Rosa väggar och stjärnhimmel

Love var förbi idag och hjälpta mig att snickra upp lite MDF kring fönstren i styrhytten. Den är rosa för att den är brandklassad och Love kom fram till att den smakar salt. Kanske nåt nyttigt flamskyddsmedel eller så. Som vanligt är allt snett och jävligt så det tar tid att få till varje öppning så de passar fönstren.

2012-12-20 14.28.34

Vi fick även de sista takpanelerna på plats. Det ska på en täcklist i skarven mellan dem och sen ska de målas med vit flamskyddsfärg. Ingen ide att måla dem nu dock eftersom man slår i taket till tom tätt när man jobbar. När taket väl var uppe kunde jag ju lika gärna slänga i lamporna också.

2012-12-20 15.25.27

Det är helt klart tillräckligt ljust i rummet tycker jag. Man kan lätt läsa en tidning men det kanske inte är ”städbelysning” som vissa kallar äckligt ljus belysning.2012-12-20 17.16.30

Plasmafilm

Jag har installerat en övervakningskamera på båten för att fånga eventuella objudna gäster på film. Den är ju på hela tiden och laddar upp video till en FTP så jag kom på att det ju finns en massa film från när man är där och jobbar.

Så, därför bjuder jag idag på en ”time lapse” av när jag och Vincent skär ner takbjälkarna:

Inspiration + högerspalt

Jag har nu sträckläst en annan båtbyggarblogg som man hittar här: http://projektsunshine.blogg.se/

Kul läsning om man har några timmar att lägga på slösurfande!

Jag har också lagt till länkar till varje månads inlägg i högerkant så att man lite lättare kan gå tillbaks och leta upp gamla inlägg. Och så la jag till en ruta så man kan skriva in sin mailadress för att automatiskt få ett mail varje gång jag uppdaterar.

Takmontering påbörjad

Idag sågade jag ut hål till spottarna i panelerna och monterade ett par stycken. Inte helt lätt att få upp dem på egen hand men det går. De ska nu målas med flamskyddsfärg och hållas på plats av tvärgående lackade träribbor. Jag gör på det här viset främst för att det ska vara demonterbart så att man lätt kan komma åt elinstallationer etc om man skulle behöva.

2012-12-17 16.07.16

 

Full fart i tomteverkstan

I lördags var det full halvfart på båten. Anna, Sven, Henke och jag var på plats och meckade och sen dök Skåne upp en sväng på slutet.

Nere i förpiken satte vi igång att förbereda för att få vattentanken på plats. Balkarna måste stöttas nedåt för att sen kapas upp till löstagbara sektioner så att man kan komma åt att lägga ner tanken och även serva den när den är på plats.

Henke försöker skära plasma fast han inte kan.

2012-12-15 16.05.55

Svetsarsven svetsar stöd till balkarna.

2012-12-15 16.25.05

2012-12-15 19.08.14

 

Anna limmar på linneduk på takpenelerna i styrhytten.2012-12-15 16.35.01

Idag var jag och plockade upp två konvektorer från blocket. Säljaren hade dock inte tömt dem så innan jag lämnade dem i bilen över natten så såg jag till att de var torra så de inte fryser sönder.

2012-12-14 14.58.13

Sen tog jag och kapade ner de sista balkarna. Golvet i styrhytten sviktar inte när man går på det, men hoppar man så skallrar det helt klart mer än innan. Eventuellt svetsar jag på nya flänsar på de kapade balkarna för att få upp styvheten lite.

2012-12-14 17.28.02

Fönsterramar

Jag skulle behöva tillverka fönsterramar till insidan av styrhytten i furu. Dessa ska se ut så här:

fönsterram

ram ritning

 

Tvärsnittet är alltså en L-form och det är såklart de rundade hörnen som stökar till det. Att fräsa ut de raka bitarna är ju inte så svårt men hörnbitarna behöver man svarva eller CNC-fräsa. De går ju såklart att göra manuellt också men 16 st är så pass många att det kanske är försvarbart att göra det automatiskt.

Antingen svarvar man en torus med L-tvärsnitt som man sen delar i fyra delar. Gör man så behöver jag således 8 st svarvade ringar. Eller så fräser man ut varje bit från baksidan och rundar de främre hörnen efteråt med t.ex. en handöverfräs. Då behöver jag såklart 32 st hörnbitar.

Fiberriktningen bör ju i båda fallen gå ”i medelriktningen” så att säga.

Är det någon som har en vettig träverkstad som kan åta sig att tillverka 16 st kompletta ramar eller 32 st hörn? Eller tips om lämplig eldskäl inom snickeri som kan göra det för en billig penning?

Plasmavaganza

Vincent var på plats och vi satte igång plasmaskäraren. Det tog en stund att skruva ihop den, skotta fram kompressorn ur snödrivorna och testa inställningarna men när vi väl hade fått igång maskineriet var det som att skära i smör. Helt klart värt sina tre tusenlappar och jag borde ha köpt den när vi köpte båten…

Dagens jobb var att klyva balkarna som är under styrhytten på längden. Dessa är onödigt köttiga och för att få plats med A60-brandisolering och kablage etc till motorrummet var det bäst att klyva balkarna. Sen spar man lite vikt långt upp även om det inte är jättemycket stål som ska bort. Men många bäckar…

Vi satte upp ett vinkeljärn som linjal längs balkarna:

Sen var det bara att skära med stöd mot kanten:

Och resultatet blev någorlunda rakt.

 

Plasmaskäraren funkade över förväntan. Det gick som tur var bra att skära genom den tjocka antikondensfärgen så vi slapp slipa rent först. Eftersom vi hade stängt in varje fack mellan två balkar med en OSB-skiva så samlade vi allt sprut och det mesta av röken där inne så det blev inte så värst smutsigt.

Tjuvtitt i styrhytten

Vi håller på att påbörja inredningsarbetet i styrhytten och så här ser det ut i CAD-modellen just nu. IronCAD är dock inte riktigt gjort för att rendera snygga inredningsbilder så det ser lite yxigt ut men man hajjar ju hur det är tänkt i alla fall.

Planen är att bygga in konvektorerna (radiatorerna) bakom paneler/elementskydd och ha en hylla ovanpå. Antagligen blir väggarna kring fönstrena släta ovh vitmålade medan det blir nån slags panel på nederdelen, kanske pärlspont. Golvet och resten av trädetaljerna så som ramarna kring fönstrena blir antagligen lackad furu då det blir snuskigt dyrt om man ska använda teak eller mahogny. I styrhytten skulle man iof kunna lyxa till det med finare träslag på de få trädetaljerna, men då skulle det inte harmonisera lika bra med golvet som av kostnadsskäl måste vara furu.

 

Tankar igen

Efter Jörgens tips nedan och lite mer funderande så har jag ritat en ny version av vattentanken.

Till att börja med har jag gjort två separata tankar istället. Det är nog lite smidigare att få de på plats. Jag har ändrat om lite blad anslutningarna. Längst upp sitter avluftningarna som går ihop till en stigare som ska vara i 35 mm kopparrör och mynna ut 60 cm över däck. Sen kommer påfyllningsrör som är 22 mm och med en ventil på varje så att man kan välja att fylla bara en av tankarna. Längst ner sitter utloppet som ska gå till pumpautomaten/hydroforen och även här är det 22 mm kopparrör.

Jag har lite funderingar på om man skulle beställa tankarna i rostfritt stål istället. Det är ju såklart dyrare men mindre arbete för mig och mindre underhåll. Vad är lämplig tjocklek i så fall? 2 eller 2,5 mm kanske. Eventuellt behöver man förstärkningar/skvalpskott inuti tanken för att staga upp de stora ytorna, men de skulle ju försvåra vid rengöring.

Eller så skulle man kunna göra den i glasfiber. Då kan man ju bygga pluggen på plats vilket gör att tanken garanterat passar sen plastar man kanske 4 mm tjockt i formen. Då får man nog göra en fläns runt om hela tanken och ha ett helt lock som skruvas på plats.

Tomten kom tidigt i år och kastade ner ett paket i skorstenen.

.

.

.

.

.

.

.

.

En plasmaskärare! Billigt kinesskrot, men förhoppningsvis funkar den ok. Jag borde bett tomten om en redan förra julen… Återkommer med resultat efter att jag har testat den.

Dimensionering av värmesystemet

Jag håller på att titta på värmesystemet så allt blir så rätt som möjligt från början. Dock är det mycket att tänka på så man får väl börja på nån slags övergripande systemnivå.

Till att börja med tänkte jag dimensionera radiatorerna/konvektorerna så att de kan avge tillräcklig effekt för att värma upp utrymmena. Sen har jag planer på hur värmen ska tillverkas men det tar vi senare…

Så här har jag tänkt placera radiatorerna/konvektorerna enligt första utkastet:

Skorven kommer att bli hyffsat isolerad. Om vi börjar uppifrån så har vi styrhytten på ca 15 m^2. Den har trippelglas i fönstrena, 70 mm stenull i taket och 120 mm stenull i väggarna. Däckshuset får 120 mm i taket och 215 mm i väggarna. Under däck blir det 120 mm i taket, 215 mm i väggarna och ca 70-120 mm i golvet. Under golvet finns diverse tankar etc och detta utrymme är tänkt att hålla ca 5 grader med hjälp av vattnets temperatur ( 1,5-2,5 m under ytan) och läckage uppifrån.

I styrhytten och däckshuset har jag tänkt ha konventionella radiatorer längs långsidorna under fönstrena. Dessa kommer vara inbyggda bakom ett elementskydd som antingen är av t.ex. rottingväg eller är heltäckt men med lufthål i topp och botten. Golvvärme är inte så lyckat eftersom plåtgolvet leder ut värmen i skrovet och takhöjden är låg som den är. I utrymmena under däck har jag inte helt bestämt hur det ska värmas; kanske med golvvärme, radiatorer eller fläktkonvektorer.

Det känns bäst att dimensionera alla radiatorer/golvvärmeslingor etc för ett lågtemperatursystem då jag eventuellt ska köra värmepump. Är radiatorerna dimensionerade för det så gör det ju inget om man eldar upp temperaturen högre med kaminen…

Planen är att inreda styrhytt och däckshus först så vi börjar med dem. Däckshuset på 15 m^2 har Sven ”KSL” Sjögren räknat ut att det behöver ca 950 W vid -20* utetemp och 20* innetemp. Det verkar rimligt m.t.p. uppgifter på nätet jag hittat som säger att ett dåligt isolerat hus behöver ca 60 W/m^2 (60*15 = 900). Här har jag tänkt sätta en 2 m lång konvektor på varje sida. En Purmo C11-6020 (enkelradig, en konvektorplåt, 60 cm hög och 2 m lång) ger vid DT 30 ca 1027 W. Kör jag två sådana så har jag totalt ca 2 kW. Det är ju ganska kraftigt överdimensionerat, men jag vill ju ha radiatorn längs hela fönsterraden och jag sparar inte många kronor på att gå ner till ett som är 45 cm högt.

Samma sak gäller i däcksbyggnaden. Här har jag inte räknat på värmebehovet, men kör man 60 W/m^2 så blir det ca 60*50 = 3000 W. Även här finns det ingen anledning att inte ha radiatorer längs hela fönsterraden och på ena sidan blir det 2 st radiatorer på 2 m och 1 st på 1,6 m medan andra sidan får 2 st på 2 m. Det blir då med Purmo C11 och DT 30 ca 1027*4+822 = 4930 W. Det blir inte riktigt lika överdimensionerat men är ändå 100 W/m^2.

Nu kommer det ju inte vara -20 ute hela tiden får man hoppas, men man måste ju i alla fall dimensionera radiatorerna så att de klarar att skicka ut all värme man stoppar in i acktanken.

Någon som har några tips eller invändningar på mina tankar kring radiatorerna?

Tankar om tankar

Nu när det är lite kallt ute passar jag på att rita lite hemma. Jag ritade just ett förslag till vattentanken som ska vara i förpiken och enligt cadden rymmer den 3,5 kubik..

Planen är att göra tanken tvådelad enligt bilden nedan. På så sätt kan man trimma båten om man får lite slagsida p.g.a. viktfördelning av prylar. Till vänster i bild är påfyllningsrör på 32 mm och till höger avluftning på 40 mm. Anslutningarna i mitten går via sugrör ner i botten på tanken och så kan man välja vilken sida man vill tömma. När man fyller tanken strömmar vattnet över från vänster till höger sida genom hålet i skiljeväggen. 

Från den här vinkeln kan man se sugrören ner till botten av tanken.

 

Så här sitter tanken monterad i förpiken. Som synes är urtaget i tankens akterkant till för att man skall kunna komma åt länspumpar som skall sitta där.

Ska man göra den i stål som man epoximålar invändigt? Eller plasta upp den med glasfiber? Nån som har synpunkter på utformning och dimensionering av rör etc?

Eldragning i vinterskrud

Jag har monterat pottor och dragit slang för spottarna i styrhyttens tak. Nu går det att sätta upp innertaket men jag måste nog vänta på lite behagligare temperatur. Man kanske kan tycka att det är bättre att lägga krut på tankar, ventilation, elsystem och maskineri istället för att börja med detaljer, men det är skönt att få nån del av båten någorlunda färdig så att man får en liten moralhöjning.

Som ni kanske har märkt så är det lite svalt ute just nu. När det är -15 ute får vår lilla värmepump kämpa för att hålla nollan inne i båten. Men det är fint ute i alla fall: