Svart- och gråvatten

Idag har jag funderat lite på svart- och gårvattentankarna. Killen som har голубь (Golub), som är en gammal rysk flodbåt vid norra hammarbyhamnen, tipsade om att Stockholms Hamnar har vissa krav på avloppspumparna om man ska koppla in sig på deras nät.

Stockholms Hamn godkänner endast Flygt Micropac pumpstation modell Micropac 7 med dränkbar centrifugalpump typ ITT Flygt: DXGM 25-11 1,1 kW 1-fas.

Alternativt kan platsbyggd sump motsvarande micropac 7 och utförd enligt pumpleverantörers anvisningar godkännas.
Pumparna skall då vara någon av följande pumpar och följa nedan specificerade krav.

ITT Flygt: DXGM 25-11 1,1 kW 1-fas

ABS Pumpex PRAJA 08, 0,9 kW 1fas

Grundfors SEG40, 12,1,1,3 kW 1fas

Debe pumpar Grix 100 (godkänd 27 juli 2012 av Martin Edlund)

Andra pumpar, med likvärdiga data, och pumpsumpar kan eventuellt godkännas. Skutägare skall då skriftligen redovisa föreslagen pumps alla data samt ritning på pumpanläggning med sump samt med angivande av till och frånslagsnivåer, pumpad mängd per tillslag etc.
Inga pumpinstallationer får anslutas till Stockholm Hamns system innan skriftligt godkännande erhållits och anläggningen besiktigats av Stockholms Hamn.

Jag tycker ju spontant att det är löjligt att de specar vilka pumpar som är godkända istället för att speca vad pumpen borde klara. Jag har hittat en pump som är lite billigare och som heter Hyflow MCm 10/50. Den borde funka mer än väl med tanke på att avfallet redan kommer att vara malt när det kommer till tanken då vi kommer ha malpumpar på själva toaletterna. På Sunshine i Halmstad har de bara en vanlig dränkbar pump från Jula i svartvattentanken och den har funkat felfritt i flera år.

Arrangemanget kring svart- och gråvattentankarna har jag tänkt ska se ut så här:

tankarrangemang

I varje tank sitter en dränkbar pump som är kopplad till ett utlopp i taket med 1,25″-slang. Utloppen går till de gröna rören som går att stänga med kulventiler innan de går ihop. Här kan man då välja från vilken tank man ska pumpa och vart man ska pumpa. Uppåt går till en anslutning på däck och nedåt går direkt ut i vattnet.

Det gula röret på högra (SB) tanken är svartvatten in i tanken från toaletterna. Det blåa på vänstra tanken är gråvatten in från kök och bad. Det grövre grå röret är luftning av tankarna genom 75 mm avloppsrör upp genom skorstenen. I det grå rörets anslutning till tankarna sitter en nivåmätare från OEM automatic.

Normalläget är då såklart att man tömmer gråvattnet ut i vattnet och man håller samma nivå i gråvattentanken som i svartvattentanken så att man slipper luta sidledes. När man ska tömma svartvattentanken ringer man slamsugarn som suger genom pumpen eller om man är inkopplad till avlopp vid kaj så pumpar man ut skiten. Man kan även välja att pumpa över från ena tanken till den andra och kan således fördubbla svartvattenkapaciteten om det skulle behövas.

Längst ner på framsidan av tankarna sitter en kulventil som normalt alltid är stängd, men skulle det bli något strul med en igensatt pump etc kan man ansluta sugbilen hit och tömma den vägen.

Låter det vettigt? Någon som har förslag på förbättring?

Lock och luckor

Nu har vi plastat ett av två lock och fyra av sex manluckor.

2013-08-28 10.28.27 2013-08-28 16.13.19 2013-08-28 14.07.49

 

Planen är att man ska kunna komma ner i varje fack i tanken för rengöring och service utan att behöva skruva av hela det stora locket. Manluckorna till svart- och gråvattentankarna fick agera mall till luckorna.

Tankarna loss

Vi har börjat lägga ut ett tillfälligt golv i stora salongen under däck. Planen är att flytta ner ”verkstan” när man börjar inreda styrhytten och då kan det ju vara bra att ha ett golv. Vi lägger bara ut golvspån utan att limma eller fästa dem på nåt sätt.

2013-08-26 16.20.16

 

Tankarna har även plastats klart och lyfts upp ur sina formar. Det krävdes lite övertalning med slägga och kofot men till slut gick det vägen!

2013-08-27 12.07.23 2013-08-27 14.18.52

 

Här har vi börjat tejpa för att plasta locken till tankarna direkt på det nya golvet. Imorgon blir det tillverkning av lock och sen är det bara lite puts som behövs innan vi låter tankarna härda ut i 5-6 veckor innan de kan målas.

2013-08-27 15.43.44

Skvalpskott 50%…

Jag och Noah kirrade trämallar och täckde dem med packtejp innan vi skruvade fast dem på plats. Sen plastade vi sex lager på dem också och tog bort skivorna. Funkar som tidigare klockrent med packtejpen. Nu återstår två skott till och lite förstärkningar innan locken ska tillverkas.

2013-08-20 12.41.48

 

Skottmallar

Nikkan och jag har plastat färdigt grundstommen till tanken idag. Nu ska det tillverkas skvalpskott och lock till den också innan den ska preppas och målas invändigt.

Här är tanken klar så när som på mittenväggen. Det går att se att på vissa ytor så satt presenningen fast så pass bra att det blev slätt och fint (kortsidorna) medan andra ytor blev väldigt bubbliga. Det var så länge sen jag limmade på pressen att jag inte minns om jag gjorde nånting annorlunda på de ytor som blev bra. Annat lim än vävlim är nog dock att föredra om man ska göra nåt liknande.2013-08-15 16.47.01

 

Här skär Nikkan till mallar i papp för att göra skott i trä som man kan plasta mot för att sedan ta bort trät. Det blir tre fack i varje tank på ~500 liter styck.

2013-08-19 16.20.52

 

Plast galore

Vi har varit ute och kollat lite på kontinenten så det är därför det har varit lite skralt med uppdateringar här på bloggen. Vi besökte Halmstad, Prag och Budapest och kom hem inte så värst utvilade.

Idag har jag och Johan satt igång att plasta vattentankarna på allvar. Först lite förberedande slipning av de plastade kanterna:

2013-08-14 09.46.13

 

Sen var det bara att köra på. Vi lägger totalt sex lager matta i ett svep och för det mesta lägger vi två lager i taget och rollar mellan. Det går ungefär lika bra att lägga tre lager istället men man spar inte mycket tid då det tar längre tid att rolla ut plasten då.

2013-08-14 16.14.12

 

Precis som Micke varnade mig för så är det inte helt optimalt att plasta på en presenning. Den släpper av nån anledning från underlaget när man lägger på plasten vilket såklart resulterar i att plasten blir ”bubblig”. Där det är brun packtejp istället funkar det hur bra som helst, men det visste jag redan sen förlängningen av Sparris. Nu saknar det ju fullstängigt sexuell betydelse om tanken är bucklig då de ända som kan tänkas märka det är algerna som inte ska bo i tanken. Men om man ska göra något synligt så kan det ju vara bra att veta…