Den lever! (nästan)

Johan Hanson från http://hansonmarin.se/ kom förbi idag och hade med sig två batterier så vi kunde provstarta motorn. Vi körde med startkablar istället för riktiga pressade kabelskor vilket inte var helt optimalt men det funkade ju.

Av nån anledning så funkade varken glödningen eller starten från motorns vred. Däremot gick det att kicka igång startmotorn från instrumentpanelen men där finns ingen knapp för glödningen.

En sak som var lite märklig var att blocket verkar vara plusjordat. Är det alltid det på CAT-motorer?

Först lossade vi muttrarna till bränsleledningarna uppe vid spridarna för att lufta systemet:

Sen tajtade vi åt muttrarna och gjorde ett till försök.

Men eftersom vi inte kunde glöda så var det lite svårt att få liv i spisen. Så vi skruvade bort en luftledning från laddluftkylaren så att vi kunde spruta in startgas och på så sätt få igång den.

Så här såg det ut då:

Efter det försöket så kunde jag inte filma mer eftersom vi behövde alla fyra händer. Jag sprutade in startgas och tryckte på startknappen medan Johan skötte gasreglaget och stoppvredet. Vi körde betydligt längre och det kändes som att den tände på diesel också, men just då lossnade min taikonlösning till avgasslang och motorrummet rökfylldes. Det hade man ju kunnat räkna ut att den inte skulle hålla, men det var ett bra första försök i alla fall.

Nu blir det till att beställa rör och fixa till ett riktigt avgasrör sen kan vi köra ett nytt startförsök. Vi måste också undersöka elsystemet närmare och se efter varför det inte går att glöda. Misstänkta är två relän som sitter på motorn.

5 svar på ”Den lever! (nästan)

 1. Tjäna Gunne.
  Du måste ta bort luftrenaren så att du kan stänga lufttillförselen
  ifall reglerstången i pumpen sitter fast.Väldigt obehagligt om
  masinen rusar okontrolerad.
  Mvh Kalle.
  maskinen rusar okontrolerad

 2. Hej Gunne.
  Om reglerstången har fastnat kan du inte
  använda stoppen att stänga av.Använd ingen
  trasa heller,den kan sugas in i turbon och då får du stora problem.Jag brukar använda en bredbit eller liknande som tätar bra mot insugningsröret.

Kommentera