Dimensionering av värmesystemet

Jag håller på att titta på värmesystemet så allt blir så rätt som möjligt från början. Dock är det mycket att tänka på så man får väl börja på nån slags övergripande systemnivå.

Till att börja med tänkte jag dimensionera radiatorerna/konvektorerna så att de kan avge tillräcklig effekt för att värma upp utrymmena. Sen har jag planer på hur värmen ska tillverkas men det tar vi senare…

Så här har jag tänkt placera radiatorerna/konvektorerna enligt första utkastet:

Skorven kommer att bli hyffsat isolerad. Om vi börjar uppifrån så har vi styrhytten på ca 15 m^2. Den har trippelglas i fönstrena, 70 mm stenull i taket och 120 mm stenull i väggarna. Däckshuset får 120 mm i taket och 215 mm i väggarna. Under däck blir det 120 mm i taket, 215 mm i väggarna och ca 70-120 mm i golvet. Under golvet finns diverse tankar etc och detta utrymme är tänkt att hålla ca 5 grader med hjälp av vattnets temperatur ( 1,5-2,5 m under ytan) och läckage uppifrån.

I styrhytten och däckshuset har jag tänkt ha konventionella radiatorer längs långsidorna under fönstrena. Dessa kommer vara inbyggda bakom ett elementskydd som antingen är av t.ex. rottingväg eller är heltäckt men med lufthål i topp och botten. Golvvärme är inte så lyckat eftersom plåtgolvet leder ut värmen i skrovet och takhöjden är låg som den är. I utrymmena under däck har jag inte helt bestämt hur det ska värmas; kanske med golvvärme, radiatorer eller fläktkonvektorer.

Det känns bäst att dimensionera alla radiatorer/golvvärmeslingor etc för ett lågtemperatursystem då jag eventuellt ska köra värmepump. Är radiatorerna dimensionerade för det så gör det ju inget om man eldar upp temperaturen högre med kaminen…

Planen är att inreda styrhytt och däckshus först så vi börjar med dem. Däckshuset på 15 m^2 har Sven ”KSL” Sjögren räknat ut att det behöver ca 950 W vid -20* utetemp och 20* innetemp. Det verkar rimligt m.t.p. uppgifter på nätet jag hittat som säger att ett dåligt isolerat hus behöver ca 60 W/m^2 (60*15 = 900). Här har jag tänkt sätta en 2 m lång konvektor på varje sida. En Purmo C11-6020 (enkelradig, en konvektorplåt, 60 cm hög och 2 m lång) ger vid DT 30 ca 1027 W. Kör jag två sådana så har jag totalt ca 2 kW. Det är ju ganska kraftigt överdimensionerat, men jag vill ju ha radiatorn längs hela fönsterraden och jag sparar inte många kronor på att gå ner till ett som är 45 cm högt.

Samma sak gäller i däcksbyggnaden. Här har jag inte räknat på värmebehovet, men kör man 60 W/m^2 så blir det ca 60*50 = 3000 W. Även här finns det ingen anledning att inte ha radiatorer längs hela fönsterraden och på ena sidan blir det 2 st radiatorer på 2 m och 1 st på 1,6 m medan andra sidan får 2 st på 2 m. Det blir då med Purmo C11 och DT 30 ca 1027*4+822 = 4930 W. Det blir inte riktigt lika överdimensionerat men är ändå 100 W/m^2.

Nu kommer det ju inte vara -20 ute hela tiden får man hoppas, men man måste ju i alla fall dimensionera radiatorerna så att de klarar att skicka ut all värme man stoppar in i acktanken.

Någon som har några tips eller invändningar på mina tankar kring radiatorerna?

4 svar på ”Dimensionering av värmesystemet

  1. Bra att ämnet kommer upp.Måste själv bygga system och är INTE expert.Spontanförslag:
    Dela Acktanken till 2×500,lättare in-ut-rep-byte.Kör på 500 när snabbare uppstart från noll behövs.Ev den ena för solfångare.
    Själv funderar jag på värmeväxlare före Acktank.Alla sorters inkommande värme via växl till tank.Glykol i systemet,bara vatten i tanken.Sparar glykol-lättare rep-byte.
    Golvvärme där nere,ev med mer iso i golv om takhöjd medger.Räkna på spill nedåt.
    Lättare att möblera utan väggelement.

  2. Två tankar kanske kan vara nåt… Då kan man sätta en på var sida och få jämvikt också.

  3. Pingback: Konvektorer | Stor-Erik

Lämna ett svar