Takkonstruktion

Jag har funderat mycket på hur jag ska bygga taket ovanför styrhytten. Det bästa vore nog att svetsa 2 mm plåt över hela, men det är jävligt dyrt och tungt. Sen vill jag nog ha pärlspont på undersidan ändå för att få den rätta stilen sett underifrån ute på däck.

Så här ser planen ut nu. Jag borrar en jävla massa hål i spanten (någa tusen stycken) och skruvar sen pärlspont underifrån med rostfria skruvar.

Sen på ovansidan lägger jag ytpapp av nåt slag. Underst vid takfoten är nån slags underlagspapp, sen en takfotsplåt på det och slutligen våder av ytpapp lagda tvärskepps.

Frågan är om det håller tätt i 30 år eftersom det är så liten lutning på taket. Det är ju krummat lite och sen lutar det hela akterut lite, men det är inte många graders lutning. Snålar man inte med asfaltsguckan så borde det väl funka? Kanske skulle man rolla hela spånten med asfalt också för att vara på den säkra sidan.

Avgassystem

Jag har börjat rota lite i avgassystemet. Här har jag fotat kompesatorn och ljuddämparen för att försöka sy ihop systemet. Det är ganska grova doningar med innerdiameter ca 150 mm. I böjen sitter vad jag tror kan vara en avgastempsensor. Men vad ska sitta i anslutningen under denna i den raka delen direkt från motorn? Det känns lite väl att köra 150 mm hela vägen upp genom skorstenen (6m). Kan man gå ner till säg 100 mm efter ljuddämparen?

CAD

Nu har jag börjat lite smått på en CAD-modell. Jag tog lite mått när jag var ute sist och skorstenen och styrhytten är nog hyffsat lika originalet. I verkligheten är ju huvuddäcket välvt i två riktningar men det har jag inte mått på. Jag har fått utslagsritning från förra ägaren och ska scanna in den och modellera skrovet efter.

Första arbetsdagen på båten

Jag stack ut igår och tog första arbetsdagen på båten. För att ha spenderat 10 timmar där ute fick jag försvånansvärt lite gjort, men det kanske inte är så konstigt. Först hade jag ingen el, sen köpte jag lite prylar, sen rotade jag runt bland skrot och rensade lite… Jag fick i alla fall igång den nya pinnsvetsen och svetsade ihop en balk med lite sura gamla pinnar. Vätesprickor.com

 

Jag började lite mjukt genom att förlänga en balk som redan fanns. Utgångsmaterial:

 

 

Resultat:

 

Invändigt ser det ut såhär överallt. Då den bara är grundmålat efter blästring har det börjat rosta sporadiskt:

 

Vad fan gör man åt sån här rost? Jag får inte blästra p.g.a. miljöskäl och det är ju ganska stökigt ändå. Stålborste på vinkelslip och sen på med epoxi direkt?