Rör i aktern

Skittanken börjar bli full och än så länge finns inget sätt att tömma den. Det börjar alltså bli dags att tänka lite på rören till maskinrummet.

En första skiss ser ut så här:akterdäck

Och kollar man lite närmare på rören så ser det ut så här. Rören är från vänster till höger: Avluftning bränsletankar, utlopp länspump, påfyllning bränsletankar och tömning svartvattentank. rör i aktern

I ett försök att dimensionera dessa så har jag läst en del i Transportstyrelsens föreskrifter men det ger bara övergripande fingervisningar. Som det är ritat nu är skitöret DN50 för det är vad som är draget i maskinrummet vidare in till tanken. Påfyllnadsröret för bränsle är också DN50. TS säger att minsta innerdiameter är 38 mm men det känns lite klent tycker jag. Avluftningen ska ha minst 25% större tvärsnittsarea än påfyllningen så det blir DN65 där. Länspumpen är ritat som DN50.

Avluftningen skall vara minst 760 mm över däck så jag sätter alla rör på den höjden. Under däck tänkte jag avsluta med utvändiga gängor så kan jag dra vidare rören utan att behöva svetsa i maskinrummet.

När det gäller kopplingen för slamsugaren så siktar jag på en koppling som verkar heta Laux MOD 42 KKM. Hondelen med låsklorna sitter fastsvetsat på röret.

Bränslepåfyllningen hade jag tänkt en TW tankbilskoppling.

Dock är dessa kopplingar bara saker jag försökt Binga mig fram till. Någon som vet vilka kopplingar som är brukliga i dessa sammanhang? Åsikter om dimensioneringen?

5 svar på ”Rör i aktern

  1. Hej! Alltid lika kul att titta in och få lite inspiration! Har inga åsikter om dina dimmensioneringar men funderar på länspumputloppet. Själv tänker jag flytta mitt bordvart för att slippa en svårhanterlig rostficka bakom röret men jag funderar främst på om du på Stor-Erik inte får en onödigt hög vattenpelare ända dit upp?

    • Nu såg jag själv att det var på det lägre däcket, trodde först det var ytterligare ett upp (vilket naturligtvis vore väldigt opraktiskt för de andra anslutningarna) ;-)

  2. Ser ut att bli kostsamt att hålla skiten ifrån sig. Man brukar säga skit så länge hängslena räcker. Metangas är väl inte att tänka på.

Lämna ett svar