Rena tankar

Vattensystemet funkar som det ska och vi behöver fylla på våra tankar på 3,2 kubik ca var 14:e dag. Dock händer det varje sommar när det börjar bli lite varmare att vattnet börjar smaka lite alger men det försvinner sen till hösten.

Sist vi rengjorde tankarna var 2015(!) och det kan man läsa om här https://stor-erik.com/?p=2963 och här https://stor-erik.com/?p=2971. Det funkade väl bra men vattnet smakade lemonad i några veckor.

Nu var det alltså dags att desinficera tankarna igen. Den här gången använde jag produkten FreeBact från https://www.xinix.se/ som levereras i två komponenter vilka bildar klordioxid när man blandar ihop dem.

75 + 75 ml (en halv laddning FreeBact Large) ger 6 g ClO2 vilket utspätt med 3200 liter vatten ger en koncentration på ca 0,9 ppm.

Jag hällde ner lösningen i en hink vatten som jag sen öste ner i tankarna via en tratt. Därefter toppfyllde jag tankarna med färskvatten.

Efter vattenpumpen sitter först ett partikelfilter på 50 mikron och sen ett kolfilter. Partikelfiltret fick sig en rengöring och sen monterade jag tillbaks filtren i omvänd ordning. Detta för att jag läst att kolfilter kan släppa ifrån sig en del partiklar och att man därför ska genomspola dem ordentligt innan man tar dem i bruk. Genom att först sätta kolfiltret innan partikelfiltret och skifta plats på dem efter en dag hoppas jag kunna fånga upp allt löst kol så det slipper hamna i diskmaskiner, tvättmaskiner och annat.

Hemfärd

Efter några dagar på vift var det dags för Stor-Erik att åka hem till Långholmen igen. Med på turen var farsan som hade kameran i högsta hugg och har klippt ihop en liten film. Tackar!

Ut på tur igen

Återigen var det dags för filminspelning så Stor-Erik fick lite vattenflöde under kölen.

Triron står återigen för motorkraften.

Slussningen gick som på räls. När vi reste masten på Stor-Erik dimensionerade vi höjden för fri passage under broarna så ingen broöppning behövs.

På plats ute i skääärgården.