Proffsmek

Idag var Robert från Hanson Marin & Maskinservice på båten och bidrog med lite expertis vid återmonteringen av spisen. Både han och Johan som är firmans ägare är väldigt trevliga och duktiga, perfekt!

2013-01-31 14.34.34

På babord sida fick vi dit sjövattenpumpen, intercoolern och luft- och vattenrör mellan dessa. Och fästet för luftburken. På styrbord sida åkte bränslefiltret på plats och så förbereddes det så att vevhusluckan är helt klar att smacka dit.

2013-01-31 15.43.50

Det är inte så mycket delar som återstår att montera dit; avgaslimpa, toppkåpa, turbo, luftburk, oljekylare och lite oljeledningar. Men sen ska det ju kopplas en del el och så ska man ju få igång skiten också och det tar (förhoppningsvis bara) nån dag med felsökning.

Har man tur så blir det motormuller inom några veckor.

Motorpussel

Sent omsider har vi börjat montera ihop motorn igen. Det är ett pussel att på alla delar på plats med rätt skruv och rätt packning men det ska nog gå vägen.

2013-01-30 14.10.52

Idag fick vi kylvattentanken och vattenkylaren på plats och kopplade de till vattenpumpen.  Kanske inte mycket att hurra på men nu är vi i alla fall över puckeln och återmonteringen är påbörjad.

 

Onsdagar med Vincent

Igår var det onsdag och det betyder Vincentdag.

Först skar vi bort balkarna i förpiken:

2013-01-23 10.28.41 2013-01-23 11.25.38

 

 

Rymligt!2013-01-23 14.18.03

 

Sen tog vi och punktade fast nya flänsar på balkarna som vi kapat under styrhytten. I-balkarna blir i princip lika som förut fast ~40 mm grundare. Mycket jobb för 40 mm men vi behöver det utrymmet för att dra kablage och sånt i.  2013-01-23 17.47.58

 

Skönt att få någonting fysiskt gjort, det går lite långsamt på byggfronten just nu…

Pumpa läns

Ungefär så här har jag tänkt länspumpsarrangemanget på Stor-Erik:

länspumpsarrangemang

 

Det är tre pumpgrupper eftersom det är tre olika vattentäta indelningar (exlusive främre och aktre kolissionsskott). I varje grupp finns två dränkbara pumpar där en är kopplad via nivåbrytare och den andra kan manövreras från bryggan. De främre två grupperna har jag tänkt koppla ihop till ett gemensamt utlopp för att spara lite på rördragningen. Tanken här är att köra 32 mm slangar från varje grupp och sen gå upp till 40 mm där de går samman. Aktre pumpgruppen kör 32 mm hela vägen. Uloppen är strax för och akter om däcksbyggnaden och går först upp 60 cm för att därefter ha en 180-gradersböj.

Det finns ju en hel djungel med pumpar där ute, t.ex. denna från Flygt, denna från
Jula och denna från Conrad. Spontant känns det som att det viktigaste är tillförlitlighet och flöde. De nivåbrytarna som hänger i en kabel är jag inte riktigt kompis med, de behöver ganska hög vattennivå för att slå till och det känns som att de kan haka upp sig på saker. Då känns de som har brytaren i en cylinder brevid eller integrerade säkrare, eller tänker jag fel?

Nån som har tips om pålitliga och prisvärde pumpar?

RIP pumpautomat

Kylan har skördat sitt första offer:

2013-01-20 12.30.27

Det har varit kallt innan men inget visat tendenser till att frysa så jag har inte brytt mig om att dränera pumpen. Nu i helgen var det uppenbarligen för kallt. Det är lite skumt för bara 1 meter bort ligger det ölburkar och andra saker som inte är frusna för fem öre.

Det blir till att köpa reservdelar och laga den eller kanske en helt ny pump men att man behåller tryckkärlet.

 

Lördagslek

 

 

I lördags var Danne, Sven och Anna på plats och hjälpte till. Vi fortsatte att svetsa ihop utrymmet som ska husera vattentanken i fören:2013-01-12 13.54.43

 

Anna började fogbereda balkarna i styrhyttens golv som ska få nya flänsar påsvetsade:

2013-01-12 13.58.50

Ännu mer vattentank

Det har varit tyst här ett tag och det beror på att vi har varit på Sri Lanka och härjat i två veckor. Men nu är vi tillbaks och det är dags att sätta igång med skutan igen!

Idag har jag fnulat ännu mer på vattentanken. Ett problem är att om man tillverkar den utanför båten så måste man skära upp ett 3×3 meter stort hål i fördäck för att få ner den. Det går ju att göra, men det är lite stökigt så slipper man är det bra. Man kan tillverka en i rostfritt på plats då jag tror att de olika plåtarna går att få ner den vanliga vägen och sen får man svetsa ihop dem inne i förpiken. Ett annat alternativ är att tillverka en i glasfiber och måla insidan med lämplig färg.

Gör man den i rostfritt 2 mm 316 så bli det ca 300 kg plåt. Antar man att plåten kostar 40 kr/kg så blir det 12 000 kr bara i plåt. Sen ska man ha det skuret också och sen svetsa ihop det. Det landar nog på minst 20 000 bara för tanken utan anslutningar etc.

Gör man den i 4 mm glasfiber bör det gå åt ca 30 kg glas och 60 kg polyester. Det blir typ 1 500 kr för glaset och 3 000 kr för plasten. Betydligt billigare. Och eftersom jag ändå måste bygga en plugg för att vara säker på att tanken får plats så kan man lika gärna bygga den lite seriösare och plasta i den.

Kör man glasfiber så måste man måla tanken invändigt med ”livsmedelsklassad” färg. T.ex. International Interline® 975, Everbuild 901 Black Bitumen Paint eller Hempel Hempadur 35560.

Kör man glasfiberspåret så tror jag tanken får se ut något sånt här: vattentank GAP

Det blir en stor tank där ett längsgående skott och skvalpskotten är inplastade i efterhand. Sen är det en fläns runt om så att man kan fästa ett helt lock med skruv runt om hela. I det stora locket kan man ju ha en mindre inspektionslucka så att man både kan göra en enklare inspektion och lossa hela locket för eventuell service.

Nån som har åsikter? Utforming av skvalpskott?