Landgången trekvartsklar

Någon beställde ett räcke till landgången och det låter ju som en bra ide. Men först måste man ju ha ett substrat att fästa räcket i. En smurfblå trappa finns nu på plats och ett räcke är nästa steg.

Landgången halvklar

Nu är landgången halvklar.

Först slöjdade jag en plattform av lite stål. 40x40x2 tror jag det är.

Plattformen kan hakas i och låses fast med två maskinfötter som skruvas mot skrovsidan.

Uppifrån däck ser det då ut så här.

Och sen fick jag till en ytterst provisorisk trappa/stege av det virke som fanns hemma.

Nästa steg blir att bygga en prototyptrappa i trä och sen utvärdera funktionen i skiftande vågor och väder innan en riktig byggs i stål.

Landgång i sikte

Sen flytten har vi klivit av och på båten via en flytbrygga och sen en stege som är fäst mot relingen. Helt klart suboptimalt när man ska bära ombord matkassar å barn.

Först var planen att bygga en Häfvarm a la Squvalp-lösning med en flytponton vid den befintliga öppningen i relingen. Dock skulle det bli ett jävla åbäke att bygga och sen kom jag på att landgången skulle krocka med förtöjningslinan så den iden fick skrotas.

Istället blir det till att ta upp en port i fören och bygga en liten avtagbar plattform utanför som landgången kan ansluta till:

Efter mycket mätande och funderande samt lite strul med att få tag på stål och veva igång svetsen började det hända nåt. Först svetsade jag fast förstyvningar på dörren och bredvid med förhoppningen att det inte skulle slå sig så mycket när man kapar.

Sen lite gångjärn ihopknåpade av passkruvar och stoppringar:

Efter lite nötande med 1 mm-skiva i vinkelslipen smällde det till.

Som synes möter dörrens ovankant i öppet läge relingen perfekt på nån millimeter! Men som inte synes på bild så slog sig hela relingen akter om dörren utåt ca 1-2 cm i ovankant så dörren passar inte i stängt läge…

Landgången har högsta prio så att ingen trillar i å fryser ihjäl så dörren får vara sned så länge. Planen är att i framtiden kapa bort förstyvningarna på dörren och sen massera plåten med ljusbåge och slägga tills den antar proper hållning.