Överfyllnadsskydd till vattentanken?

Jag räknade lite på vad det blir för krafter på vattentankarna när man fyller upp dem. Fyller man en tank helt så är det ju ca 1,6 m^3 vatten i den. Då blir ju såklart vikten 1,6 ton men då tanken står på ”bottenstockarna” (minns inte vad det heter, den triangulära förstyvningsplåten mellan spanten i botten) så är det ju inget problem att ta vikten.

Dock kommer påfyllnad och avluftning sitta uppe på däck så om man överfyller tanken upp till avluftningens utloppp så får man ca 3,5 m vattenpelare. Det ger ett tryck på 3,4 kPa vilket är ca 0,34 bar. Det låter ju inte så mycket men 3,4 kN/m^2 ger ju på t.ex. tankens aktre vägg en kraft på ca 3 ton! Det pallar den inte med dagens konstruktion.

Så antingen förstärker man tanken genom att svetsa en stålbur som den ligger i eller så fixar man ett felsäkert överfyllnadsskydd så att man inte kan överfylla tanken.

Är det någon som har en smart, helst helt mekanisk och enkel lösning på ett överfyllnadsskydd? T.ex. om man kunde ha en ventil på påfyllnadsröret som automatiskt stänger så fort ett visst tryck uppstår i avluftningsröret.

9 svar på ”Överfyllnadsskydd till vattentanken?

  1. Stor flottör i tanken som stänger innan tanken är helt full (så kvarvarande vatten i påfyllnings-, och det tillkommande evakueringsröret, rymms när det läcker igenom ventilen så småningom)? Fast alla såna här lösningar kommer någon gång att fallera med konsekvensen att tanken måste tåla vattenpelaren lik förb…at!

    Du har ingen möjlighet att förstärka tankarna invändigt med ”dragstänger” eller någon enkel variant av stringers (in- eller utvändigt)?

  2. Jo, precis. En flottör i tanken är nog ganska vettigt. Typ som på denna bild: http://www.fritidstillbehor.se/20.0.0.0/7586/cache/7586_f606d21666c60cda012028a46dd3f254.jpg

    Jag hittade även ett som var lite med industriellt för ett tag sen men nu hittar jag det inte.

    Jag kan ju som du säger bygga stringers etc i tanken. Men jag tror det enklaste faktiskt är att bygga en bur i stål runt den. Det går rätt snabbt att passa till L-profiler längs tankens sidor på utsidan och svetsa fast dem.

  3. Har du räknat rätt på trycket? Om man tänker att ditt överfyllnadsrör har en area på 1 kvdm och är 3,5 m långt, så rymmer det 35 liter vatten, dvs totala trycket i tanken ökar med 35/1600 dvs rätt marginellt.

Lämna ett svar