Utökad golvyta

Stor-Erik har fått ett nytt rum!

För om kollisionsskottet, under ankarspelet, ligger ett utrymme som jag kallar kättingboxen. Jag antar att det är för att det i framtiden förhoppningsvis ska ligga ankarkätting där.

I kättingboxen har vi förvarat junk som pulkor och gamla presenningar. Dock har det inte funnits något golv så det har inte varit helt lätt att nyttja utrymmet till fullo. Dags att ändra på det!

Undertecknad fick vara med på bild när Vincent hjälpte till att lägga bjälklaget och 90 % av trallen.

Efter nån vecka bytte jag medhjälpare till Anna som började med att inspektera det nya rummets källare.

Färdigt resultat: Nytt rum som man åter kan fylla med junk!

Blott en enkel tätningslist…

… löser husets värmebrist!

Idag var det äntligen dags. Dagen med stort D. Dagen Stor-Erik har väntat på sedan förra sommaren då takfönstret åkte på plats. Dagen då tätningslister monterades i takfönstren så att Stor-Erik blev hermetiskt tillsluten!

Fina detaljer för de som får ståfräs av sådan info: Kuntze artikelnummer 503-1510. Cellband Special 15 x 10 mm. Självhäftande EPDM med slutna celler.

Lagerhantering

Hela utrymmet under däckshuset (akter om förpiken, för om maskinrummet) är i dagsläget kombinerad verkstad och skrotupplag. Tanken är ju att bygga tvättstuga, badrum och två hytter i det utrymmet och om det ska bli klart innan pensionen är det dags att sätta igång.

Steg ett är att försöka tömma utrymmet så att vi kan isolera golvet och därefter börja bygga rummen. Samlargenen är svår att tygla och det finns ju såklart även en stor del verktyg som behöver sparas så vi behöver mer lagringsutrymme.

Maskinrummet är långt ifrån färdigt men det finns en del utrymme längs skrovsidorna där man kan skapa förvaring utan att inkräkta på golvytan. Jag ville ha hyllor helt i stål för att inte introducera några brännbara material i maskinrummet i onödan.

Vi köpte i våras lagerhyllor från http://www.reposator.se/ och jag måste ge ett stort tack till dem för hur smidiga de är att handla av. Vi skickade bara ett mail med vad vi ville ha och så körde dom ut grejjerna inom en dag!

Som vanligt går det inte bara att montera saker i en båt utan man måste modifiera och bygga om allt så det passar alla sneda linjer. Nu är det i alla fall att vi strösslat med ankarskenor i hela maskinrummet så man kan skruva fast saker var man vill!

Detta var i januari men sen var det nån som käkade en flygande mus och allt blev satt på paus igen. Men nu är vi på gång igen så snart hoppas vi kunna flytta problemen till maskinrummet där man slipper se dem lika ofta.

Rena tankar

Vattensystemet funkar som det ska och vi behöver fylla på våra tankar på 3,2 kubik ca var 14:e dag. Dock händer det varje sommar när det börjar bli lite varmare att vattnet börjar smaka lite alger men det försvinner sen till hösten.

Sist vi rengjorde tankarna var 2015(!) och det kan man läsa om här https://stor-erik.com/?p=2963 och här https://stor-erik.com/?p=2963. Det funkade väl bra men vattnet smakade lemonad i några veckor.

Nu var det alltså dags att desinficera tankarna igen. Den här gången använde jag produkten FreeBact från https://www.xinix.se/ som levereras i två komponenter vilka bildar klordioxid när man blandar ihop dem.

75 + 75 ml (en halv laddning FreeBact Large) ger 6 g ClO2 vilket utspätt med 3200 liter vatten ger en koncentration på ca 0,9 ppm.

Jag hällde ner lösningen i en hink vatten som jag sen öste ner i tankarna via en tratt. Därefter toppfyllde jag tankarna med färskvatten.

Efter vattenpumpen sitter först ett partikelfilter på 50 mikron och sen ett kolfilter. Partikelfiltret fick sig en rengöring och sen monterade jag tillbaks filtren i omvänd ordning. Detta för att jag läst att kolfilter kan släppa ifrån sig en del partiklar och att man därför ska genomspola dem ordentligt innan man tar dem i bruk. Genom att först sätta kolfiltret innan partikelfiltret och skifta plats på dem efter en dag hoppas jag kunna fånga upp allt löst kol så det slipper hamna i diskmaskiner, tvättmaskiner och annat.

Hemfärd

Efter några dagar på vift var det dags för Stor-Erik att åka hem till Långholmen igen. Med på turen var farsan som hade kameran i högsta hugg och har klippt ihop en liten film. Tackar!

Ut på tur igen

Återigen var det dags för filminspelning så Stor-Erik fick lite vattenflöde under kölen.

Triron står återigen för motorkraften.

Slussningen gick som på räls. När vi reste masten på Stor-Erik dimensionerade vi höjden för fri passage under broarna så ingen broöppning behövs.

På plats ute i skääärgården.

Värmelogg online!

Jag började förra vintern med ett styr- och övervakningssystem till Stor-Eriks värmesystem men det blev aldrig klart nog att tas i bruk innan sommarsolen kom fram. Nu med den nya värmepumpen installerad var det hög tid att få till lite mätdata.

En Controllino (“Arduino-PLC”) loggar datan från massa DS18B20-givare, skickar dem via HTTP till ett PHP-script som i sin tur skickar vidare datan till ett Google-Script som trycker in datan i ett Google Sheet. Kalkylbladet genererar sen lite färgglada grafer som visar aktuell status.

Grafen nedan visar status för senaste dygnet och uppdateras kontinuerligt. Uppe i huvudmenyn finns numera en länk till en ny sida som visar diverse olika grafer för den intresserade kaminmannen.

Ny värmepump

Jag fick i våras tag på en bättre begagnad värmepump till rätt pris á 5000 riksdaler. En kinesmaskin som heter SDBW-60 och är på 6 kW får duga för några års test i alla fall. Valet av denna var främst för att den efter lite modifikation gick att få ner genom luckan till maskinrummet.

Här ser man inkoppling på baksidan med kulventilsfilter på ingångarna till värmeväxlarna och anslutningsslang till tubvärmeväxlaren till vänster som växlar värmen från sjövatten till köldbärarkretsen.

Så här ser det ut när det är tillfälligt monterat. Sjövatten in via ventilen med gul ratt till vänster. Poolpumpen med filter under gråvattentanken skickar sjövattnet till tubvärmeväxlaren till höger.

Just nu tuffar maskinen på med 37 grader in från radiatorreturen och ca 43 grader ut till acktankarna.

Nu ska jag koppla på lite mätprober här och var för att övervaka och logga temperaturen på alla olika flöden. Det gäller att hålla koll så att inte värmeväxlaren fryser till is när det blir lite kallare i vattnet…

Tyst i rören

FTX-agreggatet har surrat på i några år. Det har låtit en hel del i sovrummet där tilluften kommer in och i däckshuset där frånluften tas. Jag kom på för nåt år sen att jag ju missade att man ska ha ljuddämpare i sitt ventilationssystem.

Så två flexibla dämpare införskaffades och har fått ligga och gotta till sig lite i en låda i något halvår för att mogna ordentligt innan installation.

Nu är de monterade enligt bild och skillnaden är enorm! Även om jag nu skruvat upp aggregatet från typ 60% till 100% så är det helt knäpptyst i sovrummet och endast suset från frånluftsdonet är hörbart i däckshuset.

Fyra solar!

Trattar på taket

Vad gör man när det är någon plusgrad och småregnar? Hoppar upp på taket med Vincent såklart och högtryckstvättar. Detta för att ventilatorerna äntligen ska få komma till sin slutgiltiga vila brevid skorstenen. Och för att taket har inte tvättats sen det målades 2012..

Tvätta tvätta.

Här står trattarna löst ungefär på den plats de ska sitta. Nu är de limmade mot taket med Tec7 och när limmet har härdat ska de få ett stag in mot skorstenen också så att de står emot den värsta höststorm.