Mast, bad och grill

Mange, Danne och Skåne hjälpte mig att hämta en 15-meters trämast från andra sidan Långholmen. Vi rullade dit den på en mastkärra men sen när den skulle ombord på båten fick man spotta i nävarna…

Sen kom Nisse å då var det dags för premiärhopp från taket:

Sen var det dags att tända grillen. Inga problem när det finns skärbrännare att tillgå. Lite varmt om tassarna bara…

Mange trivs på ankarspelet, men kände av lite spänningar i kuggroten.

Patricia, Brandt, Anna och Tränkan dök upp nån gång under tiden och efter grill och några öl var det dags för sedvanlig hattfest, båtstyle.

Grått?

Styrhytten och övre däck börjar få lite färg nu. Anna hjälpte till att måla det mesta av däcket förra veckan.

Efter att Love hjälpt mig lyfta ner lite skrot så kom jag åt att måla resten och tog även det mesta av styrhytten.

Det är bara en grundfärg som är grå. Skorstenen, räcket och hytten blir vita sen om några veckor.

Sidvy och styrmaskinsrenovering

Så här ser Stor-Erik ut från sidan numera:

Han har ju satt sig lite sen ballasten kom i, men han ska som sagt ner lite till.

Egentligen håller jag på att måla övre däck men eftersom vädret är så lynnigt med regn titt som tätt så måste jag hitta på nåt annat. Jag har plockat isär styrmaskinen (krävde list, skärbrännare, slägga och 1000 kilar) för att rengöra och måla alla delar. Egentligen skulle man kanske bara slänga dit skiten och lägga krutet på andra saker, men jag har svårt att göra något halvdant…

(Som synes på bildkvaliten har jag skaffat en ny mobil. Dock är ju filstorleken nu 10ggr så stor.)

Sakta men säkert

Nu är hela staketet slipat och grundmålat med Isotrol grund och Isostrol Pansar. Det är ju svårt att se på bilden, men sakta men säkert blir båten finare och finare…

I den första bilden är staketet slipat med stålborste (på vinkelslip såklart) till vänster medan det till höger är obehandlat. På den undre bilden är det målat.

Nästa steg är att göra samma sak med däcket på överbyggnaden.

Det är riktigt skönt att ha båten inne i stan såklart, och vädret gör ju inte saken sämre precis.

Man vill ju bo innanför tullarna

Jag, Anna och Nils möttes upp kl 9 på Norr Mälarstrand och hoppade på Fritz. Skepparen Roffe hade med sig en maskinist/sällskap så vi var totalt fem som kastade loss och begav oss ut mot Kummelnäs.

Vädret var perfekt och allt gick enligt plan ända tills Roffe drog ner på gasen när vi närmade oss varvet och motorn – en Bolinders tändkulemotor från 1952 – dog. Gubbarna försvann ner i maskinrummet och kvar på däck blev tre nervösa “ungdomar” som tittade på medan båten sakta drev in mot land. Som tur var lyckades de få igång maskin och lyckades genom att handpumpa soppan hålla den igång ända fram till kaj.

Vä framme flög motordelar upp ur maskinrummet och reparationsarbetet började. Ett varv är trots allt ett idealt ställe att få motorhaveri på så Roffe lyckades med hjälp av verkstan laga mojängen.

Mange mötte upp oss på varvet och senare anslöt mina päron, Henke och Vincent. Det var tur att vi var ett gäng när vi för hand drog ut Stor-Erik en båtlängd för att kunna lägga Fritz långskepps och surra fast honom. Päronen stannade kvar på land och vinkade av medan vi andra tuffade ut mot fjärden.

Resten av resan hem avlöste smärtfritt om än lite långsamt p.g.a. motvinden. Som tur var hade vi strålande väder och pilsner ombord så det var bara att njuta av resan.

Efter slussning i hammarbyslussen så rundade vi långholmen och la oss långskepps med Mormor vid slipens inlopp på Mälarvarvet. Annas syster Ida och hennes snubbe Rasmus mötte upp oss på bryggan. När vi hade surrat fast och fendrat av ordentligt så poppade vi skumpan och firade!

Här har ni en hög med lagom osorterade bilder över spektaklet: