Svart- och gråvatten

Idag har jag funderat lite på svart- och gårvattentankarna. Killen som har голубь (Golub), som är en gammal rysk flodbåt vid norra hammarbyhamnen, tipsade om att Stockholms Hamnar har vissa krav på avloppspumparna om man ska koppla in sig på deras nät.

Stockholms Hamn godkänner endast Flygt Micropac pumpstation modell Micropac 7 med dränkbar centrifugalpump typ ITT Flygt: DXGM 25-11 1,1 kW 1-fas.

Alternativt kan platsbyggd sump motsvarande micropac 7 och utförd enligt pumpleverantörers anvisningar godkännas.
Pumparna skall då vara någon av följande pumpar och följa nedan specificerade krav.

ITT Flygt: DXGM 25-11 1,1 kW 1-fas

ABS Pumpex PRAJA 08, 0,9 kW 1fas

Grundfors SEG40, 12,1,1,3 kW 1fas

Debe pumpar Grix 100 (godkänd 27 juli 2012 av Martin Edlund)

Andra pumpar, med likvärdiga data, och pumpsumpar kan eventuellt godkännas. Skutägare skall då skriftligen redovisa föreslagen pumps alla data samt ritning på pumpanläggning med sump samt med angivande av till och frånslagsnivåer, pumpad mängd per tillslag etc.
Inga pumpinstallationer får anslutas till Stockholm Hamns system innan skriftligt godkännande erhållits och anläggningen besiktigats av Stockholms Hamn.

Jag tycker ju spontant att det är löjligt att de specar vilka pumpar som är godkända istället för att speca vad pumpen borde klara. Jag har hittat en pump som är lite billigare och som heter Hyflow MCm 10/50. Den borde funka mer än väl med tanke på att avfallet redan kommer att vara malt när det kommer till tanken då vi kommer ha malpumpar på själva toaletterna. På Sunshine i Halmstad har de bara en vanlig dränkbar pump från Jula i svartvattentanken och den har funkat felfritt i flera år.

Arrangemanget kring svart- och gråvattentankarna har jag tänkt ska se ut så här:

tankarrangemang

I varje tank sitter en dränkbar pump som är kopplad till ett utlopp i taket med 1,25″-slang. Utloppen går till de gröna rören som går att stänga med kulventiler innan de går ihop. Här kan man då välja från vilken tank man ska pumpa och vart man ska pumpa. Uppåt går till en anslutning på däck och nedåt går direkt ut i vattnet.

Det gula röret på högra (SB) tanken är svartvatten in i tanken från toaletterna. Det blåa på vänstra tanken är gråvatten in från kök och bad. Det grövre grå röret är luftning av tankarna genom 75 mm avloppsrör upp genom skorstenen. I det grå rörets anslutning till tankarna sitter en nivåmätare från OEM automatic.

Normalläget är då såklart att man tömmer gråvattnet ut i vattnet och man håller samma nivå i gråvattentanken som i svartvattentanken så att man slipper luta sidledes. När man ska tömma svartvattentanken ringer man slamsugarn som suger genom pumpen eller om man är inkopplad till avlopp vid kaj så pumpar man ut skiten. Man kan även välja att pumpa över från ena tanken till den andra och kan således fördubbla svartvattenkapaciteten om det skulle behövas.

Längst ner på framsidan av tankarna sitter en kulventil som normalt alltid är stängd, men skulle det bli något strul med en igensatt pump etc kan man ansluta sugbilen hit och tömma den vägen.

Låter det vettigt? Någon som har förslag på förbättring?

2 svar på ”Svart- och gråvatten

    • Om man lyckas leta fram det fullständiga dokumentet från SH så står det:

      ”Rörledningar : Material Pe100,SDR 11, Avlopp PE40 svart eller med brun rand och vara frostskyddade.

      Ventil ombord: Ventil skall vara PN10, ha fritt genomlopp och vara av dimension DN40.”

Lämna ett svar