Pumpsynk

Jag lyckades med denna info och lite klurande lista ut hur man monterar insprutningspumpen med korrekt synk.

Här vid svänghjulet finns en lucka. Jag hittade den inte först eftersom jag p.g.a. den knepiga formen trodde att det var ett fäste till något tillval som inte finns på den här spisen.

2013-02-19 12.00.59

 

Bakom luckan hittar man en liten pigg som pekar på svänghjulet och indikerar var man ligger. CAT har varit så snälla så de har skrivit ut “TC 1 6” osv så man ser var man ligger. Nu var det bara att baxa runt motorn tills man hamnade på “TC 1 6” och sen se till att man är TDC (Top Dead Center) genom att titta på kamaxlarna.

2013-02-19 12.32.48

 

När man ligger i TDC ska både insug- och avgasportarna vara stängda. Är t.ex. avgasporten öppen så ligger man väl TC men i avgastakten eller vad det heter. Kollar man på burk 1 till vänster ser man att kammarna är fria från ventiltrycksmojängerna (på sjön har allt konstiga namn). 2013-02-19 13.40.23

 

Sen öppnar man en liten lucka som sitter på “accessory drive”, d.v.s. axeln som går från svänghjulet och driver bl.a. bränslepumpen. Här hittar man en klämkoppling som driver axeln och den lossar man så kan man vrida axeln som man vill medan motorn står i TDC.

2013-02-19 13.20.22

 

Ovanför primingpumpen (“vätningspump?”) sitter ett litet lock med två skruvar. Det lossar man och sen skruvar man tillbaks den ena skruven som är ett styrstift för pumpen. 2013-02-19 13.06.07

 

Efter det smackar man på nya packningar och så monterar man pumpen så att styrstiftet går in i spåret till vänster. Sen monterar man pumpen. Därefter monterar man loss hela pumpen igen eftersom man märker att två av skruvarna som håller den på plats måste monteras innan man sätter dit den…

2013-02-19 12.00.41

 

 

Sista steget är att skruva åt klämkopplingen igen och smälla dit locket. Sen är man klar.

4 svar på ”Pumpsynk

  1. Allstå det är ju inte raketforskning men utan verkstadshandbok (varför har jag inte köpt en?) måste man klura lite.

Kommentera