Stora salongen + färgspruta

Jag la upp en animation av den stora salongen under däck:

Den är i direkt anslutning till förpiken och tanken är att ballasten ska ligga i huvudsak i detta rum under durken. Eftersom båten nästan håller på att välta så är det ganska angeläget att få in ballasten så jag ska göra ett ryck i det här rummet nu i januari.

Just nu håller jag på att prata med Introteknik om att använda deras färgsystem Isotrol och jag tänkte göra ett prov med systemet i detta rum. Jag har köpt en färgspruta vilket är ett måste vid ett sånt här projekt. Wagner Project Pro 119. Inte den vassaste maskinen på marknaden men jag hoppas att den ska duga…

Plums!

Hej, vi lägger i din båt nu. Ok? Plums så var den nere i vattnet igen.

Tyvärr hann den inte målas utvändigt men rodret är (någorlunda) fixat i alla fall. Nu blir det till att fixa inombords under vintern och sen ta upp honom igen till våren för att blästra och måla utvändigt.

 

ArcDeluxe

Efter två dagars svetsande är durken i styrhytten på plats. Jag slängde oxå på presseningar över styrhytten så man slipper få den full med snö när den nu kommer.

Durk i styrhytten

Jag köpte lite 4 mm-plåt av varvet och började slänga in det i styrhytten. Alla delar är utskurna och lagda på plats men inte ditstekta än. Nu blir det tätt uppifrån och man kan ju verkligen fråga sig varför jag inte gjort det här tidigare…

 

Bjuder även på en liten bild på plåtbytet på BB sida. Det är väl ca en kvadrat som ska bytas kring det främre skottet.

CAD från skanningen

Jag har ”skannat” in alla invändiga utrymmen i skrovet och börjat konvertera dem till en solidmodell. Nu jobbar jag genom att manuellt lägga upp spant med bezierkurvor som jag anpassar så väl som möjligt till det skannade punktmolnet. Det tar lite tid men jag tror att det kommer att bli väldigt bra i slutändan. Förhoppningsvis får man skrovet rätt på några centimeter när genom att ta vissa kontrollmått och justera modellen efter dem.

Det här är akterruffen (utrymmet bakom maskinrummet) som jag håller på med för tillfället.

Liten svets

Rodret är nedkapat och håller på att repareras. Halva bladet kommer bytas och så kommer hjärtstocken fodras med en rostfri hylsa och sen limmas ett nytt lager in i hylsan på båten. Samtidigt pysslar jag med lite infästning av hjärtstockens hylsa i skrovet så att den kan ta krafterna från rodret.

Dagens minisvets kring hjärtstocken:

 

Plåtbyte i aktern: