En bit historia

Jag fick ett elektroniskt brev av Andreas Tegen som hade lite intressant historia om Stor-Erik att förmedla. Kul!

Jag såg er sida om Stor-Erik idag. Vad kul att båten finns än idag! Själv är jag landkrabba, men jag vet att min farmors far John Nordling (1854-1912) var kapten på Stor-Erik på senare delen av 1890-talet. Det finns en bild i min farmors gamla album på Stor-Erik, som jag bifogar. Mannen på kommandobryggan (eller vad det heter) är sannolikt min farmors far. De övriga vet jag inte vilka det är. Det står att bilden är tagen vid Ratan.

 

Jag vet att John bogserade timmer från Seskarö till sågverken vid Piteå och nedåt Sundsvall. Han bodde med familjen i Strand på Alnö fram till mitten av 1890-talet, sedan flyttade de in till stan. Förutom Stor-Erik var John under flera år kapten på bogserbåtarna Strand och Bore.

 

Innan John gifte sig och fick barn seglade han på de sju haven, var kapten på briggen Martha. Det tog slut 1888, då fartyget sprang läck utanför Kapstaden. Besättningen kunde räddas, men fartyget skrotades. Briggen hette Martha efter Johns mor, Märta Lisa Barthelson, gift Nordling.

 

Andreas Tegen, Tullinge

 

Briggen Martha

Briggen Martha

Rekommendationsbrev

Ett rekommendationsbrev från Per Unandersson (disponent vid Johannesviks AB, som ägde Stor-Erik) till min farmors far. Här står det att han förde Stor-Erik i fyra år, men jag vet inte om det avser perioden i slutet av 1890-talet eller kanske en andra omgång strax före 1910.

Stor-Erik

Stor-Erik in action i Ratan i Västerbotten. Man ser en massa timmer som skall dras till något sågverk.

Lufthål

I förpiken sitter radiatorerna inbyggda som i resten av båten. De behöver ju lite luft för att kunna andas så skivorna som sitter ovanpå sofforna har fått lite lufthål som täckts med perforerad plåt.

Så här ser det ut när allt är monterat och klart.

Tur med Tynningö

Tynningö som ligger brevid skulle ut på en liten provtur. Love, Mika, Tea och jag hjälptes åt att lossa förtöjningarna och passade på att hänga med på turen. Tut tut!