Mottryck i avgaspiporna

Vi ska dra torra avgaser till Heinz och då började jag grotta i att beräkna dimensionerna på systemet. Jag har ju gjort exakt samma beräkningar för 10+ år sedan till Johnny men dokumentationen var minst sagt sparsmakad.

Efter att ha hittat något gammalt kalkylblad och härlett lite ekvationer hittade jag till slut i filarkivet på denna blogg moderkällan till kunskapen som behövs för att dimensionera ett torrt avgassystem:

CATERPILLAR APPLICATION AND INSTALLATION GUIDE

EXHAUST SYSTEMS

Ladda ner PDFen och ha som mysig kvällslektyr eller varför inte en lite fööör spännande godnattsaga till barnen.

Kollar man kring sida 18 (och även lite i detta dokument) kan man hitta lite ekvationer som man kan bygga ett kalkylblad av. Ladda ner det här om du vill räkna lite själv: K05-16-01 Dimensionering avgassystem.xlsx

John råkar ha lite 54 x 2 mm rostfria rör liggandes så vi använder dem till systemet och räknar ut va det blir för mottryck. När jag ändå höll på så räknade jag även ut vad Johnnys pipa har för mottryck så det finns dokumenterat nånstans.

2,5 kPa för Heinz och 3,8 kPa för Johhny. Johnny vinner!

Enligt manualen för BetaSet 12, vilket är vad Heinz numera identifierar sig som, får man ha max 80 mmHg ~ 11 kPa så vi är ju lååångt under med våra 2,5 kPa. Bara att sätta igång att svetsa med andra ord. Om inte farbror Sven CFDar sönder mina ekvationer och kommer med motbud.

Heinz och Johnny

Egentligen håller vi ju sen länge på med solpanel- och elsystemet samt bygger en ny hytt till barnen. Men jakrakningen har varit mycket intensiv senaste året. Förutom diverse termiska förbättringar har vi jobbat mest i maskinrummet.

I maskinrummet fanns ingen durk det har vi äntligen tagit tag i. Ett nytt durkupplag svetsades av L-järn och sen ligger det luckor i 5 mm tjock rutplåt ovanpå. Det borde vi ju gjort för 13 år sedan så hade vi sluppit snubbla runt på utslängda plywoodskivor i över ett decennium…

Plåten ska målas snyggt brittiskt racing-grönt men det får vänta till våren då vi kan plocka upp plåtarna och måla dem utomhus.

Men nu när det finns nåt vettigt att stå på kan vi jobba vidare med elsystemet. John slöjdade ihop ett fundament till hjälpkärran (elverk för landkrabbor) som är en fyrcylindrig Beta Marine BetaSet 12 på 12.8 kVA@1500 rpm.

Med hjälpmaskinen på plats blev det uppenbart vad de två maskinerna ska heta: Heinz och Johnny!

Avgasfunderingar igen

Nu måste jag se till att bygga en avgaspipa så att jag kan sätta igång motorn på allvar. Det återstår dock några frågetecken kring material, dimension och utformande.

Senaste skissen på röret ser ut så här:

Stor-Erik avgasrör

 

Här är det ett 170 mm-rör som är inritat. I kröken ska det vara en dränerbar kondensfälla för att vatten inte ska rinna ner i motorn. Denna kan man ju utforma som ett T (mindre svetsande och billigare delar) eller som ett S (mer svetsande och dyra krökar). S:et känns spontant bättre, men är det så stor skillnad?

När det gäller materialet så har jag hört många olika åsikter. Allt från att vanligt stål går bra till pipan till att det måste vara rostfritt syrafast. Eller Cortenstål. En variant är att göra kröken syrafast men resten i nåt billigare material. Åsikter?

Sen är det såklart dimensionen. Utblåset från ljuddämparen är 170 mm (7″)  och vissa säger att man inte bör gå ner i dimension. Andra tror att 150 mm räcker. Det är ca 1,5 meter horisontellt rör först, en böj och sen 8 meter pipa. Nån som har åsikter?

 

Ändring: Jag hittade en bra PDF från CAT: Exhaust Systems