Ny matros mönstrar på

Det har varit lite tyst här senaste veckan och det beror på att en ny matros har mönstrat på! Här syns hon hjälpa morsan att inspektera Mickes jobb med takfönstret som börjar ta form.

God jul!

Skiss på takfönster

Fokus i förpiken just nu är att få allt smutsigt ståljobb klart så man kan börja på inredningen sen. Nästa steg blir då att ta upp ett takfönster som är tänkt att se ut typ så här:

Tanken är att delen bakom masten ska vara öppningsbar medan den runda delen framför masten blir fast. Vi tänkte prefabba hela ramen och mastfästet och sen kan man förhoppningsvis klara av hela installationen på en förhoppningsvis solig vinterdag.

Farsan var på plats när jag grundmålade ventilerna utvändigt och då blev det en liten film tillverkad. Fram med popkornen!

Balanssvets

Nu är alla ventiler på SB sida svetsade och klara. Flotten får ju inte plats mellan Stor-Erik och kajen så Sven hjälpte mig att bygga en liten platform som man kan kyla fast mot kajens spont nere vid vattnet. Där har jag stått de senaste dagarna och svetsat och slipat utan att ramla i vattnet en enda gång.

2016-12-07-13-00-53

BB ventiler färdigsvetsade

Nu är alla ventiler på BB sida svetsade in- och utvändigt. På SB sida är tre ventiler svetsade inifrån än så länge. En arbetsdag till så är nog alla ventiler färdigsvetsade.

Här kapar micke av ventilkragarnas utstick från flotten.2016-12-01-10-29-12

När man har öppna hål nere i skrovet blir det ett jävla drag utifrån och upp genom boytorna. Inte så kul att ha svetsrök och jävulskap där lille Bo ska leka, så jag byggde ihop en evakueringsfläkt som skapar undertryck i rummet istället. Perfekt!2016-11-30-13-19-50