Rördragning för skiten

Det är ju många projekt som är igång samtidigt här på skutan. Ett av dem är svart- och gråvattentankarna.

Nu håller jag på att planera dragningen för svartvatten från toaletterna. Planen är att det blir tre toaletter. En i däckshuset, en nere i salongen (i badrum med dusch och tvättmaskin m.m.) och en toalett i det blivande gästrummet i aktern.

Som det ser ut nu lutar det åt att använda tre st. SaniCompact-toaletter med inbyggt malpump. Fördelen med en inbyggd kvarnpump jämfört med in fristående som man monterar på en vanlig toastol är att den inbyggda använder mindre vatten. Ca 3 l istället för 6 l. Och då fylls ju tanken upp hälften så snabbt. Nu vet jag inte vad en sugbil kostar, men jag tror att man tjänar in den investeringen ganska snabbt.

Jag har skissat på två olika sätt att dra rören. Helst skulle jag vilja gå rakt ner från toaletterna i däckshus och salong och dra rören åtkomliga nere i kölsvinet. Dock står det i instruktionerna till alla kvarnpumpar att man ska BÖRJA med den vertikala stigningen, men det står inte varför. Måste pumpen ha mottryck? Om hela ledningen är full fram till tanken så borde det ju vara samma mottryck ändå?

I bilden nedan ser man två alternatid till rördragning. Den översta är den jag skulle vilja göra, den nedersta en variant där endast den övre toaletten får ett mindre fall direkt efter stolen. Det blir till att konsultera SaniFlo och se vad de säger…

WC-dragning

5 svar på ”Rördragning för skiten

    • Jag har kollat lite på den och funderar på att sätta en sån i seglbåten. Men det känns som att man kanske inte riktigt kommer upp i full boendestandard med den muggen. Eller har du erfarenheter av den?

  1. Anlita proffs. ”Skiter” det sig när man gör det själv, kan det bli kostbart. Sånt här bara måste funka.
    Ps. Kände han som sålde båten till Er, följer bloggen med intresse. Vet inte om ni vet, men han avled i augusti -13. Ds.

    Mvh Roland

  2. Praktiskt o bra med många ”Muggar” om det skulle gå för fort på sjön efter en god sjölunch och gung väder.

Lämna ett svar