Avgassystem

Det är mycket CAD nu, men det är nog bra. Har man tänkt efter ordentligt slipper man ofta göra om saker flera gånger i praktiken.

En av alla saker som det funderas på är avgassystemet. Här har jag gjort en liten skiss på hur jag tänker i dagsläget:

Till vänster är hur piporna avslutas uppe i skorstenen. Inga konstigheter här, piporna böjs bakåt så det inte regnar rakt in och så slutar de strax innan kanten så att de inte syns från sidan.Sen ska det in lite fler rör för att ta in luft också.

Till höger är hur piporna slutar nere i maskinrummet. Till huvudmaskin (gul) och braskaminen (svart) har jag tänkt mig 150 mm och till hjälpmaskin (röd generator) och dieselpanna (blå) har jag tänkt mig 100 mm. Isolerade med stenull både i skorstenen och i maskinrum, men på bilden bara i skorstenen. Blir det bra? Svårt att veta innan man har valt vad man ska ha för hjälpkärra och panna. Krumeluren i botten på pipan till huvudmaskin är ett vattenlås för att fånga upp kondensvatten. Tanken är att alla pipor ska ha likadan dränering.

Är det nån som har rekommendationer angående dimensionering och utförande så får ni gärna höra av er.

3 svar på ”Avgassystem

  1. Hej! Har inga rekommendationer angående dimensionering eller utförande, men kul att se att det flyter på med projektet. Looking good tycker jag. När åkeren upp på land inför vintern?

  2. Jag tycker det ser jättebra ut – speciellt som det är exakt lika som på Björn. Jag kan konstatera att det regnar in klart mycket mer vatten än man tror så dräneringen är nödvändig . Jag har gjort en huva till mitt avgasrör som sitter på om sommaren och jag tar dessutom ur bottenpluggen ur dräneringen på vintern. Jag missade allt det där första hösten och det var läskigt mycket vatten som rann ut – klar risk att hamna i motorn till slut. Mina luftintag sitter på sitan av skorsten där förmodligen luften är ren.

  3. Luften kan nog inte tas in inifrån skorstenen. Det måste finnas regler för avstånd mellan skorsten och intag.

Lämna ett svar