Hjälp

Vincent och Langen hjälpte mig att få ner de sista tio tonnen ballast. Det gick ganska mycket snabbare när man var tre… Nu ska det bara kompakteras lite och sen måste det städas av en del eftersom det har hamnat glödskal lite överallt. Annars är ballasten klar för tillfället även om det kanske ska i mer sen i framtiden.

Så här ligger han nu. Det blir till att bygga färdigt all inredning och tankar etc för att sen justera in trimmet så man får den vattenlinje man vill ha.

Helkroppsträning

Jag har fått 20 ton glödskal från SSAB/Merox förpackade i storsäckar. Några säckar lyftes på fördäck och jag har börjat skyffla ner dem i kistorna.

Jag har skurit ett (litet) hål i däcket och monterat ett vanligt avloppsrör som man häller ner glödskalet i.

När man öser det ganska rakt ner så går det bra, men när man har flackare lutning på röret för att få glödskalen i den bortre änden av kistorna så rinner det inte på så bra. Då får man ta fram sin McGyvergen och tillverka en ghettovibrator:

Så åker glödskalet ner i kistorna:

I nuläget har jag skottat ner ungefär 10 ton på tre halvdagar och det är bra träningspass. Man får träningsvärk i bålmuskler som man inte trodde fanns…

Tyvärr har säckarna stått utomhus hos SSAB och då har det regnat i dom. Den översta tredjedelen är torr och går hur lätt som helst att skotta ner, mittersta tredjedelen är blöt och kräver betydligt mycket mer jobb för att få ner i röret och den understa tredjedelen är en solid järnkaka. Inte riktigt enligt plan och har inneburit jävligt mycket merarbete. Nu står kakorna från 6 säckar och torkar innan jag kan få ner dem. De väger ju såklart fortfarande några hundra kilo så jag kan inte flytta dem heller… Sen är det 5 fulla säckar kvar på kajen som ska lyftas på. Tur att det är strålande väder i alla fall så man håller moralen uppe när man står å skottar.

Fönster

Det har varit lite tunt med uppdatering på senaste. Det har väl kanske inte hänt så jättemycket spektakulära saker heller…

Jag har i alla fall börjat limma in rutorna. Det är ett antal produkter involverade i limningen: rutorna tejpast fast med butyltejp, fogas på insidan med PU-fog, bottnas på utsidan med en bottningslist och tätas sedan utvändigt med silikon.

 

Balkongen är stor nog för att jag ska kunna köra tre fönster åt gången. Det tar nån timma att tejpa in och foga rutorna på insidan sen får de härda och nästa dag kan jag foga utsidan.

 

Styrbord sida klar!

Massjakten fortsätter

Jag snackade med Merox idag och det verkar som att de faktiskt råkar ha glödskal packat i BIGBAG-säckar i borlänge. Det passar ju perfekt och är såklart betydligt enklare att få ombord än lösvikt. Bara att lyfta på med kranen. Nu liggar Stor-Erik tyvärr inte inom räckhåll för kranen, men det går ju att ordna.

Masscentrum verkar hamna ungefär där den röda bollen är. Sen ska det ju inte lite mer inredning men även mer skrot under vattenlinjen i form av värmesystem, fler tankar, ballast för trim etc.