Bort med bubblorna

Stor-Eriks värmesystem har så länge det funnits varit ett sammelsurium av temporära kopplingar och skarvsladdar. Detta främst för att det blev bråttom att få igång det innan inflytt och även för att det faktiskt funkar så pass bra att det aldrig har avsatts tid att bygga om det ordentligt.

Genom åren har vi aldrig helt lyckats bli av med luften i systemet. Problemet blir som störst när det blir så mycket luft i kaminen (som sitter högst upp i systemet) att den går i kokning. Säkerhetsventilen löser ut och Mälarvarvet täcks i ångbaserad Lützendimma. Som tur är har alltid kapten varit hemma när det hänt så att han har kunnat springa i panik upp och ner för lejdare, vrida på kranar, återfylla systemet med vatten, koppla in pumpar via skarvsladdar och på så sätt få ett HIIT-pass registrerat för extra lajks på Instagram.

En misstänkt bov i dramat är den automatiska avluftaren som satt i en högpunkt på kaminens tillopp. Tydligen kan dessa släppa IN luft i systemet när trycket sjunker om man har otur. Dessutom satt den på tilloppet fast den enligt installationsanvisningen ska sitta på returen.

Nu sitter dessa två luftklockor på plats bakom kaminen istället. Den vänstra sitter på kaminens retur och på avsticket till vänster sitter i nuläget en säkerhetsventil (1,5 Bar). Längst upp sitter en ventil innan den automatiska avluftaren så att man kan fimpa den när den gjort sitt jobb och fått ut luften ur systemet.

Den högra sitter på tilloppet och har en ventil i toppen för manuell avluftning.

Allt är monterat, systemet återfyllt och luftat i toppen och en brasa brinner i kaminen. En timme in i eldningen så har inte ett ända gurgel hörts och jag hoppas att det förblir så. Peppar peppar.