Planlösning

Jag håller på att få hjälp med projektering av sprinklersystemet av några vänliga själar (mer om det senare) och för att kunna dimensionera allt behövde jag ta fram ritningar på den tänka planlösningen.

Styrhyttens yta är ca 15 m^2 men lite yta försvinner ju p.g.a. nedgången och styrplatsen.planlösning styrhytt

Däckshuset är på ca 46 m^2. Även här försvinner några kvadratmeter i nedgångskappar, skorstensschakt och toalett. Här har jag också ritat in den tänkta möbleringen med kök, matplats och soffgrupp.planlösning däckshus

Under däck är det flera rum. Här är ju golven i rummen inte lika stora som taken p.g.a. skrovets kurvatur och det är ju mest tydligt i för och akter. Förpiken är ca 25 m^2, badrummet ca 4-5 m^2, hallen ca 12 m^2, hytterna ca 7 m^2 styck och aktersalongen ca 25 m^2. planlösning under däck

Totalt blir det då ca 130 m^2 boyta, varav en del blir lite svårutnyttjad p.g.a. skrovets form.

 

Hugga ved

Mormor Karin har fått några träd nedtagna på sin tomt och jag sa att jag ville ta hand om veden. Dock var björkarna lite större än jag hade tänkt, ca 80 cm i diameter vid roten.

Som tur var fick jag hjälp av Mange, Danne, Sven, Henke och Vincent samt en hyrd vedklyv så det gick på ”bara” 8-9 timmar att hugga upp veden. Fast det är kanske 1 kubik som vi inte hann hugga upp också.

2014-03-29 11.56.07

Ca 6-7 kubik staplad ved blev det och det ska nog räcka ett tag…

Gummipackningar

Max har skurit ut gummipackningar till flänsarna på svartvattentankarna. Det ska svetsas rostfria nipplar i flänsarna och i dessa skruvas sedan diverse kulventiler och rörkopplingar etc.

2014-03-28 16.42.20

Kantlister i maskinrummet

Idag åkte kantprofilerna från Flexplåt upp kring de stora balkarna i maskinrummet. Eftersom däcket är lite bananformat går det tyvärr inte att forma profilerna helt efter kurvaturen utan att de veckas. Så det är lite glipor, men ändå godkänt till utseendet.

2014-03-27 14.25.38

 

Såklart har vi både takplåten och kantlisterna över tankarna kvar. Men det är bara att smörja in sig i mosad banan och åla in. Imorgon kanske.

Ankarskenor och takskruvar

Max är här och hjälper till idag och då händer det saker.

Ankarskenorna som vi fick av Anders har 8 mm breda spår istället för 11 mm som det var på de skenorna jag hade tänkt köpa. Skruvarna på väggarna är 10 mm så det blev till att ”fräsa” upp hålen lite med en 6 mm borr fäst i lillfräsen. Man tar vad man har…

2014-03-26 14.50.36

Vi tar och helskruvar takplåten innan vi ger oss på väggarna så man man använda ankarskenorna att stå på när man jobbar.

 

Svart- och gråvattentankar 2.0

Nu har jag gjort en ny ritning på svar- och gråvattentankarrangemanget.

svart-gråvatten

 

TS skriver i tillsynshandboken:

Rör som ingår i system med förbindelse till bottenventil skall bestå av stål eller likvärdigt material. Slangkomponenter i rörsystem, som kan förekomma på fartyg med trafik i E-område och mer inskränkt fart, får inte förekomma när bordgenomföringen ligger lägre än 350 mm över djupaste lastvattenlinjen.

Men vad gäller på den sidan av röret där den ansluter till godtycklig utrustning? Duger det att som jag har ritat gå upp väl över vattenlinjen och där efter en kulventil i stål gå över till plast?

Övriga åsikter? Materialval, dimensioner, nåt jag missat?

(Det ska sitta kulventiler på nivåslangens nedre anslutning också men jag glömde rita in dem.)

Ankarskenor

Idag var Anders (f.d. ägare av Argo) vänlig nog att donera 90 m ankarskena till Stor-Erik. Denna ska sitta på väggar och tak i maskinrummet så att man i efterhand kan montera kabelstegar, lampor, elskåp och porslinskatter. Tack Anders!

2014-03-24 18.07.14

Flottör

Flottörventilerna har kommit på plats i vattentankarna. Jag är lite orolig att flottörarmen kan brytas om det skvalpar för mycket. Det blir till att åtgärde det efter första turen i sjögång, eftersom det kommer dröja X antal år innan dess så är det nog läge med en inspektion av tankarna ändå…

2014-03-12 18.06.19

Svetsa skruv

Just nu håller jag och Vincent på att svetsa skruv på skrovsidorna i maskinrummet. Planen är att fästa plåt på samma sätt som i taket och även på väggarna så blir det ankarskenor där man sedan kan fästa utrutning etc.

2014-03-12 11.29.11 2014-03-12 12.56.542014-03-12 15.23.46