Golvplaner

Jag sitter och försöker beställa specialhyvlat trä till golvet. Planen i dagsläget ser ut så här:

golvläggning

Brädorna är 12×115 mm och nåtspåret är 8 mm brett och 5 mm djupt. Planen är att spackla de värsta ojämnheterna i golvet med någon slags cementbaserat golvspackel, sen limma fast brädorna med MS-polymerlim. Därefter slipas golvet för att få det hyffsat jämt på ovansidan. Efter dammsugning tejpas botten på nåtspåren sen nåtas det med MS-polymer för att slutligen slipas och oljas eller lackas.

För att allt inte ska glida runt misstänker jag att jag bara kan montera kanske 5 brädor åt gången och tynga ner med ballastvikterna. Limmar man brädan i mitten först och låter den härda så kan man använda den som fast punkt och arbeta sig ut åt sidorna kanske.

Jag har tidigare lagt nåtad teak i badrummet men det var ju ca 2 m^2 på jämt och fint underlag och det här är ju lite större ytor och knepigare underlag. Om man kan tänka efter före och få till rätt metod så kan man nog spara åtskilliga timmar på monteringen.

Bör man kanske ha spårade brädor som den längst till vänster i bild? Ska man utforma sponten på nåt smart specialsätt? Nån som gjort något liknande som har tips?

2 svar på ”Golvplaner

  1. Oj vad det går undan. Har ni planerat att fira Jul ombord det skulle vara mysigt kan jag tänka. Brasa i spisen och varma radiatorer.

  2. Hej! Jag har lagt flera liknandes golv och det har fungerat bra.Enklast är om man kan fästa tillfälligt medan limmet torkar men jag har ingen bra idé med stålunderlag så tunga vikter är nog bra. Cementbaserat spackel brukar fästa dåligt mot stålet. Även om golvet är tunt så blir det stora krafter när det rör sig. Ofta släpper spacklet och det blir bomt. Ett alternativ är att bygga upp med t.ex masonitremsor c/c300 som limas för att fylla groparna. limmet bygger också bra och man gan blanda med sågspån och lägga ryggar som man sedan lägger Gladpack på och sedan pressar man till rätt höjd och låter torka. (kanske lite krångligt att förklara i text :-). Glöm inte att Ek rör sig ruskigt mycke så de är bra att inte banka ihop brädorna helt utan låta det vara en glipa på1-2mm. Det är viktigt med djup spont så det kan röra sig. Var noga med att göra rent noten inan fogning och att tejpa i botten.

    Anders

Lämna ett svar