Först Anki. Sen Megrundet. Alla lämnar oss :'(
Jerry på Megrundet har fått plats på Skeppsholmen så vi hjälpte till att köra dit henne i det fina höstvädret.
Chiefen Bobo.
Styrman Bobo.
Och tenderförarn Bobo.
Först Anki. Sen Megrundet. Alla lämnar oss :'(
Jerry på Megrundet har fått plats på Skeppsholmen så vi hjälpte till att köra dit henne i det fina höstvädret.
Chiefen Bobo.
Styrman Bobo.
Och tenderförarn Bobo.
Om man inte visste vad ett klys är kanske man inte heller vet vad en spygatt är och då får man lära sig något idag.
De nya klysen sitter strax bakom däckshusets aktre skott och detta utrymme fylls med vatten när det regnar och så kan vi inte ha det. Spygatter i form av syrafasta rör svetsades ihop och sen limmandes de fast i däck och skrov med blandelektrod OK 67.70.
Voila! Ingen sjö i hörnet trots det vackra vintervädret.
Jaken har mer hår som måste bort och nu i form av ett par nya klys längst fram på akterdäck.
Vi har flera gånger haft behov av att kunna föra in förtöjningslinor längre fram och det är ju smart att fixa dessa genomföringar när vi ändå håller på att smutsa ner däcket med svets och slip. Och framförallt medan det är is så att man enkelt kan stå och svetsa utifrån.
Klysen blev likadana som de som redan finns på fördäck och tillverkades av lite rördelar som svetsades ihop.
Sen var det bara att kapa upp ett hål med plasman och svetsa fast härligheten.
På söndagsmorgonen när stormen Babet stökade runt för några veckor sen vaknade vi av att nåt dunkade mot förskeppet. Det var vår förtöjningsboj som hade gett upp hoppet och försökte fly till varmare breddgrader!
Men allt gick förvånansvärt bra. Efter att ha kastat över lite snören kors och tvärs mellan båtarna var vi säkrade nog för att inget skulle gå åt helvete.
Sen dess har en GRDMAN varit på plats och fiskat upp kättingen och satt fast bojen igen. Så när allt var på plats skulle jag efter några dagar justera förtöjningarna lite från bryggan och vad händer då? Jo, klantig som jag är har jag inte släppt efter på bojtamparna så båten glider ut och landgången trillar i spat. Då står man där på bryggan och kliar sig i mustaschen.
Hur ska jag nu komma ombord?
1: Simma till aktern och klättra upp.
X: Damma av mina highschoolkunskaper i stavhopp och dra en Duplantis upp på fördäck?
2: Gå på slak förtöjningslina
Efter att ha klämt på de flesta takduschar på marknaden valde vi en INR Mist. Dock har vi ju begränsad takhöjd i vår lilla jolle så det blev till att modifiera infästningen av takduschsilen så att normalväxta kan komma in under strålen.
Original var ca 14 cm minsta möjliga avstånd från tak till duschsil.
Så jag tog en bit av S/Y Sparris gamla propelleraxel och svarvade lite.
Sen satte jag upp biten i rundmatningsbordet och fräste en liten ficka.
Och efter lite avgradning och polering såg delen ut så här och kunde epoxilimmas ihop med silens monteringsgänga.
Et voila! Nu vann vi ca 10 cm i höjd.
Och så här ser det ut på plats. Nu kan en normallång svensk man med blonderad nittitalsspikfrilla stå raklång i duschen. Vertikalt överbegåvade personer är hänvisade till att sitta i badkaret eller duscha med gamnacke.
Efter lite sommaruppehåll är de nu dags att ta tag i det sista i badrummet.
På badkarssidan har det hänt en del. Dusch- och badkarsblandare samt handdukstork är monterade och badkaret är på sin plats.
På andra sidan är det lite mer pyssel. Vi håller på att montera ett handfat i en skänk i nån slags gustaviansk stil och denna behöver förstärkas och fördjupas för att handfatet ska få plats.
Ungefär såhär ska det se ut när det blir klart. Skänken ska byggas klart, målas och skruvas fast på väggen. En skiva av kompaktlaminat ska snidas till som topp till skänken och som hylla till bröstningen.
Det närmar sig…
Efter ett litet påskuppehåll har nu Essinge Platt varit här och jobbat på och alla plattor är på sin plats!
Granitkeramik som heter Bricmate Azul Olive 60×60 lades först på golvet med en fogspalt på typ 1,5 mm.
När golvet var på plats fick det sätta sig en dag och sen åkte plattorna på bröstningarna upp.
Och en dag senare kunde allt fogas. Snyggt!
Och skönt att få hjälp av proffs så man slipper göra allting själv hela tiden. Nu kan jag nästan känna premiärduschens strilande strålar mot hjässan.
Ett lager grön färg har hamnat på väggar och tak i badrummet. Sen köpte vi ett vinylgolv som låtsas vara ett ekgolv (Forbo Allura Click Honey Elegant Oak) men Anna hade gått på spriten tidigt och det i kombination med bristfälliga instruktioner gjorde att hon råkade limma upp det på väggen istället.
Sen åkte det upp en rund spegel.
Och i taket åkte en Nordlux Oja 60 upp. Varmvitt och tre olika steg på ljusintensiteten ger ett mysigt sken!
Nu har MålarPierre lagt lite tid på att få det målade tätskiktet på plats. Han kör med Caparol AQUA våtrumssystem. Efter några halvdagars jobb är alla ytor vävade och bredspacklade så snart är det dags för färg.
Snyggt!
Tanken är att golvet och bröstningen i badrummet skall ha klinkers och övriga ytor ska ha ett målat tätskikt. Enligt konstens alla regler sätter man då tätskiktet för keramiken först, låter det gå ut 5 cm utanför den ytan som ska kaklas och låter sen det målade tätskiktet överlappa.
Nu har Essinge Platt varit här och satt tätskikt på de delar som skall ha klinkers. Snyggt!
Pierre tipsade om en plattsättare och som tur var så hade de tid direkt!
Robin på Essinge Platt & Bygg AB kom i ilfart och kollade och sen satte en av hans flinka gossar igång att flytspackla inom några dagar.
Först lite primer.
Sen på med armeringsnät som häftades fast.
Sen var det bara att hälla ut geggamojjan och börja fösa.
Golvet lutar rejält från för till akter och skulle efter flytspackling även luta mot båtens mitt. För att göra det lite enklare för Max att få spacklet dit han ville så trimmade jag båten någon grad åt SB. Då kunde han spackla i våg tvärs båten och när jag sen trimmar tillbaks skutan så bör det bli rätt lutning på färdigt golv. Om jag har tänkt rätt…
Klart!
Nu är det drag under arbetsgalosherna!
Storfräsen RP2300FCXJ lever det mesta av sitt innehållslösa liv på en hylla då lillebrorsan RT0700C är mycket smidigare och duger till det mesta. Men nu fick storfräsarn rastas då hen passar perfekt när det ska tillverkas lite större mängder sågspån.
Så här ser det ut efter nån timmes fräsande. Spåren är ca 19 mm breda och 16 mm djupa och ligger jämt fördelade på hela ytan som inte ska upptas av WC, handfat och badkar.
Värmefördelningsplåtar är skruvade och limmade mot spånet och rören (LX PE-X Universalrör 16) lagda på sin plats.
Nu återstår bara att lägga igen hålet där rören kommer in och bygga upp en lite högre tröskel och sen är det klart för flytspackling.
Kanske kan det bli premiärdusch innan sommaren?
Nu när gipset är uppe är det mesta av superspecialbyggandet klart i badrummet. Resten är lite lättare att leja ut och som tur var för oss var MålarPierre ledig och kunde sätta igång direkt.
Här har han spacklat alla skarvar och gjort det klart för att sätta tätskikt för keramik på de delar som skall ha det.
Nu får Pierre vila lite medan jag lägger vatten- och elburen golvvärme och drar rör till dusch och badkar.
Efter att ha trimmat ner utsticket runt ventilnischerna och pysslat ihop en övergång mellan tak och skrovsida var det idag äntligen dags att få upp de sista gipsskivorna.
Jag har satt plåtvinklar i hörnen för att styva upp allt lite extra och ge tätskiktet så goda förutsättningar som möjligt att leva upp till sin fulla hermetiska potential.
Då skrovsidan är lätt dubbelkrökt fuktade vi skivorna innan de drogs dit med plywoodribbor. En halvliter vatten per kvadratmeter på sidan som är mot böjradiens centrum och vänta en halvtimme var gipstillverkarnas rekommendationer och det verkar funka kanon.
Et voila! Hela rummet är gipsat.
Nästa steg: Vattenburen golvvärme.
Jag har glömt skriva här på ett tag men det har faktiskt hänt lite grejjer som är värda att visa upp.
Väggen mot skrovet har fått limmad spont hela vägen upp och rummet har städats av en utmärkt lokalvårdare.
Elsnören har dragits i den främre väggen och taket. Belysning kring spegel och i tak, uttag i kommoden, uttag till kvarntoaletten och en elektrisk handdukstork.
Vi ska ha lampor av sminkspegelvariant i en ring runt en cirkulär spegel. Elslangar drogs och fästes på baksidan av plyfan för detta.
Sen drogs det mesta av elen under bröstningen tillsammans med VA-installationen.
Sen var det bara att skruvlimma tillbaks plyfan (ingen återvändo nu) och påbörja gipsningen!
Nästan alla plana ytor är nu gipsade och nästa steg blir att kröka lite gips mot skrovsidan. Dock är det första februari och det verkar som att vabruari kom tidigt i år så vi får se när det hinns med…
Stor-Erik verkar ha extraknäckt som modell i ett tidigare liv.
Min mors kusin Ylva hittade denna tavla i Mannaminne.
Och en Marita skickade denna tavla som tillhört hennes morföräldrar från Hädanberg.
Kul!
Nu är nischerna till ventilerna i badrummet klara och monterade.
Först limmade jag ihop två lager böjplywood kring en plugg.
Sen sågade jag ut ett bakstycke ur kompaktlaminat som jag fått donerat från Megrundet. Tack Jerry! I sovrummet körde vi marinplywood som bakstycke men då de här nischerna ska sitta i princip i duschen så ville vi ha något lite mer fukttåligt. Runt kanten på bakstycket är ett anhåll för nischens sidor skruvlimmat med epoxi.
Plywooden epoxilimmades och skruvades mot bakstyckena och sen penslades allt trä med epoxi.
Och så här ser de ut monterade på plats. De har även fått varsin fönsterbräda av kompaktlaminat
Det som återstår på ytterväggen är lite isolering och lite råspontpussel och sen är rummet i pricip klart för gips.
Men det var ju ett badrum som skulle byggas. Och nu har det i alla fall byggts lite.
Arbetet med nischerna kring ventilerna är påbörjat men innan de kan komma på plats måste väggen reglas upp. Här använder jag spånten som sen ska klä väggen som rin för att få kurvaturen rätt. Sen limmar jag återigen ihop de stående reglarna av fyra plywoodremsor som när de skruvas mot spånten får rätt form.
Kan man äga för många tvingar? Nej.
Nu får limmet torka och sen blir det till att bygga nischer och stänga igen den här väggen.
Farbror trä är sedan länge klar med sitt arbete och har lämnat över facklan till MålarPierre som har kämpat mot vädergudarna för att få färg på de nya träbitarna. Snickarn felar och målarn helar. Men som tur var så känner snickarn målarn väl så mängden helning som krävdes var lagom anpassad. Det blir riktigt fint med snajdiga snickerier, spackel och fogmassa på rätt ställen och vit färg som knyter ihop det.
Ventilbrunnarna är även de sen länge svetsade och klara. Inte helt lätt att stå på en flotte och pinnsvetsa en spalt på 5-10 mm när pendlarbåten Lux går förbi och drar upp svall men till slut kom allt på plats.
På insidan är det målat med Isotrol och antikondensfärg så nu är det dags att bygga ventilnischer och fortsätta med badrumsbygget. Underhållsträsket är bara så satans stort så antingen måste jag ta fler klafsiga steg oftare eller så borde jag kanske kliva ur de leriga stövlarna och lämna dem i soppan för att kunna komma vidare med de större projekten…