Bar). Längst upp sitter en ventil innan den automatiska avluftaren så att man kan fimpa den när den gjort sitt jobb och fått ut luften ur systemet.

Den högra sitter på tilloppet och har en ventil i toppen för manuell avluftning.

Allt är monterat, systemet återfyllt och luftat i toppen och en brasa brinner i kaminen. En timme in i eldningen så har inte ett ända gurgel hörts och jag hoppas att det förblir så. Peppar peppar.

Rökrör isolerat

Kaminens rökrör går ju rakt igenom installationsutrymmet där elskåpet sitter. Då kan det vara bra att se till så att det inte blir för varmt där inne.

Rökröret isolerades först med 80 mm stenull genom brandtätningskragen.

Sen ytterligare 80 mm stenull utanpå.

Sen drog jag aluminiumtejp runt allt för att slippa ha massa synlig isolering som dammar.

Nu återstår att provelda i kaminen med stängd dörr och en termometer vid elcentralen för att säkerställa att det inte blir för varmt. Dock är jag inte så sugen på att elda nu när det är 30 grader här inne i växthuset ändå. Bara att kapa lite björkris och köra bastukväll!

Kaminplåt

Kaminen i däckshuset installerades för några år sen men installatinsutrymmet som är bakom den har hittills bara dolts av ett vackert skynke. Dags att ändra på det.

Micke hjälper till med lite metallslöjd och här provmonteras plåtarna bakom själva kaminen.

Ovanför kaminen ska det bli en lucka så att man kan komma åt elcentral och annat som är där bakom.

När det gäller gångjärn så stod valet mellan något dolt eller något som sticker ut. Det blev det senare och jag hittade en gångjärnshalva som är till lämmen på en släpvagn som ser lite kul ut. Det blev dock till att svetsa ihop andra halvan själv.

Nu återstår lite slip och puts innan allt ska provmonteras för att sen plockas ner å målas.

Saker faller på plats

Igår var en kul arbetsdag på Stor-Erik! Många saker föll på plats och det är skönt när man ser att det händer något. Sen att man lagt många många timmar innan för att förbereda allt är ju en annan sak…

Kaminen fick alla vattenrör dragna. Vi körde lödskarvar på alla ställen utom en koppling uppe i skorstenen där det är ganska trångt så det fick bli en klämringskoppling. Sen fyllde vi upp systemet igen och det var tätt och fint överallt.

Sen skulle vi montera rökröret. Genom åren har det blivit många turer in i skorstensschaktet och då har vi klättrat in genom toppen (~8 m över vattenytan) eller upp genom en trång passage nerifrån. Nu när sista rökröret skulle in så gick det inte längre att klättra nerifrån. Då fick vi helt enkelt sätta sticksågen i skorstenen och bygga en servicelucka utifrån på övre däck. Det borde vi har gjort för flera år sen!2016-09-29-13-31-222016-09-29-13-34-49

Rökröret monterades med pannkitt i alla skarvar och bakifrån in i skorstensschaktet ser det nu ut så här.dsc_0178

Och slutligen så hamnade FTX-agget på sin plats och kopplades in.dsc_0180

Nu återstår att pannkittet ska torka och värmesystemet avluftas innan proveldning. Vi siktar på att elda på söndag!

Kaminmontage

Kaminens genomföringar är på plats och kaminen är fastskruvad på rätt ställe. Vi har påbörjat rördragning men allt är inte klart.

Så här ser genomföringarna för rökrör, kylvatten, el och ventilationsrör ut.dsc_0157

Kollar man från andra sidan skorstenen ser det ut så här när rökröret och inloppsröret är på plats. I botten kan man skymta laddautomaten som sköter kylning av kaminerna och laddning av acktankarna.dsc_0171

Vincent putsar på rökröret som ska gå från anslutningen i bilden ovan och upp till det befintliga rörkröret som den övre kaminen är kopplat till. dsc_0164

Imorgon blir det inkoppling av rökrör och vatten. Sen ska värmesystemet fyllas igen och luftas innan vi kan provelda. Premiärbrasa nån gång nästa vecka?

Hål igensvetsade och upptagna

Nu har vi svetsat igen alla genomföringar bakom kaminen. Så fort färgen har torkat och jag har köpt rör så kan vi börja koppla!2016-09-23-09-10-20

På ventilationsfronten har vi hunnit ta upp lite hål i båten. Till- och frånluft ska gå på var sida om styrhytten. Vincent skrapar bort lite färg för att förbereda för plasman.2016-09-22-16-48-37

Med en snabbt ihopslöjdad passare blir det runda och fina hål.2016-09-22-17-02-17

Och här sitter en rosettventil provmonterad. Klassisk mässingsvariant som följde med båten i en ”braförtihalåda” som salig Charlie kallade den.2016-09-22-17-06-45

Ljusbågen tänds

Vincent har varit här och grottat lite och vi har tänt ljudbågen för första gången på länge. Nu är det kaminen i däckshuset som ska få sig en släng av sleven och installeras. Det blir brandgenomföringar för rökrör, kylvatten, sprinklerrör, elsnören och ventilation som ska dras kors och tvärs.

Här slöjdas det till en genomföring för ventilation och sprinklers och som vanligt är ergonomin högsta fokus.dsc_0147

Om det blåser ute och man ska köra MAG så blir det till att bygga ett CE- och ISO-certifierat brandklassat svetstält så inte skyddsgasen blåser bort.dsc_0149

Rökröret har fått sig en genomföring bak till skorstensschaktet.dsc_0140

Fortsättning följer…

Mälaren blir kallare

Vincent högg i och fäste upp en kran och flyttade värmepumpens kollektorslinga till akterdäck. Slingan är en spiral med några hundra meter PEM-slang som är snyggt ihopbuntad.

Här fäste vi upp kranen som följde med på köpet för att hänga ner slingan i vattnet. Den hänger med toppen ca 2 m under ytan.2016-09-15-10-31-27

Sen var det bara att koppla ihop värmepumpen med kollektorslingan och till acktankarna. Nedan ser man allt inkopplat lite provisoriskt för test.2016-09-16-19-34-40

Voila! Det funkar! Mälaren blir lite kallare och Stor-Erik blir lite varmare. Ca 43 grader verkar det komma upp i på varma sidan så man får spetsa på med lite vedeldning eller elpatron på kalla dagar. Det ska bli spännande att se hur mycket vi kan få ner elräkningen i vinter.

Presspassning av bakvänt kylaggregat

Efter att ha stökat av lite andra sidoprojekt har jag nu mer tid att lägga på Stor-Erik! Det är lite trögt att komma igång efter så långt uppehåll men jag får nog upp ångan snart.

Jag har köpt en ny värmepump på blocket. Den förra jag fyndade är lite liten och ganska gammal så jag vill inte lägga tid på att installera den för att sen märka att den inte funkar eller räcker till.

Nu blev det en Airwell GCAO 12 som egentligen är ett kylaggregat på 3,8 kW. Men vänder man det baklänges och värmer istället bör det hamna på typ 4,5ish kW tror jag. Förra ägaren har fixat en evaporator i form av en värmeväxlare som är monterad på sidan (blå klump).

Vincent preppar utrymmet under tanken där vi tänkte trycka in värmepumpen.dsc_0132

Så här ser det ut när den sitter tillfälligt fixerad på sin plats. Det blev presspassning med vaselin och vi har lagt dämpmaterial mellan VP och tankar. Fixeras med spännband så att vi håller samma formspråk som resten av maskinrummet. Det får duga för provkörning innan den monteras permanent.dsc_0133

Nu måste jag bara skaffa lite kopplingar och sen blir det test!

Varmvattenautomatik

Det sitter elpatroner i ackumulatortankarna men de har inte varit i bruk hittills. Eller jag har kopplat in ena slingan i ena patronen via en stickpropp ibland men det var mest för att kunna hålla undehållsvärme i tankarna.

I dag tog jag tag i att montera termostatstyrningen. Den har legat på hyllan i något år men jag var tvungen att tillverka en adapter för att kunna montera skiten så därför har det dröjt.

På vintern när vi har eldat i kaminen har vi ju haft varmvatten ändå. Men nu blir det typ 40 grader i styrhytten när solen ligger på så det känns inte helt aktuellt att elda för att få varmvatten…

Jag fick tillverka en klämma för att montera huset på anslutningsröret till acktanken. Först började jag med några klumpar aluminium. Termostathuset som skulle monteras är aluminiumlådan.2015-07-01 11.41.11

Upp med skrotet i Langens farsas gamla avlagda pelarborr och tillverka ett hål.2015-07-01 12.03.26

Efter lite borrning och gängning så blir det typ så här.2015-07-01 14.01.07

Här är halva huset monterat. Jag la några varv avgasbandage mellan klämman och röret för att inte överföra all värme från tankarna ut till omvärlden. Tre slingor på 27 ohm blir med 230 V huvudspänning deltakopplat ca 6 kW. 2015-07-01 16.04.55

Här är innanmätet monterat. Än så länge matas bara två faser via en stickpropp så det är bara 2 kW som är aktivt i dagsläget.2015-07-01 16.19.03

Och med locket på ser det ut så här. Voila! I nuläget är termostaten ställd på 30 grader för att testa lite vad det blir för temperage i toppen av tanken där värmeslingan sitter.2015-07-01 16.20.58