Tankar om tankar igen

Anna och jag stod på båten här om dan och pratade igenom tankupplägget. Vi kom fram till att det var bäst att använda de befintliga dieseltankarna till svart- och gråvatten och skaffa en ny dieseltank. Vi kommer aldrig behöva kånka runt på 8 kubik diesel, men några kubik skit kommer vi behöva lagra.

Dieseltankarna ser ut så här:

svartvattentank

Dessa är på 3,5 kubik styck och har en stor manlucka i fören samt skvalpskott. Planen är att plugga kranen och hålet på framsidan samt de två inspektionshålen i sidan. På toppen kopplar man tömning till stigarröret i hörnet (50 mm), tillopp i toppen (50 mm) och avluftning i toppen (80 mm). Eventuellt tar man upp ett till hål i taket för nivåsensor.

I motorrummet blir då tankarna placerade så här:

tankar_motorrum

3,5 kubik gråvatten till babord, dieseltank på ca 2 kubik i mitten och 3,5 kubik svartvatten till styrbord. Sen kopplar man så att man kan tömma över från gråvattentanken till svartvattentanken. Vill man släppa ut gråvattnet i sjön (tillåtet) så gör man det men ser till att hålla nivån i tanken på samma som i svartvattentanken så att man inte får slagsida. Vill man inte släppa ut gråvatten kan man pumpa över det till svartvattentanken vid tömning samt om gråvattentanken är full men det finns plats kvar i den andra.

Tankarna är ju lite ytrostiga inuti men planen är att hoppa in och slipa rent dem (härligt jobb) och sen måla dem med t.ex. International Interline 925.

Vattentanken i fören är samma som jag visat tidigare, men jag har ändrat formen lite för enklare tillverkning:

vattentank sned

 

Om man väljer att även ha en dagtank till diesel så blir det totalt 3 kubik diesel, 3,5 kubik gråvatten, 3,5 kubik svartvatten och 3,2 kubik dricksvatten. Det är nog betydligt mer än de flesta bobåtar har…

Låter det som en bra idé?

3 svar på ”Tankar om tankar igen

Kommentera