Brandtest av inbyggnadsburkar

För att bygga in LED-spottar i taket behöver man nån slags infällnadsburk att montera dem i. Köper man denna hos elbutiken får man pröjsa 100 spänn styck och med ca 100 spottar i hela båten så blir det ju 10 lax. Inte helt OK.

Bättre då att ta någon billigare burk för t.ex. livsmedel etc. Burken måste vara halogenfri och flamskyddad. Halogenfri för att det inte ska bli giftiga gaser om det brinner och flamskyddad för att det inte ska börja brinna p.g.a. nåt elfel. Jag har hittat matburkar på IKEA som är av polypropen vilket är halogenfritt. Men det ska ju även vara flamsäkert.

Efter att ha diskuterat saken lite på Elektronikforumet så fick jag ett tips om ett brandtest man kan göra på eldosor etc. Kolla denna film om brandtestet:

 

Så jag tog och målade en matburk med två lager brandskyddsfärg (Novatherm 2FR) och lät det torka. Sen satte jag burken på prov.

Som synes så funkar det hur bra som helst. Inte en tillstymmelse till brand eller plast som smälter. Jag gjorde flera likadana försök och testade även att elda på med brännaren under en längre tid utan att burken påverkas nämnvärt.

Jag tror man kan sova lugnt med dessa burkar i taket…

8 svar på ”Brandtest av inbyggnadsburkar

  1. Måste de vara i plast då? Att få tag i 100 gamla färgburkar i plåt borde väl annars vara toppen. 3-5 liters varianten, klippes till lagom höjd med utvikt flärp att skruva i. Mer åldersbeständigt oxå. Man kanske måste passa kabeln för vassa kanter dock?

    • Problemet är att jag har ganska begränsat med utrymme ovan innertaket. Sen behöver man ungefär 120-150 mm diameter på burken för att spottarnas monteringsarmar ska få plats. IKEAs matburk mäter 60×120 och är således ganska ideal och kostar typ 6 spänn.

      Jag har letat ganska mycket efter plåtburkar men lyckas inte hitta något bra i rätt format. Svindyra kakburkar med retrotryck ja, men inte enkla billiga burkar. Sen om man ska hålla på att klippa isär och vika ut 100 st burkar. Visst tar det lite tid att måla men inte så mycket.

  2. Eller nä, så länge man kör in flexslangen nån cm i burken är det ju bra – och så gör man väl?

  3. Ändlock till spirorör finns ju i 100, 125 osv… Passar ? Soliduct tog 17 spänn styck för 100 st.

    • Menar du såna i plast som sitter på rören när de transporteras eller plåt som man pluggar med?

      Jag kollade på plastvarianten när jag skulle upp me spottarna i styrhytten men avfärdade dem av nån anledning.

      De i plåt är nog bra och kostar typ 18 spänn. Får kolla hur djupa de är.

      Ändlock

  4. Jag menade de i plåt. Helt klart dyrare, men 1700 är kanske överkomligt? De kanske kan stötta ditt projekt lite? Du ska ju ha en hel del andra spirorör också menar jag…

    • Ja, 17 spänn styck är ju ett helt ok pris. De är 45 mm djupa vilket kanske är lite på gränsen, hade hellre velat ha ca 60 mm.

Lämna ett svar