Isolering till överbyggnaden

En laddning isolering till levererades till båten i måndags. Får allt det där plats? Högen försvinner i förvånande hög takt när man får upp isoleringen på väggarna.

Värmepumpen installerad

Vi har monterat en luftvärmepump från Jula för att spara lite på elslantarna. Monteringsmetoden beskrivs kanske bäst som turkning deLuxe då innerdelen sitter lite på sniskan och ytterdelen hänger i ett spikband med stöd mot en hög skrot. Men det funkar…

Sidvy

Det var länge sen jag bjöd på en sidvy på båten så här kommer en från söder mälarstrand. Som synes har skorstenen fått sig en skvätt svart färg.

Isolering och regling

Äntligen kom isoleringen! Vi har fått den från en anonym välgörare och tackar otroligt mycket för det.

Vincent och Konrad isolerade snabbt hela styrhytten. Raska gossar!

 

Vi har även reglat upp nästan hela huvudbyggnaden. Trät limmas fast mot skrovet med PL400 och sen skruvas konstruktionen ihop. Jag har valt att lägga 145 mm isolering mellan de liggande brädorna och sen 70 mm isolering mellan de stående reglarna. På så sätt elimineras köldbryggor och glipor i isoleringen.

Allt är snett så det är väldigt tidsödande att få till alla reglar. Vi vill mäta in allt så att de stående reglarna hamnar mitt emellan fönstrena.

Sprutning av antikondensfärg

I styrhytten målade vi antikondensfärg, GrafoTherm från Kefa, med roller och pensel. Vi fick gå över ytan tre gånger för att få på tillräkligt tjockt och det var såklart ganska tidsödande. Till resten av överbyggnaden hyrde jag en färgspruta från Greiff i Årsta. Min spruta är för klen för den högviskösa färgen.

Med sprutan tog det bara typ 2 timmar att måla hela överbyggnaden invändigt så den tusenlappen som hyran kostade tjänade man in med råge i tid.

 

Dörrflytt

Den främre nedgångsdörren satt för nära ytterväggen så jag skulle inte fått plats med isoleringen, och det är hög tid att få in isolering nu. Dessutom gick det inte att stänga dörren för att ramen/gångjärnen var sneda. Det fanns inget annat att göra en att ta fram skärbrännaren och kapa bort skiten.

Konrad hjälper till att täcka fönstren.

Här är dörren borta.

Dock såg dörrens ram ut som en banan när den var nere så det var ingen ide att återanvända den. Det var mer rationellt att göra en ny ram av L-järn som Konrad och mumlarn snickrade ihop.

Ramen är nu fastpunktad men det återstår en del jobb att få dit ny plåt och fästa gångjärn etc.

Måla motorn

Motordelarna har börjat få lite färg på sig. Vincent hjälper till att smeta på gult.