Planlösning

Jag håller på att få hjälp med projektering av sprinklersystemet av några vänliga själar (mer om det senare) och för att kunna dimensionera allt behövde jag ta fram ritningar på den tänka planlösningen.

Styrhyttens yta är ca 15 m^2 men lite yta försvinner ju p.g.a. nedgången och styrplatsen.planlösning styrhytt

Däckshuset är på ca 46 m^2. Även här försvinner några kvadratmeter i nedgångskappar, skorstensschakt och toalett. Här har jag också ritat in den tänkta möbleringen med kök, matplats och soffgrupp.planlösning däckshus

Under däck är det flera rum. Här är ju golven i rummen inte lika stora som taken p.g.a. skrovets kurvatur och det är ju mest tydligt i för och akter. Förpiken är ca 25 m^2, badrummet ca 4-5 m^2, hallen ca 12 m^2, hytterna ca 7 m^2 styck och aktersalongen ca 25 m^2. planlösning under däck

Totalt blir det då ca 130 m^2 boyta, varav en del blir lite svårutnyttjad p.g.a. skrovets form.

 

Hugga ved

Mormor Karin har fått några träd nedtagna på sin tomt och jag sa att jag ville ta hand om veden. Dock var björkarna lite större än jag hade tänkt, ca 80 cm i diameter vid roten.

Som tur var fick jag hjälp av Mange, Danne, Sven, Henke och Vincent samt en hyrd vedklyv så det gick på ”bara” 8-9 timmar att hugga upp veden. Fast det är kanske 1 kubik som vi inte hann hugga upp också.

2014-03-29 11.56.07

Ca 6-7 kubik staplad ved blev det och det ska nog räcka ett tag…

Gummipackningar

Max har skurit ut gummipackningar till flänsarna på svartvattentankarna. Det ska svetsas rostfria nipplar i flänsarna och i dessa skruvas sedan diverse kulventiler och rörkopplingar etc.

2014-03-28 16.42.20

Kantlister i maskinrummet

Idag åkte kantprofilerna från Flexplåt upp kring de stora balkarna i maskinrummet. Eftersom däcket är lite bananformat går det tyvärr inte att forma profilerna helt efter kurvaturen utan att de veckas. Så det är lite glipor, men ändå godkänt till utseendet.

2014-03-27 14.25.38

 

Såklart har vi både takplåten och kantlisterna över tankarna kvar. Men det är bara att smörja in sig i mosad banan och åla in. Imorgon kanske.

Ankarskenor och takskruvar

Max är här och hjälper till idag och då händer det saker.

Ankarskenorna som vi fick av Anders har 8 mm breda spår istället för 11 mm som det var på de skenorna jag hade tänkt köpa. Skruvarna på väggarna är 10 mm så det blev till att ”fräsa” upp hålen lite med en 6 mm borr fäst i lillfräsen. Man tar vad man har…

2014-03-26 14.50.36

Vi tar och helskruvar takplåten innan vi ger oss på väggarna så man man använda ankarskenorna att stå på när man jobbar.

 

Svart- och gråvattentankar 2.0

Nu har jag gjort en ny ritning på svar- och gråvattentankarrangemanget.

svart-gråvatten

 

TS skriver i tillsynshandboken:

Rör som ingår i system med förbindelse till bottenventil skall bestå av stål eller likvärdigt material. Slangkomponenter i rörsystem, som kan förekomma på fartyg med trafik i E-område och mer inskränkt fart, får inte förekomma när bordgenomföringen ligger lägre än 350 mm över djupaste lastvattenlinjen.

Men vad gäller på den sidan av röret där den ansluter till godtycklig utrustning? Duger det att som jag har ritat gå upp väl över vattenlinjen och där efter en kulventil i stål gå över till plast?

Övriga åsikter? Materialval, dimensioner, nåt jag missat?

(Det ska sitta kulventiler på nivåslangens nedre anslutning också men jag glömde rita in dem.)

Ankarskenor

Idag var Anders (f.d. ägare av Argo) vänlig nog att donera 90 m ankarskena till Stor-Erik. Denna ska sitta på väggar och tak i maskinrummet så att man i efterhand kan montera kabelstegar, lampor, elskåp och porslinskatter. Tack Anders!

2014-03-24 18.07.14

Flottör

Flottörventilerna har kommit på plats i vattentankarna. Jag är lite orolig att flottörarmen kan brytas om det skvalpar för mycket. Det blir till att åtgärde det efter första turen i sjögång, eftersom det kommer dröja X antal år innan dess så är det nog läge med en inspektion av tankarna ändå…

2014-03-12 18.06.19

Svetsa skruv

Just nu håller jag och Vincent på att svetsa skruv på skrovsidorna i maskinrummet. Planen är att fästa plåt på samma sätt som i taket och även på väggarna så blir det ankarskenor där man sedan kan fästa utrutning etc.

2014-03-12 11.29.11 2014-03-12 12.56.542014-03-12 15.23.46

Tryckfall i rören

Jag skulle precis montera lite anslutningar till vattentanken och började fundera på slangarnas motstånd och dess inverkan på fyllningstiden. Vid fyllning av vattnet så är det ju motståndet i 50 m vattenslang från vattenposten som är den stora faktorn som påverkar fyllningstiden. Trycket i kranen kan jag ju inte göra något åt.

Sen gick tankarna över till tömningen av svartvattentanken istället och då är det ju även pumpens pumpkurva som spelar in.

Pumpkurvan för Wilo TC 40/8 och storebror TC 40/10:Wilo pumpkurva

Lyfthöjden är ca 3 meter för pumpen så man borde ju få ett flöde på ca 270 l/min om man skulle ha noll friktion i slangarna. Men det har man ju inte…

 

Tryckfall i PEM-slang ser ut nåt sånt här:tryckfallstabell PEM-slang

 

Det är nog ca 30 meter 40 mm-slang från pump till kaj så man får ju lägga på tryckfallet i tabellen gånger 0,3 (tryckfallet är väl proportionellt mot längden? Sven?). Så om man ansätter ett flöde på 90 l/min = 5,4 m^3/h så ger det ett tryckfall på 12*0.3 = 3,6  mvp. Vid 3 mvp (lyfthöjd) + 3,15 mvp (tryckfall) = 6,15 mvp totalt så kan pumpen levera ca 8 m^3/h = 133 l/min. Ansätter man istället 100 l/min och räknar enligt ovan blir totala tryckfallet strax under 8 mvp vilket ju är nära pumpens maxkapacitet.

Alltså borde man kunna räkna med ett flöde på ca 95 l/min vilket ger en tömningstid på 3500/95 ~ 40 minuter. Det funkar ju men då har jag ju inte räknat med engångsförluster i böjar etc. Man kanske skulle ha köpt storebror Wilo TC 40/10 istället. Man kan ju också gå upp till 50 mm-slang till kaj för att sänka motståndet ordentligt.

Slangar å pumpar

Idag kom både paketet med kopplingar från Roykon och paketet med PEM-slang och pump från Rinkaby Rör.

Pumpen i svartvattentanken blir en Wilo TC 40/8. Till gråvattentanken blir det en EMS GLI 50. Dessa tänkte jag fästa inuti tankarna med ett syrafast klamsvep och sen en slang upp till anslutningen i taket. Ölburk för skalreferens…2014-03-11 16.24.12

Lite rörkopplingar till vattentanken. Planen är att köra liknande kopplingar i PP eller PVC till svart- och gråvattentankarna.  2014-03-11 13.12.29

50 + 50 m PEM-slang. Var lite större än jag hade tänkt mig så det är tur att Bil-Erik sväljer så mycket som han gör.2014-03-11 16.02.09

Rördragning för skiten

Det är ju många projekt som är igång samtidigt här på skutan. Ett av dem är svart- och gråvattentankarna.

Nu håller jag på att planera dragningen för svartvatten från toaletterna. Planen är att det blir tre toaletter. En i däckshuset, en nere i salongen (i badrum med dusch och tvättmaskin m.m.) och en toalett i det blivande gästrummet i aktern.

Som det ser ut nu lutar det åt att använda tre st. SaniCompact-toaletter med inbyggt malpump. Fördelen med en inbyggd kvarnpump jämfört med in fristående som man monterar på en vanlig toastol är att den inbyggda använder mindre vatten. Ca 3 l istället för 6 l. Och då fylls ju tanken upp hälften så snabbt. Nu vet jag inte vad en sugbil kostar, men jag tror att man tjänar in den investeringen ganska snabbt.

Jag har skissat på två olika sätt att dra rören. Helst skulle jag vilja gå rakt ner från toaletterna i däckshus och salong och dra rören åtkomliga nere i kölsvinet. Dock står det i instruktionerna till alla kvarnpumpar att man ska BÖRJA med den vertikala stigningen, men det står inte varför. Måste pumpen ha mottryck? Om hela ledningen är full fram till tanken så borde det ju vara samma mottryck ändå?

I bilden nedan ser man två alternatid till rördragning. Den översta är den jag skulle vilja göra, den nedersta en variant där endast den övre toaletten får ett mindre fall direkt efter stolen. Det blir till att konsultera SaniFlo och se vad de säger…

WC-dragning

Vattenkopplingar på väg

Jag har beställt kopplingar och slang för att koppla in vattentankarna. Det blev PEM-slang 32 och 40 mm samt en massa plastkopplingar från Roykon.se. Jag tänkte köra med hålsåg i tanken och sen montera PEM-klämringskopplingarna med gänga i ena änden direkt i tanken med en mutter kontrad på insidan.

Paketet är enligt leverantören i Sverige så har man tur kan man koppla lite vatten redan på måndag.

Vattenlek

Jag tog vara på det fina vårvädret och labbade lite med vatten. Jag har sen tidigare köpt flottörventiler för att ha i tilloppet till vattentankarna (se varför här). Jag köpte först 3/4″ men jag tyckte det verkade vara dåligt flöde i dem så då köpte jag 1½” också. Allt från Kineserna på Interwebs.

Idag testade jag lite för att se vad man fick för flöden. Fram med 200-litersfat och tidtagarur och sen var det bara att plaska på.

2014-03-04 15.59.53 2014-03-04 15.48.38

Jag körde med 50 meter 3/4″-slang kopplad till en vanlig utkastare. Jag antar att vattentrycket borde ligga kring ~4 bar. Det är hur som helst ett realistiskt scenario att vi fyller genom 50 meter slang…

  1. Bara slangen med gardenakoppling vid utkastaren och fri ände i tunnan. 7 min 20 sek fyllningstid ger Q ~ 27 l/min.
  2. Lilla flottörventilen. Fyllning på 8 min 40 sek ger Q ~ 23 l/min
  3. Stora flottörventilen. Fyllning på 7 min 45 sek ger Q ~ 26 l/min

Det var inte alls så stor skillnad som jag hade trott. Jag ska ju ha ett inlopp i varje tank så flödesbegränsningen blir ju bara hälften och det borde funka utmärkt att köra med de små ventilerna. Det blir lite smidigare kopplingar med dem och man kan enkelt gå över till PEM-slang med en R25-R20 bussning. Det bästa hade ju varit att köpa 1″-ventiler (R25) från början så hade de passat direkt, men nu har jag dessa…

 

Annat isolerings/antikondenssystem

Grannbåten Mormor håller på att renoveras och de har isolerat med ett system som heter SpreFix.

Det är en sprayisolering som ska funka lite som GrafoTherm som vi kört med men som även är en isolering i sig. Den ska alltså kunna ta upp fukt för att sen avge den. Nu kör ju vi redan på vårt system men det är helt klart ett intressant alternativ för stålbåtar. Om jag hade vetat att det fanns skulle jag definitivt ha kollat upp det tidigare!

Denna graf visar hur fuktupptagningen och -avgivningen ser ut för SpreFix, mineralull och cellplast.

Rökgastermostat

Jag fick för nån vecka sen rökgastermoelement (typ K) och idag kom PID-regulatorn som jag hade tänkt ha som rökgastermostat. Alltså när man tänder i brasan känner regulatorn av det och drar ett relä som sätter igång laddpumpen.

2014-03-04 10.35.31

Det blir nog dock inte inkoppling av detta förrän i vinter. Det känns som att vintersäsongen (nästan) är slut och jag ska även koppla in shuntautomatik och utomhusgivare etc som jag inte har än. Antagligen bygger jag in all styrning av värmen i ett större elskåp så att man kan komplettera med ytterligare utrustning om man vill.

Det andra termoelementet tänkte jag ha till att övervaka avgastemperaturen i motorn när nu den spinner igång.

Ekmeck

Idag har jag pulat med fönsterbrädorna och överliggaren till nischen kring kaminen. Det tar en jävla tid att få till det. Som vanligt är allt snett åt alla håll och eftersom det måste vara spitzenklasse på allt som ska synas så blir det till att gera till allt inom någon tiondels grad.

Allt grovt är i alla fall fixat och passformen är som den ska. Nu ska bara ytterkanterna slipas av lite sen kan det hårdvaxoljas och monteras.

DSC_0037[1]

(Kameran var kall så det blev kondens i/på den när jag tog upp den till styrhytten.)