Tryckfall i rören

Jag skulle precis montera lite anslutningar till vattentanken och började fundera på slangarnas motstånd och dess inverkan på fyllningstiden. Vid fyllning av vattnet så är det ju motståndet i 50 m vattenslang från vattenposten som är den stora faktorn som påverkar fyllningstiden. Trycket i kranen kan jag ju inte göra något åt.

Sen gick tankarna över till tömningen av svartvattentanken istället och då är det ju även pumpens pumpkurva som spelar in.

Pumpkurvan för Wilo TC 40/8 och storebror TC 40/10:Wilo pumpkurva

Lyfthöjden är ca 3 meter för pumpen så man borde ju få ett flöde på ca 270 l/min om man skulle ha noll friktion i slangarna. Men det har man ju inte…

 

Tryckfall i PEM-slang ser ut nåt sånt här:tryckfallstabell PEM-slang

 

Det är nog ca 30 meter 40 mm-slang från pump till kaj så man får ju lägga på tryckfallet i tabellen gånger 0,3 (tryckfallet är väl proportionellt mot längden? Sven?). Så om man ansätter ett flöde på 90 l/min = 5,4 m^3/h så ger det ett tryckfall på 12*0.3 = 3,6  mvp. Vid 3 mvp (lyfthöjd) + 3,15 mvp (tryckfall) = 6,15 mvp totalt så kan pumpen levera ca 8 m^3/h = 133 l/min. Ansätter man istället 100 l/min och räknar enligt ovan blir totala tryckfallet strax under 8 mvp vilket ju är nära pumpens maxkapacitet.

Alltså borde man kunna räkna med ett flöde på ca 95 l/min vilket ger en tömningstid på 3500/95 ~ 40 minuter. Det funkar ju men då har jag ju inte räknat med engångsförluster i böjar etc. Man kanske skulle ha köpt storebror Wilo TC 40/10 istället. Man kan ju också gå upp till 50 mm-slang till kaj för att sänka motståndet ordentligt.

2 svar på ”Tryckfall i rören

  1. Jepp, friktionsförlusterna i slangen är direkt proportionellt mot längden. Darcy-Weisbach ger: dP = f*(L/d_h)*(rho*v^2/2).
    Om man känner för att vara duktig skulle man kanske beräkna systemkurvan inklusive förluster från böjar, förträngningar och expansioner. Problemet är att det är ett tvåfasflöde, eller mal du allt till en homogen massa innan det pumpas ut? Och hur får man tag på fluiddata för vatten/bajs/toapappersblandningen?
    Ska man inte ha en sugbil som kommer och tömmer tankarna? Då borde man slippa bry sig.

    • Allt är ju en sörja. Antagligen spelar det inte så stor roll. Ligger man här så tömmer man med sugbil. Ligger man på boplats så tömmer man pö om pö till kajen.

Lämna ett svar