Sänghimmel och sängfot

Henke från Södermalms Båtbyggeri är här och hjälper till att böja ekpinnar.

En eklist på 15×70 mm kröker han lätt efter lite övertalning i ångbastun.

Här putsas det på hörn och man kan se en snajsig serveringsbricka i ek som ska husera fingroggen.

Eller om man vänder brickan uppochner kan den hamna i taket under mastfoten. Kristallkronan(kulan?) har hittat hem oxå.

Megrundsmicke ligger inte heller på latsidan. Här klär han in fotändan på sängen med karosseripanel från Panel och list.

Så fint det blir!

Undertecknad har nog oxå lyckats åstadkomma något tror jag, men det brukar inte fastna på bild. Men man kanske får ta del av äran för helheten när det väl blir klart. Nu närmar det sig. (:

Därför heter Stor-Erik som han gör

Jag fick ett mail för ett tag sen av en Tobbe som är släkt med Stor-Erik. Kul att få lite veta lite mer om fartygets historia!

Här har ni berättelsen om hur Stor-Erik fick sitt namn:

Det va sjukt kul att se att denna båt fortfarande är vid liv! Båten är uppkallad efter min farfars farfars farfars farfar Erik Nilsson (1711-1790) som bodde i byn Västanå, Liden. Han kallades för “Stor-Erik” för att han var en stor och ansedd man i bygden med egen bänk i kyrkan. Han var även stor och stark. T ex så hade Stor-Erik ingen häst – det tyckte han va oekonomiskt. Så när han plöjde sina åkrar så tog han helt enkelt en stock som han drog själv. När han skulle handla i Sundsvall så gick han dom ca 5 milen till fots och bar sedan allting hem i sin rygga. Det finns en berättelse om att han en gång köpte 100 kg salt som han bar hem på detta sätt.

Träpatronerna Olof Sillerström (1843-1904) och Per Unandersson (1854-1943) vid Johannesviks AB sågverk på Alnö utanför Sundsvall skulle köpa in en bogserbåt som skulle dra timmer från skiljestället men även från Finland dit man utökat affärerna. Det krävdes en stor och stark båt för detta – och som namn så valde dom Stor-Erik efter deras anfader.

Ha det gott! Å hälsa Stor-Erik!

Bästa hälsningar

/Tobbe Jonsson
Kista

Soffbygge

Bygget av garderobsväggen är i stort sett klart och vi har börjat med sofforna längs skrovsidorna istället. De gömmer radiatorer och är ett bra ställe att sitta och klä på sig på om man av nån anledning inte kan stå upp.

Ärligt talat så har man väl inte jättemycket behov av fyra meter soffa i sovrummet men nåt var vi tvungna att bygga längs sidorna. Ett skrivbord kanske nån hade velat ha men vi sitter hellre uppe där man ser omvärlden om vi ska sitta och jobba.

Pumpa läns!

Idag när jag stod och snickrade på garderoberna tyckte jag mig höra ett porlande ljud över radions sorl. Står duschen och droppar? Jag stängde av radion och kunde lokalisera plasket till kölsvinet strax akter om skottet mellan förpik och salong.

Det var skottgenomföringen för slangen som går från vattentankarna och bak till pumpen som är i maskinrummet som läckte. Alltså någon kubik färskvatten eller två eller tre i kölsvinet. Så det blev till att konka runt lite länspumpar och laga kopplingar istället för att bygga garderober idag.

Tur att bottnarna i garderoberna är löstagbara. Här ser man lite plask nere bland vattentankarna.

Men nu är kölsvinet lite renare i alla fall!

 

Garderobsväggen tar form

Nu har en skjutdörr kommit på plats i förpiken och garderoberna som ska täcka hela akterskottet är på väg upp.

På den här dåliga bilden kan man se hur det är tänkt. Skjutdörren går in bakom garderoben till höger i bild. Bakom resten är det uppreglat med 45:or så det finns plats att dra elsnören och slangar och annat krafs. Bottnarna är lösdagbara så att man kommer åt att mata kölsvinet. På sidorna blir det till att platsbygga två ytterligare garderober med nån slags spezialluckor.

Skjutdörren sitter på ett beslag från Habo som heter K-60 Rollock 960. Sjukt överdimensionerat men vi valde att satsa på lite mer kvalität för känslans skull. När det gäller dörrbladet blev det en standard massiv allmogedörr som inte riktigt har den rätta sekelskifteskänslan. Men Micke stod och stampade med storsläggan i hand så det blev till att ta första bästa dörr för att komma vidare…

Stuvfack kring sängen

Nu har fokus flyttats ner under däck igen och arbetet går vidare i förpiken.

Foder har kommit på plats kring ventilerna, sänggaveln har fått en liten kröning och stuvfacken på var sida om sängen är så gott som klara.