Ny värmepump

Jag fick i våras tag på en bättre begagnad värmepump till rätt pris á 5000 riksdaler. En kinesmaskin som heter SDBW-60 och är på 6 kW får duga för några års test i alla fall. Valet av denna var främst för att den efter lite modifikation gick att få ner genom luckan till maskinrummet.

Här ser man inkoppling på baksidan med kulventilsfilter på ingångarna till värmeväxlarna och anslutningsslang till tubvärmeväxlaren till vänster som växlar värmen från sjövatten till köldbärarkretsen.

Så här ser det ut när det är tillfälligt monterat. Sjövatten in via ventilen med gul ratt till vänster. Poolpumpen med filter under gråvattentanken skickar sjövattnet till tubvärmeväxlaren till höger.

Just nu tuffar maskinen på med 37 grader in från radiatorreturen och ca 43 grader ut till acktankarna.

Nu ska jag koppla på lite mätprober här och var för att övervaka och logga temperaturen på alla olika flöden. Det gäller att hålla koll så att inte värmeväxlaren fryser till is när det blir lite kallare i vattnet…

3 svar på ”Ny värmepump

  1. Du kan inte utnyttja värmen i grå/svartvatten för att förvärma sjövattnet? Eller då kanske du får tempproblem i tankarna istället.

Lämna ett svar