Ny elcentral

Jag köpte förra hösten en begagnad isolertransformator på 20 kVA (vilket är en pryl som isolerar båten galvaniskt från land för att minska korossionsproblem). När jag skulle koppla in den för några veckor sen så märkte jag att den hade 230 V huvudspänning på sekundären och inte 400 V som i vanliga svenska elsystem. Det betyder att det är typ 115 V mellan fas och nolla vilket jag tänkte var lite norskt och trodde jag hade kastat pengarna i sjön.

För nåra dar sen hade jag besök av El & Marinteknik som ska hjälpa mig att koppla lite el. De informerade mig om att det inte alls var fel utan att man kör så på större båtar, norskt system med två faser till uttagen istället för fas och nolla. Man använder alltså inte nolla alls ombord och vill man ha 400 V trefasmaskiner installerar man en separat skyddstrafo till dem.

Snabbt som attan satte de ihop en central till mig som jag ska koppla till isolertrafon när jag får en stund över. Under byggtiden får jag köra allt 230 V genom trafon och så kör jag svetsar och kompressor på 400 V direkt från landströmmen.

Kommentera