Tankar om tankar

Nu när det är lite kallt ute passar jag på att rita lite hemma. Jag ritade just ett förslag till vattentanken som ska vara i förpiken och enligt cadden rymmer den 3,5 kubik..

Planen är att göra tanken tvådelad enligt bilden nedan. På så sätt kan man trimma båten om man får lite slagsida p.g.a. viktfördelning av prylar. Till vänster i bild är påfyllningsrör på 32 mm och till höger avluftning på 40 mm. Anslutningarna i mitten går via sugrör ner i botten på tanken och så kan man välja vilken sida man vill tömma. När man fyller tanken strömmar vattnet över från vänster till höger sida genom hålet i skiljeväggen. 

Från den här vinkeln kan man se sugrören ner till botten av tanken.

 

Så här sitter tanken monterad i förpiken. Som synes är urtaget i tankens akterkant till för att man skall kunna komma åt länspumpar som skall sitta där.

Ska man göra den i stål som man epoximålar invändigt? Eller plasta upp den med glasfiber? Nån som har synpunkter på utformning och dimensionering av rör etc?

2 svar på ”Tankar om tankar

  1. Hej!
    Kul projekt!
    Vad gäller färskvattentankarna är det lite dumt att bara ha påfyllning till en tank i paret. Bättre att ansluta båda, och inte ha förbindelse i mellanskottet. Annars får du alltid ojämn fyllning, och din önskade trimning kan inte bibehållas vid bunkring.
    Sedan bör du se till att ha ett rejält överfyllningsskydd, annars kan man lätt trycka sönder sina fina tankar vid överbunkring. Lämligt att avluftningarna har rejält större kapacitet än påfyllningen och ledes ut till ofarlig plats på däck. Vill man kan man först låta överfyllningarna-avluftningarna gå ihop innan de går upp på däck så att bägge tankarna blir fulla innan systemet kalvar.
    De flesta gör tankarna i stål och målar med särskild epoxi tänkt för FW. När färgen är torr brukar man spray-klorinera och skölja systemet innan man sedan spolar ur. Används tanken till dricksvatten gäller årlig inspektion-rengöring så gör tankarna och man-luckorna så att det blir lättjobbat. Inga svåra hörn eller krångliga balkar inne i tanken.

  2. Tack för tipsen! Jag ska ta en till vända med tankplanerna snart så då ska jag tänka på vad du sagt…

Lämna ett svar