Dende esta el masscentrum?

För att se till att ha rätt mängd ballast skulle jag behöva göra stabilitetsberäkningar. För att göra det så måste jag, förutom att ha skrovets form, veta var masscentrum ligger. Nu håller jag på att cadda upp mer eller mindre hela båten med korrekt densitet på alla delar för att få ut masscentrum.

Varenda skruv kommer ju inte med men alla stora saker som motor, ballast, tankar, skrov, tak, skorsten etc blir ju korrekt beräknade. Sen får jag räkna ut en schablonvikt för inredning och uppskatta vad som kommer hamna var.

Träslöjd

Efter mycket underarbete var det tillslut dags för målning av kölsvinet. Inte helt optimal temperatur för att måla men med en byggfläkt på 9 kW så gick det skapligt.

Igår snidade jag ihop en liten kista av tryckat virke. Planen är att bygga en till likadan på motsatt sida och fylla dem båda med ballast. På så sätt ligger ingenting mot skrovet och man kommer åt att inspektera under/bakom kistorna.

Fyller man kistorna med glödskal blir det ca ca 24 ton och det kanske räcker. Det finns andra ställen där man senare kan lägga stål för att ändra trimmet.

 

Landgång de luxe

Sven och Anna snickrade ihop en landgång av högsta kvalitet förrförra helgen. Det kan va skönt att slippa trilla i plurret när man ska konka ombord skrot. Nu är det iof fruset men det är skönt att slippa trilla i isen oxå.

Mer ritningar

Jag kan lika gärna slänga upp de ritningar jag har i dagsläget.

 

Orginalritning?

 

Stabilitetsberäkningar gjorda på ett systerfartyg.

 

Uppmätning gjord 1998. Denna får jag inte att stämma med varken min fotoscanning eller orginalritningen.

 

Passningen av mitt caddade skrov och 3D-scanningen av båtens insida.

Linjeplan från DelftShip med deplacement ca 170 ton (djupgående 2,6 m).

Deplacement?

Sitter och fnular lite mer på skrovformen och deplacementet för att luska ut hur mycket ballast jag vill ha in. I bilden nedan har jag försökt uppskatta dagens vattenlinje på modellen genom att luta upp den och jämföra med ett foto på Stor-Erik på slipen.

Skrovet med lutande vattenlinje deplacerar 130 ton i cadden och det med vattenlinjen som den (ungefär) ska vara enligt ritning deplacerar ca 170 ton. Höjer man vattenlinjen 10 cm så blir det 180 ton.

130 ton idag, 25 ton ballast,10 ton fulla tankar och 15 ton inredning och prylar blir 175 ton. Eller ska man ha mer ballast? Får luska vidare lite innan jag slänger i skrot…