Takdusch Speziale

Efter att ha klämt på de flesta takduschar på marknaden valde vi en INR Mist. Dock har vi ju begränsad takhöjd i vår lilla jolle så det blev till att modifiera infästningen av takduschsilen så att normalväxta kan komma in under strålen.

Original var ca 14 cm minsta möjliga avstånd från tak till duschsil.

Så jag tog en bit av S/Y Sparris gamla propelleraxel och svarvade lite.

Sen satte jag upp biten i rundmatningsbordet och fräste en liten ficka.

Och efter lite avgradning och polering såg delen ut så här och kunde epoxilimmas ihop med silens monteringsgänga.

Et voila! Nu vann vi ca 10 cm i höjd.

Och så här ser det ut på plats. Nu kan en normallång svensk man med blonderad nittitalsspikfrilla stå raklång i duschen. Vertikalt överbegåvade personer är hänvisade till att sitta i badkaret eller duscha med gamnacke.

Påt igen

Efter lite sommaruppehåll är de nu dags att ta tag i det sista i badrummet.

På badkarssidan har det hänt en del. Dusch- och badkarsblandare samt handdukstork är monterade och badkaret är på sin plats.

På andra sidan är det lite mer pyssel. Vi håller på att montera ett handfat i en skänk i nån slags gustaviansk stil och denna behöver förstärkas och fördjupas för att handfatet ska få plats.

Ungefär såhär ska det se ut när det blir klart. Skänken ska byggas klart, målas och skruvas fast på väggen. En skiva av kompaktlaminat ska snidas till som topp till skänken och som hylla till bröstningen.

Det närmar sig…

Plattor på plats

Efter ett litet påskuppehåll har nu Essinge Platt varit här och jobbat på och alla plattor är på sin plats!

Granitkeramik som heter Bricmate Azul Olive 60×60 lades först på golvet med en fogspalt på typ 1,5 mm.

När golvet var på plats fick det sätta sig en dag och sen åkte plattorna på bröstningarna upp.

Och en dag senare kunde allt fogas. Snyggt!

Och skönt att få hjälp av proffs så man slipper göra allting själv hela tiden. Nu kan jag nästan känna premiärduschens strilande strålar mot hjässan.

Golv uppåt väggarna

Ett lager grön färg har hamnat på väggar och tak i badrummet. Sen köpte vi ett vinylgolv som låtsas vara ett ekgolv (Forbo Allura Click Honey Elegant Oak) men Anna hade gått på spriten tidigt och det i kombination med bristfälliga instruktioner gjorde att hon råkade limma upp det på väggen istället.

Sen åkte det upp en rund spegel.

Och i taket åkte en Nordlux Oja 60 upp. Varmvitt och tre olika steg på ljusintensiteten ger ett mysigt sken!

Tätskikt nummer 1

Tanken är att golvet och bröstningen i badrummet skall ha klinkers och övriga ytor ska ha ett målat tätskikt. Enligt konstens alla regler sätter man då tätskiktet för keramiken först, låter det gå ut 5 cm utanför den ytan som ska kaklas och låter sen det målade tätskiktet överlappa.

Nu har Essinge Platt varit här och satt tätskikt på de delar som skall ha klinkers. Snyggt!

Flytspackel i våg

Pierre tipsade om en plattsättare och som tur var så hade de tid direkt!

Robin på Essinge Platt & Bygg AB kom i ilfart och kollade och sen satte en av hans flinka gossar igång att flytspackla inom några dagar.

Först lite primer.

Sen på med armeringsnät som häftades fast.

Sen var det bara att hälla ut geggamojjan och börja fösa.

Golvet lutar rejält från för till akter och skulle efter flytspackling även luta mot båtens mitt. För att göra det lite enklare för Max att få spacklet dit han ville så trimmade jag båten någon grad åt SB. Då kunde han spackla i våg tvärs båten och när jag sen trimmar tillbaks skutan så bör det bli rätt lutning på färdigt golv. Om jag har tänkt rätt…

Klart!

Golvvärme galore

Nu är det drag under arbetsgalosherna!

Storfräsen RP2300FCXJ lever det mesta av sitt innehållslösa liv på en hylla då lillebrorsan RT0700C är mycket smidigare och duger till det mesta. Men nu fick storfräsarn rastas då hen passar perfekt när det ska tillverkas lite större mängder sågspån.

Så här ser det ut efter nån timmes fräsande. Spåren är ca 19 mm breda och 16 mm djupa och ligger jämt fördelade på hela ytan som inte ska upptas av WC, handfat och badkar.

Värmefördelningsplåtar är skruvade och limmade mot spånet och rören (LX PE-X Universalrör 16) lagda på sin plats.

Nu återstår bara att lägga igen hålet där rören kommer in och bygga upp en lite högre tröskel och sen är det klart för flytspackling.

Kanske kan det bli premiärdusch innan sommaren?

Spacklade skarvar

Nu när gipset är uppe är det mesta av superspecialbyggandet klart i badrummet. Resten är lite lättare att leja ut och som tur var för oss var MålarPierre ledig och kunde sätta igång direkt.

Här har han spacklat alla skarvar och gjort det klart för att sätta tätskikt för keramik på de delar som skall ha det.

Nu får Pierre vila lite medan jag lägger vatten- och elburen golvvärme och drar rör till dusch och badkar.

Färdiggipsat

Efter att ha trimmat ner utsticket runt ventilnischerna och pysslat ihop en övergång mellan tak och skrovsida var det idag äntligen dags att få upp de sista gipsskivorna.

Jag har satt plåtvinklar i hörnen för att styva upp allt lite extra och ge tätskiktet så goda förutsättningar som möjligt att leva upp till sin fulla hermetiska potential.

Då skrovsidan är lätt dubbelkrökt fuktade vi skivorna innan de drogs dit med plywoodribbor. En halvliter vatten per kvadratmeter på sidan som är mot böjradiens centrum och vänta en halvtimme var gipstillverkarnas rekommendationer och det verkar funka kanon.

Et voila! Hela rummet är gipsat.

Nästa steg: Vattenburen golvvärme.

Gips i badrummet

Jag har glömt skriva här på ett tag men det har faktiskt hänt lite grejjer som är värda att visa upp.

Väggen mot skrovet har fått limmad spont hela vägen upp och rummet har städats av en utmärkt lokalvårdare.

Elsnören har dragits i den främre väggen och taket. Belysning kring spegel och i tak, uttag i kommoden, uttag till kvarntoaletten och en elektrisk handdukstork.

Vi ska ha lampor av sminkspegelvariant i en ring runt en cirkulär spegel. Elslangar drogs och fästes på baksidan av plyfan för detta.

Sen drogs det mesta av elen under bröstningen tillsammans med VA-installationen.

Sen var det bara att skruvlimma tillbaks plyfan (ingen återvändo nu) och påbörja gipsningen!

Nästan alla plana ytor är nu gipsade och nästa steg blir att kröka lite gips mot skrovsidan. Dock är det första februari och det verkar som att vabruari kom tidigt i år så vi får se när det hinns med…

Ventilnischer klara

Nu är nischerna till ventilerna i badrummet klara och monterade.

Först limmade jag ihop två lager böjplywood kring en plugg.

Sen sågade jag ut ett bakstycke ur kompaktlaminat som jag fått donerat från Megrundet. Tack Jerry! I sovrummet körde vi marinplywood som bakstycke men då de här nischerna ska sitta i princip i duschen så ville vi ha något lite mer fukttåligt. Runt kanten på bakstycket är ett anhåll för nischens sidor skruvlimmat med epoxi.

Plywooden epoxilimmades och skruvades mot bakstyckena och sen penslades allt trä med epoxi.

Och så här ser de ut monterade på plats. De har även fått varsin fönsterbräda av kompaktlaminat

Det som återstår på ytterväggen är lite isolering och lite råspontpussel och sen är rummet i pricip klart för gips.

Lite framsteg i badrummet

Men det var ju ett badrum som skulle byggas. Och nu har det i alla fall byggts lite.

Arbetet med nischerna kring ventilerna är påbörjat men innan de kan komma på plats måste väggen reglas upp. Här använder jag spånten som sen ska klä väggen som rin för att få kurvaturen rätt. Sen limmar jag återigen ihop de stående reglarna av fyra plywoodremsor som när de skruvas mot spånten får rätt form.

Kan man äga för många tvingar? Nej.

Nu får limmet torka och sen blir det till att bygga nischer och stänga igen den här väggen.

Hål i skrovet

Det har inte hänt så mycket här på Stor-Erik på länge tyvärr. Vi har sysselsatt oss med en lång lång semester och sen en hel del trampande i underhållsträsket. Men nu jävlar!

Idag fick jag äntligen ändan ur och satte vinkelslipen i skrovet för att montera ventilerna i badrummet. I förpiken tog vi upp hålen med plasma/gas inifrån men den här gången testade jag att köra med vinkelslip utifrån. Med 1 mm-skiva tog det väl en timme per hål ungefär så plasman hade nog varit snabbare.

Och så här ser det ut inifrån för tillfället. All slipning och fogberedning är klar så nu är det väl bara att rota fram svetsen för att steka dit ventilerna.