Avgasfunderingar igen

Nu måste jag se till att bygga en avgaspipa så att jag kan sätta igång motorn på allvar. Det återstår dock några frågetecken kring material, dimension och utformande.

Senaste skissen på röret ser ut så här:

Stor-Erik avgasrör

 

Här är det ett 170 mm-rör som är inritat. I kröken ska det vara en dränerbar kondensfälla för att vatten inte ska rinna ner i motorn. Denna kan man ju utforma som ett T (mindre svetsande och billigare delar) eller som ett S (mer svetsande och dyra krökar). S:et känns spontant bättre, men är det så stor skillnad?

När det gäller materialet så har jag hört många olika åsikter. Allt från att vanligt stål går bra till pipan till att det måste vara rostfritt syrafast. Eller Cortenstål. En variant är att göra kröken syrafast men resten i nåt billigare material. Åsikter?

Sen är det såklart dimensionen. Utblåset från ljuddämparen är 170 mm (7″)  och vissa säger att man inte bör gå ner i dimension. Andra tror att 150 mm räcker. Det är ca 1,5 meter horisontellt rör först, en böj och sen 8 meter pipa. Nån som har åsikter?

 

Ändring: Jag hittade en bra PDF från CAT: Exhaust Systems

4 svar på ”Avgasfunderingar igen

  1. Finns det inte risk för tryckreflexer om du kör ett rakt T? Har aldrig stött på det i avgassammanhang, borde störa flödet något.
    Visst blir det längre livslängd med syrafast, men om man tittar på vanliga bilar (även diesel) har väl de flesta stålrör, aluminiserade? Dessa sitter ju dessutom i rätt utsatt miljö.

  2. En flexibel bit mellan motor och dämpare.Systemet vilande (liggande på) gummikuddar.
    En 90krök mellan våg o lod.T-rör vågrätt vid kröken.Under T-rör pågängad glasburk så kondensen syns.Längst upp snedkapad 90krök eller bättre ett lock som öppnar när motorn går.Som på gamla traktorer.PS.Blanda inte metaller.

  3. Tja, Kollade lite hur dom har gjort här på plattformen och pratade lite med inspektörerna. Avgasutblåset för dieselmotorerna har dom byggt i Corten och dom sitter otäckta, och dom ska klara offshoremiljö i 30år…. visserligen tycker väl vissa att dom skulle ha gjort dom i rostfritt men varvet påstår att det räcker med Corten.

    Inspektörerna rekommenderade helt klart S-böj istället för 90 gradare, men för dom handlar det ju bara om kvalité och ekonomin är sekundär.

    Angående dimensionen så frågade jag om någon här kunde räkna på det så får se ifall dom kommer fram till nåt. Jag mätte lite snabbt vilken dimension dom har på utblåsen här och dom använder 2x350mm och det är för en 20cyl på 90 liter, vet inte om det hjälper dig så mycket men det kanske kan sätta lite perspektiv på det iaf.

    Ha en bra dag!

  4. Senaste beräkningarna verkar visa att jag klarar mig med 150 mm egentligen. Men det är ju 170 ut så man kanske ska fortsätta med det. 304 är bra mycket billigare än 316 och lär ju va bättre än corten.

Lämna ett svar