Färgval?

Det börjar bli hög tid att välja färg på skutan, men det är inte så lätt… Mörkblått skrov? Vitt skrov? Vilken vit? Rött? Det kanske blir till att singla slant… Nån som har nån åsikt?

Farsan hjälpte mig sätta ihop en PSD-fil där man kan ändra färgerna lite.

Här kommer ett alternativ till… Vill ni se ngn särskild färgkombo säg så testar vi

 

Blästring

Grabbarna på valvet håller på att vattenblästra undervattenskroppen. Det tar några dar att få bort allt gammalt mög från ~200 m^2 skrov.

Jag passade på att svetsa dit åmningar (djupmarkeringar) både i fören och aktern när blästraren slutat för dagen. Det syns inte jättebra på bilden, men jag har lagt mitten på skalan ca 50 cm ovanför den befintliga vattenlinjen i fören. I aktern kommer den vara ungefär samma som idag.

Nere i källarn har jag grundmålat lite specialfrästa lister som ska vara till yttertaket.

Torrsättning

Det har som vanligt varit lite dåligt med uppdateringar. Jag står och jobbar hela dagarna på båten, sen på kvällen är det alltid fotboll eller nåt annat så jag hinner inte sitta vid datorn så mycket…

Idag var det i alla fall dags att torrsätta båten igen! Efter en något äventyrsfull losskastning tuffade vi runt varvet och upp på slipen. Väl på land dröjde det inte länge innan högtryckstvätten och vinkelslipen åkte fram för att rensa skrovet från guck och gamla anoder. Nu ska det bli bland annat blästring och målning så det blir spännande veckor framöver. Vill man se hela båten så är det nu det är dags att hälsa på!

 

Styrmaskinen på plats

Nu har jag monterat ihop styrmaskinen igen. Allt är inte helt klart men den sitter på sin plats i alla fall. Tyvärr är inte hjärtstocken vinkelrät mot däcket vilket gör att kolvarna går lite snett och kan eventuellt kärva. Jag skulle behöva flytta upp de främre fästöronen men det är ju ett jävla meck. Vi får se hur det går när sakerna börjar röra på sig.

Det börjar att bli dags att fundera på hydrauliken oxå. Det står en mackapär på däck som jag misstänker är nån slags hydraulpump till styrningen. Jag tror att det är en pump med två ventiler som gör att man kan väja åt vilket håll flödet ska gå, men det har typ hittat på själv så jag är inte säker. Nån som vet?

Ska man ha kvar den här pumpen eller skaffa sig nåt modernare?
Tenfjord Norway står det på den. Får luska lite i det…

Mastmek

Det har varit lite dåligt med uppdateringar från min sida på länge. Det känns som att jag jobbar och jobbar på olika saker men det blir inte så mycket att visa upp.

Jag lekte lite smed häromdan och tillverkade detta:

Vad blir det här då? En kastrull med öron?

Nä, det är en mastfot och en masttopp. Jag svetsade dit lite öron så att man kan fästa godtyckliga block etc i toppen.

Masten har fått smaka lite på sågen så nu är den lite kortare än den var innan. Det visade sig att den överblivna masttoppen var i perfekt längd för att fundera som bom! Sen har jag målat både mast och bom. Tyvärr kommer båten gå i Bajens färger, men vad ska man göra? Inte mitt fel att de valt de rätta färgerna…

Träslöjd

Nu i dagarna har jag hållt på med lite träslöjd. Stommar tillverkas efter styrhyttens fack så att de passar perfekt, sen limmas panelerna på stommarna.

Det tar lite tid att tillverka alla 16+ paneler men medan limmet härdar kan man ju göra annat.