Därför heter Stor-Erik som han gör

Jag fick ett mail för ett tag sen av en Tobbe som är släkt med Stor-Erik. Kul att få lite veta lite mer om fartygets historia!

Här har ni berättelsen om hur Stor-Erik fick sitt namn:

Det va sjukt kul att se att denna båt fortfarande är vid liv! Båten är uppkallad efter min farfars farfars farfars farfar Erik Nilsson (1711-1790) som bodde i byn Västanå, Liden. Han kallades för “Stor-Erik” för att han var en stor och ansedd man i bygden med egen bänk i kyrkan. Han var även stor och stark. T ex så hade Stor-Erik ingen häst – det tyckte han va oekonomiskt. Så när han plöjde sina åkrar så tog han helt enkelt en stock som han drog själv. När han skulle handla i Sundsvall så gick han dom ca 5 milen till fots och bar sedan allting hem i sin rygga. Det finns en berättelse om att han en gång köpte 100 kg salt som han bar hem på detta sätt.

Träpatronerna Olof Sillerström (1843-1904) och Per Unandersson (1854-1943) vid Johannesviks AB sågverk på Alnö utanför Sundsvall skulle köpa in en bogserbåt som skulle dra timmer från skiljestället men även från Finland dit man utökat affärerna. Det krävdes en stor och stark båt för detta – och som namn så valde dom Stor-Erik efter deras anfader.

Ha det gott! Å hälsa Stor-Erik!

Bästa hälsningar

/Tobbe Jonsson
Kista

1 svar på ”Därför heter Stor-Erik som han gör

Kommentera