Blå blå fribord och vatten

Vi fick ett infall och bestämde oss för att måla friborden blåa. Original tror jag att Stor-Erik var svart och mörka färger är ju brukligt på skrovet på en arbetsbåt. Vitt är ju snyggt men lite väl AWB och mörkt kanske är nåt som Stor-Eriks själ vill ha.

Sist Stor-Erik målades var 2012 och av nån anledning tror jag att friborden bara målades med ett lager Sigmarine 48 eller 49 rakt på den 10-15 år gamla epoxigrundfärgen. Jag minns inte varför det gjordes på det sättet men resultatet är att den vita färgen inte sitter bra mot underlaget. Vi tänkte tvätta av friborden med hetvattentvätten och sen måla men den vita färgen lossnar lätt så vi fick avbryta för att inte skicka ut 20 kg färgflagor rakt i riddarfjärden.

Att måla om hela båten utan korrekt grundarbete känns inte bra men det känns ännu sämre att mata de få abborrarna som finns kvar i Mälaren med Sigmagodis. Så det fick bli så att vi sminkar grisen med ny färg på ostadig grund så att hen kan se vacker ut till nästa sliptagning som vi planerar om snarare fem än tio år. Planen är att vid nästa torrsättning blåsa av all lös färg, grunda ordentligt och sen måla med nån slags 2k-PU-färg.

Men man kan ju inte vara hur dålig som helst så nu blir det i alla fall grundmålning med ett lager Interprime 198 och sen slutmålning med två lager Interlac 665 ”Grey blue” (Ral 5008).

Varma sommarkvällar passar bra för grundmålning.

Varma sommarmornar kan man få hjälp av Långa Fredde att lägga ett lager blått.

Efter ett lager till ser storgrisen ut så här:

Nu åker vi nog på att måla om resten av skorven oxå då det slitna vita inte ser så snyggt jämfört med de nysminkade fribordet.

Ett svar på ”Blå blå fribord och vatten

Lämna ett svar