Tankar om tankar igen

Anna och jag stod på båten här om dan och pratade igenom tankupplägget. Vi kom fram till att det var bäst att använda de befintliga dieseltankarna till svart- och gråvatten och skaffa en ny dieseltank. Vi kommer aldrig behöva kånka runt på 8 kubik diesel, men några kubik skit kommer vi behöva lagra.

Dieseltankarna ser ut så här:

svartvattentank

Dessa är på 3,5 kubik styck och har en stor manlucka i fören samt skvalpskott. Planen är att plugga kranen och hålet på framsidan samt de två inspektionshålen i sidan. På toppen kopplar man tömning till stigarröret i hörnet (50 mm), tillopp i toppen (50 mm) och avluftning i toppen (80 mm). Eventuellt tar man upp ett till hål i taket för nivåsensor.

I motorrummet blir då tankarna placerade så här:

tankar_motorrum

3,5 kubik gråvatten till babord, dieseltank på ca 2 kubik i mitten och 3,5 kubik svartvatten till styrbord. Sen kopplar man så att man kan tömma över från gråvattentanken till svartvattentanken. Vill man släppa ut gråvattnet i sjön (tillåtet) så gör man det men ser till att hålla nivån i tanken på samma som i svartvattentanken så att man inte får slagsida. Vill man inte släppa ut gråvatten kan man pumpa över det till svartvattentanken vid tömning samt om gråvattentanken är full men det finns plats kvar i den andra.

Tankarna är ju lite ytrostiga inuti men planen är att hoppa in och slipa rent dem (härligt jobb) och sen måla dem med t.ex. International Interline 925.

Vattentanken i fören är samma som jag visat tidigare, men jag har ändrat formen lite för enklare tillverkning:

vattentank sned

 

Om man väljer att även ha en dagtank till diesel så blir det totalt 3 kubik diesel, 3,5 kubik gråvatten, 3,5 kubik svartvatten och 3,2 kubik dricksvatten. Det är nog betydligt mer än de flesta bobåtar har…

Låter det som en bra idé?

Dagens turkning

Ett fulmeck idag blev att få till en slang till ljuddämparn så man slipper bli en rökt böckling vid provstart.

Recept: Ta en bit plåt och en färgburk. Blanda dessa med plasmaskärare och svets och fäst sedan härligheten på ljuddämparen med tvingar. Garnera med aluminiumslang och slangklämma. Klart!

2013-02-28 15.02.57

Tak och tank

Igår blev en solig och produktiv dag! Jag och Vincent fick till reglar för att fästa innertaket under styrhytten samt meckade vidare med infästningen av vattentanken i fören.

 

Skönt att sitta på fördäck och ta en lunchöl i vårsolen.

2013-02-27 13.41.44

 

Reglarna är fästa på vinkeljärn som är svetsade i taket. Detta för att järnen ska kunna sticka ner genom brandisoleringen och fästa reglarna utan att de leder upp nämnvärt med värme vid eventuell brand.

2013-02-27 15.34.16

 

I källaren börjar infästningen för vettentankarna ta plats. Det ska som jag skrivit tidigare bli en tank på varje sida och ett utrymme akter om dem där länspumparna ska sitta. Detta projekt har blivit en följetång med många korta avsnitt. Vi har väl jobbat kanske 4 datar totalt men med veckor eller månader mellan varje dag…

2013-02-27 18.22.54

Instrument inkopplade

Idag tog jag tag och började titta på instrumentpanelen på allvar. Det visade sig när jag började grotta ner mig att sakerna var bättre uppmärkta än jag hade trott så det visade sig vara en barnlek att koppla in allt.

Närmast är kopplingsboxen på motorn, i mitten mellanboxen och längst bort till höger är instrumentpanelen.2013-02-26 16.35.29

Det enda som saknas nu är i princip ett 24 V-batteri för att kunna provstarta.

Jag och Anna var på Carmen och tittade på skeppsholmen igår. Lars som har den har använt en rostfri insatsslang för skorstenar som avgasrör och det kanske är ganska smart i vårt fall också. Framförallt till provkörningen skulle det vara ett enkelt sätt att få ut avgaserna.

Laga pumpautomat

Det är bara en del på pumpautomaten som har frusit sönder så jag tänkte att man skulle laga den. Nu har jag hittat en leverantör som har reservdelen, men de ska ha 875 spänn för den. Jag köpte hela pumpautomaten för 1000 och det är vad man kan få en för på typ Jula och Biltema. Så jävla fattigt att det inte ska löna sig att laga saker.

Konsumptionssamhället – naturen: 1 – 0

 

Onsdag med Vincent

Idag är det onsdag och det betyder för det mesta att jag har hjälp på båten av den gode Vincent. Idag bjöds det på motormek som vanligt.

Vi fick mycket gjort idag! Allt är nu monterat på motorn och det enda som återstår innan vi kan provstarta är att koppla in instrumentpanelen och skaffa ett batteri. Olja och kylvatten är påfyllt och det läcker i alla fall ingenstans än så länge. Vi bytte även olja och filter i backslaget.

Slangar till ”sjövattnet” kopplade och nedhängda i en tunna. Egentligen behöver man kanske inte kylning för att provköra, men det skadar ju inte. Antagligen måste man fimpa maskin p.g.a. all rök i maskinrummet innan den kommer upp i nån vidare temperatur.

2013-02-20 17.59.16

 

Till ljuddämparen skar vi en packning och monterade ihop allt. Dock har jag ju ingen skorsten på plats tyvärr…2013-02-20 15.11.02

 

Dyr CAT-olja spättas i.

photo 2

 

Här har vi kopplat lite tillfälliga slangar till soppan. Tillförsel och retur. Vi tog även och ”primade” (vad fan heter det på svenska?) systemet och det funkade bra. 2013-02-20 17.58.55

 

Nu är det nära!

Pumpsynk

Jag lyckades med denna info och lite klurande lista ut hur man monterar insprutningspumpen med korrekt synk.

Här vid svänghjulet finns en lucka. Jag hittade den inte först eftersom jag p.g.a. den knepiga formen trodde att det var ett fäste till något tillval som inte finns på den här spisen.

2013-02-19 12.00.59

 

Bakom luckan hittar man en liten pigg som pekar på svänghjulet och indikerar var man ligger. CAT har varit så snälla så de har skrivit ut ”TC 1 6” osv så man ser var man ligger. Nu var det bara att baxa runt motorn tills man hamnade på ”TC 1 6” och sen se till att man är TDC (Top Dead Center) genom att titta på kamaxlarna.

2013-02-19 12.32.48

 

När man ligger i TDC ska både insug- och avgasportarna vara stängda. Är t.ex. avgasporten öppen så ligger man väl TC men i avgastakten eller vad det heter. Kollar man på burk 1 till vänster ser man att kammarna är fria från ventiltrycksmojängerna (på sjön har allt konstiga namn). 2013-02-19 13.40.23

 

Sen öppnar man en liten lucka som sitter på ”accessory drive”, d.v.s. axeln som går från svänghjulet och driver bl.a. bränslepumpen. Här hittar man en klämkoppling som driver axeln och den lossar man så kan man vrida axeln som man vill medan motorn står i TDC.

2013-02-19 13.20.22

 

Ovanför primingpumpen (”vätningspump?”) sitter ett litet lock med två skruvar. Det lossar man och sen skruvar man tillbaks den ena skruven som är ett styrstift för pumpen. 2013-02-19 13.06.07

 

Efter det smackar man på nya packningar och så monterar man pumpen så att styrstiftet går in i spåret till vänster. Sen monterar man pumpen. Därefter monterar man loss hela pumpen igen eftersom man märker att två av skruvarna som håller den på plats måste monteras innan man sätter dit den…

2013-02-19 12.00.41

 

 

Sista steget är att skruva åt klämkopplingen igen och smälla dit locket. Sen är man klar.

Man tar vad man har

Sista delarna på motorn börjar åka på plats nu. På turbon var det några pinnskruvar som var avdragna och jag var tvungen att ersätta dem. Allt är ju tumgängat på spisen och jag har inga tumgängtappar. Det är inte jättelätt att få tag på hos den lokala handlaren heller så jag fick improvisera. Slipade till en av de avbrutna pinnbultarna så att den blev något som liknade en gängtapp, och det funkade över förväntan. Nu måste jag bara beställa nya pinnskruvar till det facila priset av 76 kr styck (UNC 1/4 i ena ändan och UNF 1/4 i andra).

2013-02-13 12.12.28

2013-02-13 12.07.44

 

Innan provstart måste jag ta en titt på elsystemet till motorn. Tyvärr har den som plockade ut motorn varit ambitiös och skruvat ur alla ~25 kablar ur plintarna vilket gör att man inte vet var de ska kopplas. Det hade varit smartare att bara klippa av kablarna så hade man kunnat färgmatcha stumparna mot varandra. Men det ska nog gå att pipa sig fram till vilka kablar som ska vart om man lägger ner lite tid och tålamod.2013-02-13 14.30.03

Tjat

Det börjar bli lite tjatigt om motorn nu, men det är det jag håller på med…

Nu har jag i alla fall beställt alla delar som jag behöver från PON-CAT. Eller jag har säkert missat nån liten del, men förhoppningsvis ska alla vara med och det kommer på måndag. Så nästa vecka bör jag kunna plocka ihop resten av motorn och sen får vi se om Hanson Marin kan komma och försöka provstarta spisen i slutet på nästa vecka.

Kjell på PON-CAT har letat upp diverse manualer kring hur man skall synka bränslepumpen också så det löser sig nog. Jag återkommer med hur man gör lite senare.

I bildväg bjuder jag på en tråkig bild på backslagets märkskylt. Mest för att arkivera bilden så jag vet vad jag har för grejjer.

2013-02-08 15.43.55Edit: En vänlig själ visade mig att komplett servicemanual till backslaget finns på http://files.twindisc.it/tdfiles/disc4/MG514%201015886.pdf

 

Mera motor

Idag åkte lite fler saker på motorn. Oljekylaren, turbon, luftfiltret och diverse olje- och vattenledningar skruvades på plats. De delar som sen blir oåtkomliga målades också så det som är kvar nu är att montera avgaslimpa, oljefilter och bränslepump och sen är det dags för provstart. Jag måste bara beställa lite packningar innan vi kan få det sista på plats.
Det börjar arta sig…

2013-02-06 13.23.30